Hopp til innhold

Aktivist: – Høyre har ført velgerne bak lyset

Før valget var Høyre mot at fastleger kunne nekte å henvise kvinner til abort. Nå har de snudd. – Det har lurt velgerne, mener Susanne Kaluza

Susanne Kaluza 3

PRESS: Bloggeren Susanne Kaluza håper Høyre ombestemmer seg. – Jeg tror dette har blitt en pinlig sak for Høyre, så jeg er veldig spent på om de vil svinge partipisken og tvinge alle til å stemme slik at de får gjennom samarbeidsavtalen med KrF, eller om de finner en mer smidig løsning.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Den 32-år gamle bloggeren startet e-postaksjon som har ført til at innboksene til stortingsrepresentantene flommer over av krav om å stanse regjeringens plan om å la fastleger nekte å henvise kvinner til abort.

Vi er opptatt av at også fastleger skal ha samvittighetsfrihet i slike vanskelige, etiske spørsmål som gjelder liv og død.

Knut Arild Hareide (KrF)

Kvinnene skriver at de følte av det var de selv som hadde gjort noe galt, de følte seg som dårlige mennesker i mange år etterpå.

Susanne Kaluza

Bakgrunnen er en avtale regjeringspartiene Høyre og Frp inngikk med KrF etter valget som sikrer fastleger reservasjonsadgang i spørsmål knyttet til liv og død.

Avtalen innebærer blant annet at fastleger kan nekte å henvise kvinner til abort.

– Jeg tror ikke at Høyre ville fått så stor oppslutning som de fikk ved valget hvis de hadde vært ærlig med velgerne sine på at de hadde planer om å uthule norske kvinners rett til selvbestemt abort, sier Kaluza til NRK.no.

Håper Høyre fristiller representantene

Fredag fremmet SV et representantforslag i Stortinget der de ber regjeringen opprettholde dagens praksis om at fastleger ikke kan reservere seg, selv om det strider mot deres samvittighet å henvise kvinner til abort.

Store deler av argumentasjonen i SVs forslag var tatt ordrett fra Høyres egen nettside, der de i 2012 publiserte en artikkel som forklarte hvorfor de ikke ønsket reservasjonsrett for leger. Men under regjeringssonderingene i Nydalen fikk altså KrF med seg Høyre og Frp på en avtale som sikrer leger muligheten til å si nei.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Erklæring om reservasjonsrett

OMSTRIDT AVTALE: Denne avtalen mellom Høyre, Frp og KrF har ført til en heftig debatt om legers mulighet til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

Foto: NRK

Nå ender saken trolig opp i helsekomiteen for behandling. I Høyre er det lang tradisjon for at representantene fristilles i såkalte samvittighetsspørsmål.

Både SV, Ap og Venstre er mot reservasjonsretten. Dersom Høyres representanter fristilles, kan det føre til at avtalen mellom regjeringspartiene og KrF brytes.

– Jeg vil på det sterkeste oppfordre Høyre til å la sine representanter stemme etter sin personlige overbevisning. Jeg har stor tiltro til Høyres representanter, og jeg tror flertallet i dag mener det samme som de gjorde for en måned siden, sier Kaluza.

Ifølge Høyres helsepolitiske talskvinne, Tone Trøen, har de ennå ikke tatt stilling til hvordan de skal behandle saken.

– En enstemmig stortingsgruppe står bak denne samarbeidsavtalen. Det er utgangspunktet. Så får vi komme tilbake til det spørsmålet senere, sier hun til NRK.no.

Hareide: – Handler ikke om fri abort

Knut Arild Hareide

IKKE BEKYMRET: Knut Arild Hareide er ikke bekymret for at Høyre skal fristille sine representanter.

Foto: Sølve Rydland / NRK

KrF-leder Knut Arild Hareide føler seg trygg på at avtalen om reservasjonsrett ikke utfordres av SVs forslag i Stortinget.

– Jeg har ikke fått noen signaler fra Høyre om at de ikke ønsker å gå bort fra denne avtalen.

Vil du se det som et avtalebrudd dersom de fristiller sine representanter?

Hvis Høyre ikke følger opp dette, så vil ikke dette være i tråd med avtalen. Men jeg har altså ikke fått noen signaler fra Høyre om dette, så det er ingen grunn til å bruke ordet «brudd» i dag, sier Hareide.

Han mener hele debatten er misforstått. Ifølge KrF dreier det seg ikke om kvinners rett til selvbestemt abort, men om legers rett til å følge sin egen samvittighet.

– Vi er opptatt av at også fastleger skal ha samvittighetsfrihet i slike vanskelige, etiske spørsmål som gjelder liv og død, sier han og understreker at dette skal utarbeides i tett dialog med Legeforeningen.

– Smertefullt å lese kvinners historier

Kaluza sier også hun er opptatt av samvittighetsfrihet, men at det først og fremst gjelder når staten pålegger borgere oppgaver, som militærtjeneste. Ingen blir tvunget til å være fastlege, påpeker hun.

– Medisinstudenter som vet med seg selv at de har store problemer med å skrive henvisning til abort, de bør ikke søke seg til en fastlegestilling lønnet av det offentlige, sier Kaluza.

Ifølge bloggeren har hun fått flere hjerteskjærende e-poster fra kvinner som har opplevd at legen har nektet å henvise dem til abort.

– Kvinnene skriver at de følte av det var de selv som hadde gjort noe galt, de følte seg som dårlige mennesker i mange år etterpå. Det var en stor ekstrabelastning for dem i en allerede sårbar situasjon.

Hva tenker du når du leser disse brevene?

– Jeg synes det er veldig smertefullt, svarer Kaluza.

AKTUELT NÅ