Hopp til innhold

Nedtur for oljefondet

Oljefondet fikk en avkastning på -0,9 prosent i 2. kvartal. Det tilsvarer et tap på 73 milliarder kroner. – Det er ikke slik at det har stoppet opp, sier Trond Grande ved Norges bank.

Oljeplattform

TAP: Onsdag ble oljefondets resultater for 2. kvartal lagt fram. De viste en nedgang.

Foto: Reuters

Yngve Slyngstad

Leder for Norges Bank Investment Management, Yngve Slyngstad, la frem kvartalstallene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Norges Bank la onsdag frem kvartalsrapport for Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet.

På pressekonferansen som startet klokken 10.00 fortalte leder Yngve Slyngstad og nestleder Trond Grande i Norges bank Investment Management hvordan oljefondet klarte seg i årets 2. kvartal.

Et relativt rolig kvartal. Det var renteinvesteringene som trakk mest ned, med en avkastning på -2,2 prosent, sier Slyngstad.

Aksjeinvesteringene ga en avkastning på -0,2 prosent, mens investeringer i eiendom trakk i motsatt retning med en avkastning på 2,0 prosent.

– Det er ikke slik at det har stoppet opp. Det fortsetter å komme penger inn til fondet, sier Grande.

Yngve Slyngstad om kvartalsrapport Statens pensjonsfond utland

Oljefondet tapte 73 milliarder kroner i årets 2. kvartal. Det fortalte Trond Grande og Yngve Slyngstad ved Norges bank på en presskonferanse onsdag.

Stor spenning

Ved utgangen av juni var oljefondets samlede verdi 6.897 milliarder kroner.

Det var knyttet stor spenning til kvartalsresultatene. I årets første kvartal fikk oljefondet en historisk høy avkastning på 5,3 prosent, tilsvarende 401 milliarder kroner i årets 1. kvartal. Målt i kroner, er resultatet det sterkeste noen gang.

De nest beste resultatene i fondets historie var i tredje og fjerde kvartal i 2009, da fondets avkastning endte på henholdsvis 325 og 270 milliarder kroner.

I snitt har oljefondet hvert år siden fondets oppstart i 1998 hatt en realavkastning på 4,1 prosent.

Nestlé og Apple er de største investeringene

– Vi har gjort to nye investeringer i 2. kvartal. Disse er gjort i USA, sier Grande.

Oljefondets største pengeplasseringer er i sveitsiske Nestlé, med 51 milliarder kroner, mens Apple er nest største investering med 43 milliarder kroner.

– Vi har fått en forespørsel fra Finansdepartementet om å investere mer i eiendom. Det skal vi se på fram mot årsskiftet, sier Slyngstad.

– Vi kan ikke annonsere hvor vi gjør nye investeringer i tiden framover. Det avhenger av hvor vi finner interessante objekter, føyer Grande til.

AKTUELT NÅ