Hopp til innhold

Vil prøve K-en for retten

Sosialistisk Ungdom vil saksøke staten for brudd på menneskerettighetene når K-en i RLE-faget gjeninnføres.

Dom avgis i Høyesterett

Sju foreldrepar stevnet staten for retten forrige gang K-en var en del av religionsfaget. De tapte i alle norske rettsinstanser, men vant frem i Den europeiske menneskerettsdomstolen. Her fra domsavsigelsen i Høyesterett i 2001.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Vi er klare for å prøve dette for retten og vi kjører saken helt til Menneskerettsdomstolen om det trengs.

Nicholas Wilkinson

Nicholas Wilkinson, leder av Sosialistisk Ungdom.

Foto: Privat

Leder i Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson, er en av mange som har blitt provosert av at KrF får gjennomslag for å gjeninnføre K-en for kristendom i religionsfaget. I samarbeidsavtalen med regjeringa blir dette sett på som en av KrFs store symbolseire. Denne uka holdt Kunnskapsministeren ord og sendte forslaget på høring. Omlag halvparten av undervisningen i det nye faget skal være om kristendom foreslår regjeringa.

– Med en gang det nye faget innføres vil vi be våre medlemmer dokumentere hvordan vi nå går tilbake til en situasjon hvor det ikke blir reell likebehandling mellom religionene i skolen. Så vil vi sammen med våre medlemmer og deres familier stevne staten for retten, sier Wilkinson.

– Bryter ikke internasjonale forpliktelser

Forrige gang K-en var en del av navnet prøvde sju familier saken for retten, og fikk den helt til Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg. I 2007 tapte den norske stat saken. Den gang hadde opplæringsloven en kristen formålsparagraf, og flertallet av dommerne i EMD mente at kristendommen hadde en svært dominerende stilling. Livsynssminoritetenes rettigheter ble ikke ivaretatt, het det i dommen.

Det er hjernevasking av barn når man skiller ut en religion som barna skal lære mest om.

Nicholas Wilkinson

– Vi har hatt en grundig gjennomgang og mener det nye KRLE-faget ikke bryter med våre internasjonale forpliktelser. Vi ønsker ikke å kommentere utspillet fra SU ut over det, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Birgitte Jordahl (H).

I en e-post utdyper departementet at EMD i dommen gjorde det klart at det er akseptabelt at faget inneholder en større andel kunnskap om kristendommen, på grunn av kristendommens historie og tradisjon i Norge.

Advarer SU

Human-Etisk Forbund har også reagert sterkt på regjeringas forslag til nytt religionsfag. De stilte seg bak de sju familiene som prøvde saken i rettssystemet sist og var familienes økonomisk garantist.

Kristin Mihle

Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Foto: Human-Etisk Forbund

– Saken må innom alle norske rettsinstanser før man kan prøve den for en internasjonal domstol. Det tok ti år fra foreldrene først startet til dommen i Strasbourg. SU bør tenke seg godt om, det kan bli dyrt og langtekkelig, advarer generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

– Vil dere støtte et søksmål?

– Jeg kan ikke gi min støtte før vi har sett hvordan faget virker og så eventuelt påpeke hvordan menneskerettighetene brytes. Rettstilstanden i Norge er ikke den samme nå som i 2007, det er litt raskt å ty til rettsbehandling allerede, mener Mile.

– Men det er klart det er viktig å reagere dersom menneskerettighetene brytes, legger hun til.

– Hjernevask

Lederen av Sosialistisk Ungdom mener derimot at et varslet søksmål er på sin plass allerede nå.

– Det er hjernevasking av barn når man skiller ut en religion som barna skal lære mest om. Det ligger et enormt press på at barna skal sette kristendommen foran andre religioner og livssyn, og se den som den mest rette.

– Vil du garantere for at SU følger en rettsprosess som potensielt kan vare i 10 år, lenge etter du er ferdig som leder?

– Nei, det kan vi ikke. Det jeg håper er at oppstarten av en rettsak raskt vil vise at vi er i den samme situasjonen som før og at faget endres. Det er jo ingen som vil stå i en så lang rettsprosess. Det jeg kan garantere er at vi vil bruke alle krefter på å kjempe for like rettigheter uavhengig av om du er muslim, ateist eller kristen. Det vil vi kjempe for både politisk og med loven i hånd om vi må.

AKTUELT NÅ