Hopp til innhold

Idrettsprofiler: – Dette er veldig synd

Flere av Norges største idrettsstjerner mener Norge går glipp av en stor folkefest nå som OL ryker.

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen, her fra Sotsji-OL, forstår nordmenns skepsis til IOC, men mener Norge likevel burde arrangert et vinter-OL i 2022.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Johan Olav Koss

Johan Olav Koss med OL-gullet på 1500-meter under Lillehammer-OLi 1994. Slike bilder får vi ikke se i Oslo i 2022.

Foto: Greve, Jan / NTB scanpix

– Det er veldig synd, for jeg er glad i idrett og glad i OL, sier skiskytter Emil Hegle Svendsen til NRK.no.

Han er blant idrettsutøverne som har gått ut og støttet et Oslo-OL i 2022.

Onsdag kveld ble det klart at det ikke blir noe Oslo-OL.

Selv om Svendsen ville ha OL til Norge forstår han skepsisen i folket.

– Det har vært en grunn til negativiteten. Jeg forstår at folk blir provoserte av kravene til IOC, kravene har vært helt på trynet. Jeg forstår også at de mener IOC er udemokratiske.

– Det er i og for seg bra å reagere på det, men jeg har hele tiden vært opptatt av den folkefesten vi kan få, og at det er bra for Norge. Selv om vi ikke liker IOC kan vi ønske et OL til Norge for det.

– Det var min drøm

Slopestyle-kjører Tiril Sjåstad Christiansen, som var klart til å satse alt mot et OL på hjemmebane er også skuffet onsdag kveld.

– OL i Oslo var jo min store drøm og mitt store mål. Jeg syns det er trist og skuffende at så mange er negative til et Oslo-OL. Vi gikk glipp av en unik mulighet til å markedsføre norsk vinteridrett og arrangere et heidundrende OL på hjemmebane.

– Det er absolutt synd. Jeg hadde sannsynligvis ikke gått der selv, men det hadde uansett vært gøy med OL i Norge. Det er det nok ikke bare jeg som er idrettsutøver som synes, sier skøyteløper Håvard Bøkko.

Koss: – Trist

Ådne Søndrål

Ådne Søndrål mener Norge går glipp av mye ved å si neil til OL.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

En av de største heltene fra Lillehammer-OL, Johan Olav Koss, sier følgende om at OL-drømmen ble knust onsdag kveld.

– Vi går glipp av den utrolige satsingen som var opp mot OL i 1994 - det som ble gjort for å omforme norsk toppidrett. Det å bygge opp den interessen som kunne skape store prestasjoner. Det var en kjempeforandring i norsk idrett som gjorde at det ble suksess, og jeg var jo bare et produkt av dét. Det kan hende vi nå ikke får det samme løftet.

Koss understreker gang på gang at norsk idrett må fortsette kampen om å få bedre anlegg selv om det ikke blir et OL.

– Det er klart at det er veldig trist vi ikke får oppgraderingen som skal til, og som vi trenger i Norge, men det toget er ikke gått. Vi får bruke det til en mulighet til en mulighet for å øke bevilgningen til norsk idrett.

– OL på hjemmebane er det største

Koss' skøytekollega og OL-deltaker på Lillehammer i 1994, Ådne Søndrål, er også skuffet over et OL-nei.

– Jeg synes det er veldig synd for et OL på hjemmebane er det største du kan oppleve som idrettsutøver, sier Ådne Søndrål til NRK.no.

Søndrål mener nordmenn har et for negativit inntrykk av IOC.

– Når det gjelder IOC så har jeg inntrykk av at omdømmet deres er bedre i andre land enn i Norge. Å kalle organisasjonen for korrupt stemmer ikke med mine erfaringer fra tiden jeg satt som utøverrepresentatn i IOC.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal