Hopp til innhold

Lime-saken vil trolig ta flere år å etterforske

Lime-saken er en krevende og stor sak, ifølge politiet, og vil ta tid å etterforske. Eksperter mener det kan ta mellom fire og fem år før en rettskraftig dom foreligger.

Lime

Flere Lime-butikker er under etterforskining av skattemyndigheter og politi. Her fra stengt Lime på Ammerud.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

280 personer fra politiet, Nav og skattemyndighetene slo til i en storaksjon mot alle landets Lime-butikker tirsdag.

17 personer ble pågrepet. Elleve av disse vil torsdag bli framstilt for varetekt fordi politiet mener det er fare for bevisforspillelse. Politiet har foreløpig ransaket og kontrollert over 50 adresser og objekter. I alt 20 personer er siktet i saken.

– Det er en veldig stor, kompleks og krevende sak. Det vil gå noe tid, sier Åsmund Yrli, politiinspektør ved Romerike politidistrikt.

– Kan ta fem år

Petter Gottschalk

BI-professor Petter Gottschalk.

Foto: Nicolas Tourrenc

Professir ved BI Petter Gottschalk har forsket på økonomisk kriminalitet. Han sier Lime-saken kan ta opp til fem år før etterforskningen er ferdig og før en rettskraftig dom foreligger.

– Økokrim-saker tar lang tid å etterforske, vanligvis ett til to år. Deretter tar statsadvokaten ut tiltale, og før det kommer opp i retten går det et halvt år. Så vil typisk en eller flere anke. Det tar til sammen fire til fem år før rettskraftig dom foreligger, sier Petter Gottschalk.

Kjell-Olav Kleiven, som er direktør i RIGG og ekspert på organisert kriminalitet, tror også at etterforskningen av saken kan ta år, men at det kommer an på hvor langt politiet har kommet.

– Ser vi på menneskehandel, ulovlige arbeidere og den type ting, er det en klassisk form for mafiakriminalitet. Det er ikke noe man finner ut av på en to tre. Det er nok mange ledd og mange falske identiteter involvert også. Og da kan dette ta veldig lang tid.

– Dette er en omfattende sak. Det er mange mennesker involvert. Det er et stort miljø. Og det er en kompleks form for kriminalitet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiaksjon mot Lime i Oslo

Her gikk politiet til aksjon mot hovedkvarteret til Lime-kjeden på Tøyen.

Foto: Simon Solheim / NRK

Isolasjon og brev-og besøksforbud

De elleve som fremstilles for varetektsfengsling torsdag, vil alle bli begjært varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud samt isolasjon, ifølge Yli.

Ytterligere to personer ble pågrepet onsdag, den ene for medvirkning til grov menneskehandel, den andre for ødeleggelse av beviser i saken. Politiet vil vurdere om også disse skal framstilles for varetekt.

Butikkjedens sjef Sajjad Hussain (37) ble pågrepet allerede i august og siktet for grov menneskehandel.

Lime Minipris omfatter i alt 29 forretninger på Østlandet. Det er kjent at flere av dem som er pågrepet, er i familie med Hussain. Ni av de siktede skal være fra samme familie.

AKTUELT NÅ