Hopp til innhold

Sykehjemmet sa nei - Ida satt selv hos døende pasient

Sykepleierstudenten Ida Ramsrud satt frivillig og ubetalt hos en døende pasient en hel natt fordi sykehjemmet ikke ville kalle inn en ekstravakt som kunne sitte hos pasienten.

Sykepleierstudenten Ida Ramsrud satt frivillig og ubetalt hos en døende pasient en hel natt fordi sykehjemmet ikke ville kalle inn en ekstravakt som kunne sitte hos pasienten.

SE VIDEO: Ida Ramsrud brukte fritiden sin til å sitte hos en døende pasient.

– Jeg er skremt av holdningene som møtte meg, sier Ramsrud til NRK.

Pasienten hun satt hos hadde vært terminal i to dager, og viste stor dødsangst.

– På kveldsvakten min ble hun stadig dårligere. Det var umulig å få kontakt med henne, alt tydet på at hun snart skulle dø. Vi måtte derfor ha noen til å sitte der, en som kunne holde hånden hennes, stryke kinnet, si noen beroligende ord. Vi vet ikke hva pasienter i hennes situasjon får med seg av det som skjer rundt dem, men vi vet at hørselen er det siste som går. Jeg kunne også lese i øynene hennes at vi hadde kontakt, sier Ramsrud.

Nektet ekstravakt

Hun spurte derfor om de ikke kunne kalle inn en ekstravakt fordi den ene som skulle være igjen på jobb den natten umulig kunne klare dette alene.

– Da fikk jeg vite at det holdt å stikke hodet inn til pasienten en gang i timen for å se om hun fortsatt levde. Slike holdninger skremmer meg, sier sykepleierstudenten, som allierte seg med en kollega på en annen avdeling.

Deretter brukte hun natten og fritiden sin til å sitte hos pasienten selv. Kvinnen døde formiddagen etter.

Flere dør alene

Ramsrud sier at hun flere ganger har opplevd at pasienter dør alene. Norsk Sykepleierforbund erfarer det samme.

– Vi hører stadig flere slike historier. Jeg har ingen tall, men det er mitt bestemte inntrykk at det er mer vanlig å dø alene nå enn tidligere. Mange føler seg også utrygge på dødsleiet, sier leder i Rådet for sykepleieetikk i forbundet, Berit Daae Hustad, til NRK.

Berit Daae Hustad

FLERE ALENE: Berit Daae Hustad i Rådet for sykepleieetikk i Norsk Sykepleierforbund, sier de hører stadig flere historier.

Foto: Hans Jørgen Solli / NRK

Hun ser på Ida Ramsrud som en varsler. Og hun synes det er bra at hun står fram med sin historie.

– Varslere kan bli sett på som brysomme, men vi trenger noen som sier fra. Det er ikke de døende selv som skal stå frem og kjempe for sine rettigheter, de er jo de mest sårbare av de sårbare.

– Skal ikke skje

– Ingen skal dø alene på våre sykehjem, sier Sølvi Karlstad. Hun er direktør for de kommunale sykehjemmene i Oslo.

– Vi skal kalle inn fastvakt når noen er døende – en som kan sitte der når pårørende ikke kan eller ønsker å være til stede. Det er viktigere enn økonomien, understreker hun.

For tre år siden ble samhandlingsreformen gjennomført. Med den blir pasienter skrevet ut fra sykehus og overført til kommunene raskere enn før. 48 prosent av oss dør i sykehjem, viser nye tall fra Helsedirektoratet.

– Nå merker vi for alvor konsekvensene av reformen. Vi har dårligere pasienter enn tidligere. Og det forventes at vi skal behandle dem. Mye er bra, men vi trenger bedre kompetanse og økt grunnbemanning, sier Karlstad.

AKTUELT NÅ