Hopp til innhold

– Mindre provoserende skattekutt

Regjeringen vil kutte skattene med 10 milliarder kroner, men det blir ingen fest for dem med høy inntekt.

Lars Nehru Sand

KOMMENTERER BUDSJETTET: NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand tror regjeringens skatteopplegg er mer spiselig for samarbeidspartiene Venstre og KrF.

Foto: NRK

Etter det NRK erfarer, vil regjeringen kutte skattene med 10 milliarder kroner. Det blir kutt i formuesskatt, selskapsskatt og inntektsskatt.

– Det er ett av de viktige grepene regjeringen tar, men regjeringen gjør det på en annen måte enn i fjor, så man håper at den sosiale profilen skal være mer ivaretatt. Det blir økt skatt for inntekt over 3 millioner kroner. Skattelettelser som kommer næringslivet til gode er det lettere å få enighet om i Stortinget, sier NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand.

Ny toppskatt

Etter det NRK kjenner til, reduseres selskapsskatten, som bedriftene betaler av sitt overskudd, i første omgang fra 27 til 25 prosent, men så vil regjeringen gå videre og trappe ned selskapsskatten til 22 prosent innen 2018.

Det blir også lettelser i formuesskatten på i overkant av 1 milliard kroner, etter det NRK kjenner til.

Mye av skatteletten blir dekket inn med en ny form for toppskatt som erstatter dagens toppskatt, der du har ulike inntektsintervaller, en såkalt trinnskatt.

Ni av ti skattebetalere vil få lavere inntektsskatt. De ti prosentene som tjener mest, vil bli hardere skattet, ifølge DN.

Siv Jensen: – Store utfordringer

– Det er et budsjett som svarer på de utfordringer landet står overfor nå. Arbeidsløsheten har økt og øker. Vi må svare på kort sikt og lang sikt, sier finansminister Siv Jensen foran fremleggelsen.

Lars Nehru Sand mener budsjettet bærer preg av at regjeringen kan bruke mye penger til gode formål – de slipper å ta kontroversielle valg. Ifølge Sand vil regjeringen totalt bruke 4 milliarder kroner for å bekjempe ledighet.

– Regjeringen kommer med en pakke for 4000 tiltaksplasser, 2,5 mrd. til bygg og vedlikehold og en milliard til næring og innovasjon, sier Sand.

– Kan ikke gjøre dette hvert år

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea

NYE TIDER: Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets sier regjeringen må bruke mer av oljefondets avkastning for å få til omstillingen i Norge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Etter det NRK erfarer vil regjeringen i statsbudsjettet bruke 193 milliarder oljekroner, tilsvarende 2,8 prosent av oljefondet. Det er en økning på rundt 25 milliarder kroner sammenlignet med hva de ligger an til å bruke i år.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets sier oljefondet nærmer seg toppen, og at regjeringen ikke kan øke oljepengebruken på dette nivået hvert år fremover.

– Oljefondet begynner å nå toppen. Vi kan ikke bruke 20 milliarder mer av oljepenger hvert år i lang tid fremover, kommenterer Juel.

– Farlig om krona styrkes

Han har likevel forståelse for at regjeringen gjør dette nå.

– Vi har heldigvis mye penger på bok. Vi kan øke pengebruken for å dempe effekten av at oljebransjen nedbemanner. Regjeringen må ha kortsiktige tiltak for å avhjelpe dette. Samtidig ser man at detter kan vare lenge, og at vi går inn i en fase der oljesektoren vil bety mindre og mindre. Dermed må regjeringen tilrettelegge for at vi kan vokse andre steder, forklarer Juel.

– Folk som blir ledige må hjelpes over i nye jobber, altså må de satse på omskolering. Samtidig kan vi ikke bruke så mye penger at krona styrkes. Da svekkes vår konkurranseevne. At krona har svekket seg, er noe av det viktigste for vår omstilling den siste tiden, sier Juel.

AKTUELT NÅ