Hopp til innhold

Fikk massiv støtte til vindmøller, men nesten ingen bygges

Vindkraftbransjen har fått grønne sertifikater og det de ba om. Likevel bygger de ikke vindmølleparker.

Vindmøllepark

Grønne sertifikater skulle få fart på utbygging av vindmølleparker, men til nå har bare 2 av 202 grønne sertifikater gått til vindkraftprosjekter. Dette bildet er fra Smøla, en av Europas største vindmølleparker.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Mangelen på støtteordninga grønne sertifikater og treg saksbehandling var i mange år det som vindkraftbransjen sa var grunnen til at de ikke kunne bygge i Norge.

Nå har de fått grønne sertifikater og raskere saksbehandling, men de bruker ikke støtteordninga.

Per Sanderud

NVE-direktør Per Sanderud ber vindkraftaktørene om å la være å søke hvis de ikke har tenkt å bygge.

Foto: Linda Reinholdtsen/NRK

– Vi mener at vi har imøtekommet hele fornybarbransjen, både når det gjelder vann og vind. De har fått det de har bedt om, sier vassdrags- og energidirektør i NVE, Per Sanderud.

Han synes det er rart at det nesten ikke bygges vindmøller, når bransjen fikk subsidiene de ba om.

– De har fått en ordning som skal gi god sikkerhet for lønnsomhet, og sånn sett så håper og tror vi at det blir prosjekter ut av det.

Grønne sertifikater, betalt av et lite tillegg på våre strømregninger, var det som skulle sette fart på vindmølleutbyggingen her til lands.

Nå er vi inne i det andre året med støtteordninga, men til nå har bare 2 av 202 grønne sertifikater gått til vindkraftprosjekt.

Sløsing med ressurser

Mens vannkraft- og småkraftprosjekter som får konsesjon stort sett blir noe av, er det relativt mange vindkraftprosjekter som aldri blir realisert, som det offentlige må bruke ressurser på.

Sanderud ber vindkraftaktørene om å la være å søke hvis de ikke har tenkt å bygge.

– Vi er selvfølgelig ikke glade for å bruke ressurser på noe det ikke blir noe av, sier Sanderud.

Av de 25 vindkraftanleggene som nå har rettskraftig konsesjon, eller tillatelse til å sette i gang, er bare ett under bygging.

Utålmodige i departementet

Ane Hansdatter Kismul

Statssekretær Ane Hansdatter Kismul sier vindkraftselskapene har dårlig tid om de skal benytte seg av den gunstige støtteordningen med grønne sertifikater.

Foto: Torbjørn Tandberg / Regjeringen

Vindkraftbransjen trenger mange konsesjoner for å få fram noen få gode prosjekter, svarer administrerende direktør Øyvind Isachsen i vindkraftbransjens forening Norwea.

– Vi er heldige i Norge. Vi har de beste vindressursene i Europa, og vi kommer til å bygge veldig fine parker her, men det tar tid fordi man skal kapitalisere opp disse parkene. Og det er ikke alltid slik at de som har fått konsesjon alene har sjanse til å bygge ut, men at det må finansieres opp, sier Isachsen.

Men i Olje- og energidepartementet begynner de å bli utålmodige. Statssekretær Ane Hansdatter Kismul sier det er grenser for hvor lenge de vil prioritere vindkraft når det ikke bygges noe.

– Det er rett og slett opp til selskapene som sitter på konsesjonene i dag å gripe den muligheten som ligger der nå. Vi ønsker og håper at selskapene ser at det er nå de har et tidsvindu. Støtteordningen gjelder frem til 2020, og hvis de skal få penger gjennom denne ordninga, må de være tilkoblet nettet før den tid, påpeker Kismul.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger