Hopp til innhold

SSB spår lavere boligprisvekst

Økt pessimisme blant husholdningene og lav inntektsvekst i år og neste år gjør at Statistisk sentralbyrå venter at boligprisene vil falle ut året og inn i 2016.

Torbjørn Eika

SSB-forsker Torbjørn Eika venter at det lysner litt i norsk økonomi i siste halvdel av 2016, godt hjulpet av svak krone og ekspansiv pengebruk i staten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Boligprisene har ikke utviklet seg så sterkt i august måned på ni år, viser ferske tall fra Eiendom Norge.

Boligprisene er nå på de høyeste nivåene noensinne.

Men den sterke utviklingen i boligmarkedet vil ikke fortsette, dersom SSB får rett i sine spådommer for norsk økonomi, som ble presentert torsdag.

For 2016 som helhet spår byrået nå en vekst i boligprisene på 2,7 prosent.

Det er lavere enn forventningene til prisveksten (inflasjonen) for året som kommer, og betyr en svak nedgang i reelle boligpriser.

– Økt arbeidsledighet og økende pessimisme

Tallknuserne spår at ledigheten her i landet fortsetter å stige i tiden som kommer, og topper ut på 4,6 prosent i 2016. Reallønnsveksten neste år ventes å bli null.

SSB mener negative forventninger til egen og landets økonomi vil være det som trolig får boligprisene til å stanse himmelferden.

– Det vil bidra til at boligprisveksten ikke bare stanser, men at den også kan komme noe ned, sier forsker Torbjørn Eika.

Den svakere utviklingen i boligprisene vil ifølge byrået skje selv om Norges Bank senker styringsrenta til under dagens nivå på 1 prosent, og til tross for at regjeringen ventes å legge opp til en ekspansiv finanspolitikk i statsbudsjettet.

Eika sier forventningene til norsk økonomi i tiden som kommer er «middels dårlig», og at norsk økonomi vil vokse mindre enn det som er normalt i de kommende kvartalene.

– SSB er for optimistiske

Jan Andreassen

SSB er for optimistiske når det gjelder arbeidsledighetstallene, mener Jan Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen sier til NRK at den økende arbeidsledigheten trolig vil slå ulikt inn i boligmarkedet.

– Vi vil se at boligmarkedene i de oljeberørte områdene blir svakere, kanskje spesielt ved at det blir vanskeligere å få omsatt boliger heller enn at prisene faller så mye, sier Andreassen.

Han mener at prisene kan fortsette å stige andre steder i landet, som ikke berøres i samme grad av oljenedturen, hjulpet av enda lavere lånerenter.

Andreassen tror SSB er for optimistisk når byrået spår at arbeidsledigheten vil øke fra dagens nivå på 4,5 prosent til en topp på 4,6 prosent neste år.

– Nei, det har jeg ingen tro på, hvis SSBs oljeanslag er riktige. Da får vi en mangeårig nedgang i norsk økonomi, mener Andreassen.

SSB legger til grunn at oljeinvesteringene faller med 12 prosent i år.

Nivået på oljeinvesteringene vil være 33 prosent lavere i 2018 enn det som var tilfellet i 2013 dersom statistikkmakerne får rett i sine prognoser.

AKTUELT NÅ