Hopp til innhold

Stadig smartere dingser

Det er fremdeles et stykke igjen til maskinene blir like menneskelige som oss selv, men allerede nå kan programvare kjenne igjen ansikter i feriebildene dine.

"Computer Hal 9000"
Foto: JAN BAUER / AP

I science fiction-filmen "2001: A Space Odyssey" fra 1968 blir vi kjent med HAL 9000, en datamaskin som har imponerende kunstig intelligens med gode menneskelige egenskaper. HAL 9000 har for eksempel kritisk sans og kan blant annet lese lepper, oppfatte og uttrykke følelser. Samtidig kan han gjenkjenne både stemmene og ansiktene til mannskapet på romskipet.

Handlingen i filmen foregår i 2001, og selv åtte år senere er det et stykke fram til så komplekse datamaskiner blir en realitet. Men i det siste har det i det minste kommet programvare som kan gjenkjenne innholdet i filene dine.

Se episode tre i nett-tv eller last ned Tekno til odel og eie (RSS) .

Smil!

– Vi er vant til at datamaskiner er flinke med tekst og tall, blant annet ved at tekstbehandlingsprogrammene kjenner igjen hvilket språk du skriver på. Det vi har fått i det siste er programvare som kikker inni filene dine og forteller deg hva dette er, sier Eirik Solheim, medieutvikler i NRK.

Hanne Kari Fossum og Øyvind Solstad med kameraet som automatisk tar bilde når motivet smiler.

Hanne Kari Fossum, Øyvind Solstad og Eirik Solheim med kameraet som automatisk tar bilde når du smiler.

Han har med et kamera som analyserer det som til enhver tid finnes i søkeren og automatisk tar bilde når motivet smiler.

– Det som er veldig fint er at dette kameraet alltid fokuserer på riktig sted, sier Solheim. – Siden kameraet ser ansiktet vil det automatisk fokusere her.

Gjenkjenner bestemor

– Det har også kommet programvare som gjenkjenner ansiktene i bilder du allerede har tatt, sier Øyvind Solstad som også jobber i NRKs utviklingsavdeling og er redaktør for teknologibloggen NRKbeta .

Ved å skrive inn navnet på familiemedlemmene dine i et bilde forteller du programvaren Picasa hvem de forskjellige personene er, slik at vedkommende kan bli gjenkjent i de andre bildene du har på harddisken også.

– Jo flere navn du legger inn, desto flinkere blir den til å kjenne igjen personene.

NRKbeta om Picasa Web Albums

Bildesøk får dessuten en ny mening med programmet TinEye.

– TinEye er en søkemotor som baserer seg på bilder i stedet for at du skriver inn en tekst. Deretter analyseres bildet du har lastet opp, og i retur får du bilder som ligner.

NRKbeta om TinEye

Hva het nå den sangen igjen?

Dataprogrammer kan altså uten problemer kjenne igjen bilder, og lyd og musikk er heller ikke noe problem. Med programmet Shazam installert på mobiltelefonen kan du enkelt la telefonen høre noen sekunder med musikk, hvor du et øyeblikk senere får informasjon om artist og tittel.

– Om du sitter på en kafe og hører en låt du synes er kul, forteller dette deg med en gang hva det var du hørte, demonstrerer Solstad.

NRKbeta om Shazam ID

Tekno, NRK2, torsdag 16. april kl 20.05.