Hopp til innhold

Norsk våpenpraksis fortsetter

– Det er noen opplagte farer, sier leder i Norges Fredslag, Alexander Harang. Reglene for salg av militært materiell til utlandet strammes ikke inn. Stortinget bestemte tirsdag å ta stortingsmeldingen til etterretning.

Våpen

I dag kan Norge selge våpen til land som er i krig. Flere mener det trengs bedre kontroll på våpenindustrien.

Foto: Jack Guez / Afp

Norsk våpenindustri kan i dag etablere underselskaper i utlandet, som kan omgå norske lover og regler. Dermed kan Norge selge våpen til land som er i krig.

Flere mener det trengs bedre kontroll på våpenindustrien, og vil skjerpe reglene.

– Regimer som ikke burde styrkes militært blir det likevel med norsk våpeneksport. Det at vi kan selge krigsmateriell til Saudi-Arabia gir ikke mye mening når vi skal fremstå som en fredsnasjon, sier Alexander Harang, leder i Norges Fredslag, til NRK.

Les også:
Ønsker innstramming av våpenhandel

– Det å hindre at norske våpen havner i land som er diktaturer, som grovt bryter menneskerettighetene, som undertrykker befolkningen eller er i krig, det er det aller viktigste vi må gjøre, sa SVs Bård Vegar Solhjell, til NRK mandag.

– Orddebatt om hva som inngår i våpen

Alexander Harang

Leder i Norges Fredslag Alexander Harang er overrasket over behandlingen i Stortinget.

Foto: Even Kjølleberg / NRK

Tirsdag skulle Stortinget ta stilling til om reglene for salg av militært materiell til utlandet skulle strammes inn.

Stortinget bestemte å ta stortingsmeldingen til etterretning. I meldingen er det informasjon om omfanget av eksporten av våpen, ammunisjon og forsvarsmateriell. Les meldingen her.

– Jeg er overrasket over behandlingen i Stortinget. Det var en åpning i merknadene som flertallet hadde blitt enig om: At man skulle slutte å eksportere våpen til land som bryter menneskerettighetene. I dag ble det en orddebatt om hva som inngår i våpen, sier Harang.

I komiteens merknader før tirsdag ba medlemmer fra Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti regjeringen innføre sluttbrukererklæringer fra alle land, også NATO-land og andre nære allierte.

Tirsdag var det ingen merknader. Dermed ble det ikke vedtatt at reglene for salg av militært materiell til utlandet strammes inn.

Christian Tybring-Gjedde er Frp sin talsperson i saken mener ytterligere begrensninger i handelen vil bety kroken på døra for norsk våpenindustri.

Les også:
Noreg som fredsnasjon og våpenprodusent
– Ikke problematisk med norske våpenkomponenter i Israel

– Veldig beklagelig

4,6 milliarder kroner i året er hva norske selskaper selger militært materiell for i utlandet. Denne eksporten er viktig for Norge og betyr inntekter og arbeidsplasser.

– Det er en veldig interessant fase vi nå går inn. Det er tydelig at Stortingsflertallet går i en retning av at praksisen som den foregående regjeringen har hatt fortsetter, sier Harang.

– Det er veldig beklagelig og vil eventuelt føre til at vi fortsetter å fôre diktaturer med norsk krigsmateriell, sier lederen i Norges Fredslag.

– Er dere skuffet etter i dag?

– Nervøs er vel mer rett å si. Det er noen opplagte farer som handler om fortolkning. Det er veldig bekymringsverdig at Arbeiderpartiet mener vi ikke skal ha en endring av dagens eksportpraksis, sier Harang.

Arbeiderpartiets Marit Nybakk sa mandag til NRK at Norge har en god balanse mellom et strengt regime for norsk eksport og det å ivareta industrien.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger