NRK Meny
Normal

Tidenes høyeste boligpriser i Norge

Etter et prisfall i juli har boligprisene igjen økt i august. Fersk prisstatistikk fra Eiendom Norge viser at boligprisene økte med 2,5 prosent.

Boliger

BRENNHETT MARKED: Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk viser at boligprisene i august steg med 2,5 prosent.

Foto: Roland Schgaguler / Scanpix

I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 7,7 prosent totalt over hele Norge. Det har vært en oppgang i alle fylker, med unntak av Rogaland.

– Det er få tegn til at boligmarkedet preges i særlig grad av usikkerheten i norsk økonomi, sier Christian V. Dreyer som er administrerende direktør i Eiendom Norge.

Månedstallene for august viser at det har vært en prisøkning i alle regioner. Den nominelle veksten har vært 2,5 prosent, mens de sesongjusterte prisene økte med 1,1 prosent.

– August 2015 har den høyeste prisen på boliger noensinne. Dette er «all time high», sier Dreyer.

Den sterke utviklingen i boligmarkedet vil ikke fortsette, dersom SSB får rett i sine spådommer for norsk økonomi.

Larvik og Follo med sterkest økning

Christian Dreyer

Administrerende direktør i Eiendom Norge Christian V. Dreyer mener det ikke er overraskende at prisene steg i august.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

Den sterkeste prisøkningen finner man i Larvik og Follo med 3,3 prosent. Også dette er en naturlig korreksjon fra en svak juli da det var klar nedgang.

Oslo og Tromsø har hatt sterkest prisvekst de siste tolv månedene med 12,2 og 10,4 prosent. I Tromsø har prisene steget med 2,4 prosent i august.

– At det var en sterk økning i boligprisene forrige måned, kommer ikke som noen overraskelse og er en naturlig konsekvens av en svak julimåned, sier Dreyer.

Det siste året har boligprisene i hovedstaden steget med hele 12,2 prosent. Prisene totalt i 2015 er 7,1 prosent høyere enn de var i 2014.

Svakest prisutvikling i august hadde Stavanger og Trondheim med en oppgang på henholdsvis 1,3 og 1,6 prosent.

Boligene selges raskt

​I gjennomsnitt tar det nå 33 dager å selge en bolig. Kortest tid tok det i Oslo, der ble boligene solgt på i gjennomsnitt 16 dager, mens det tok i snitt 57 dager i Stavanger.

Stavanger og Sandnes er de eneste områdene der prisene har falt det siste året, med 1,2 og 0,3 prosent.

– Til tross for utfordringer i arbeidsmarkedet i Rogaland, har markedet der prismessig holdt seg rimelig bra. Likevel ser vi utfordringer i at det er et kraftig fall i antall salg og økt salgstid. Det blir derfor spesielt spennende å følge utviklingen i denne regionen framover, sier Dreyer.

Forrige måned viste boligmarkedet tegn til å flate ut. Juli ble den første måneden med reell prisnedgang på snart to år. Oslo var da den eneste byen der boligprisene steg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger