Hopp til innhold

IOC-presidenten: – Ting har blitt funnet på

IOC-president Thomas Bach forklarer til NRK hvordan det han oppfatter som historier ble utslagsgivende for Norges OL-nei.

Reformarbeid er i gang for å endre IOCs krav til byer som ønsker å arrangere OL og IOC skal lytte mer til hva byene mener er mulig å få til, sier han.

Se deler av intervjuet Thomas Bach ga til NRK her.

Thomas Bach

IOC-president Thomas Bach mener at det ble funnet opp historier som gjorde at Norge ikke søkte om OL i 2022.

Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / Ap

– Vi var klare til å møte den norske delegasjonen her. Hadde de hatt spørsmål, kunne vi ha svart. Dette skjedde ikke, sier IOC-president Thomas Bach i et intervju med NRK.

Det var en litt oppgitt IOC-president som kommenterte det IOC mener er historier om IOC-kravene som mange har reagert på.

Spesielt det at det virket som om cocktailmottakelsen hos kongen var det avgjørende momentet, mener Bach er en usannhet.

– Ting har blitt funnet på. Alle OL har siden 1896 har blitt åpnet med nasjonens overhode, dette skjedde også med den norske kongen i 1994. Det er ikke snakk om noen overdådig fest. Alle kan tenke seg det selv, sier Bach om den mye omtalte cocktailfesten.

Savnet regjeringsmedlemmer i møtene

Bach forklarer at søkerkomiteen i Oslo 2022 selv hadde tatt initiativ til et møte med IOC bare én dag før avgjørelsen falt der politikerne i Høyre sa nei til OL.

– Vi organiserte et møte her med våre ansvarlige direktører for å svare på alle spørsmål som søkerkomiteen måtte ha. Og i motsetning til det som var sagt tidligere, var det ingen sentrale politikere til stede på dette møtet for to dager siden. Og neste dag ble avgjørelsen tatt, forklarer Bach før han legger til:

– Så alle kan trekke sine konklusjoner fra det, sier Bach om at det ikke møtte opp noen sentrale norske politikere på møtet.

Denne kritikken stilte flere i søkerkomiteen seg uforstående til tidligere i dag, blant annet byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

– Vi har merket at de har syntes at vår delegasjon har vært mindre enn de andre søkerbyene. At vi har stilt mer med fagpersonene våre enn de med mer formelle posisjoner og titler. Det har de merket seg og vi har fått synspunkter på det, sa Røsland til VG.

Kan ikke kritisere lenger

Nå mener Bach at Norge kan glemme å kritisere sine motstandere, og at Norges sjanse til å reformere vinter-OL er forspilt.

– Hvis Norge og Oslo ønsket å presenterte et endret OL, var de velkomne til å gjøre det, sier Bach og legger til:

– Dere kan ikke kritisere deres tidligere konkurrenter (Beijing og Almaty, journ.anm.) hvis dere ikke er klare til å vise hvordan dere ville gjort det bedre. Dette er én av de store forspilte sjansene – at Norge ikke kan vise hva det er med vinteridrett og hva det er med de fantastiske norske fans.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal