Hopp til innhold

Kritikk mot økt oljepengebruk og tiltak mot arbeidsløshet

Opposisjonen kritiserer regjeringen for at de foreslår for lite i tiltak mot den økende arbeidsløsheten i revidert nasjonalbudsjett og for at de bruker for mye oljepenger i budsjettet.

Jonas Gahr Støre (A) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kommenterer regjeringens reviderte statsbudsjett.

Lederne for Ap og Sp er kritiske til regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

– Dette er en regjering som har dårlig økonomisk styring. Den klarer ikke å gjennomføre et budsjett med de inntektene de hadde planlagt. Den må ta ut rekordhøyt oljepengebeløp midt i året, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre etter at regjeringen la frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett.

I forslaget vil regjeringen bruke 900 millioner kroner ekstra på tiltak mot den økende arbeidsledigheten, noe Støre mener er for lite.

– Når de først henter ut ti milliarder oljekroner, blir bare en tidel av det brukt mot ledigheten. Tiltakene mot ledigheten kommer for sent, men lite og sent er i hvert fall bedre enn ingen ting, sier han til NRK.

Tiltakene mot ledigheten kommer for sent, men lite og sent er i hvert fall bedre enn ingen ting.

Jonas Gahr Støre om revidert nasjonalbudsjett / NRK

Også SV mener at regjeringen gjør for lite i kampen mot den voksende ledigheten, som regjeringen i revidert nå tror vil bli på 4,7 prosent i løpet av året.

– Litt over 900 millioner til tiltak mot arbeidsledighet er bedre enn null. Alle tiltakene er bra, men det er for lite fordi situasjonen på Vestlandet er en krise, sier SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen til NRK.

Senterpartileder Trygve Slagsvoll Vedum sier at han savner at det ikke er mer målrettete tiltak for å skape nye arbeidsplasser.

– Det er et tiltaksløst og grått revidert budsjett. Vi er litt overrasket over at det ikke er flere tiltak og nye ideer i budsjettet, sier Vedum.

I budsjettet foreslår regjeringen å øke oljepengebruken fra 195,2 milliarder kroner til 205,6 milliarder kroner.

Som flere av de andre partiene er også SP-lederen kritisk til at regjeringen vil bruke mer av oljepengene.

– På sikt er det ikke bærekraftig at man bruker mer og mer av oljepengene hver gang, sier Vedum.

Vil ha forandringer i tiltakene

Fra Venstre og KrF vil det komme krav i forhandlingene om forandringer i tiltakene mot arbeidsløsheten.

– Fra KrFs har vi en hovedprioritet med dette budsjettet. Det er å bekjempe økningen i ledigheten, sier leder i finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF), til NRK.

Snorre Valen (Sv)

Svs Snorre Valen kunngjorde også i dag at han ikke tar gjenvalg til Stortinget.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Han sier at partiet vil ha enda sterkere tiltak mot ledigheten, særlig når det gjelder unge som går ledigheten.

Mens regjeringens forslag til krisepakke mot arbeidsledigheten er på 900 millioner kroner, vil KrF i forhandlingene gå inn for 1,5 milliarder.

Vil ha grønnere budsjett

Venstres Breivik sier at partiet i de kommende forhandlingene vil satse på å styrke krisepakken, særlig når det gjelder grønne tiltak.

– Vi vil gjøre næringslivet mer konkurransekraftig på produksjonsprosesser som har grønne fortegn, sier han.

Også SV er kritiske til den grønne profilen i regjeringens forslag og sier at det ikke har noen grønnfarge.

Snorre Valen trekker frem kutt i miljøteknologi-ordningen og kutt i fornybar energi når det gjelder bistand og kaller det unødvendige kutt.

– Hvis man først skal bruke penger på omstilling og på skaffe arbeid i en vanskelig tid, må man satse på arbeidsplasser som kan vare og som vi kan leve av, sier Valen.

Miljøpartiet De Grønne er de som er mest kritiske til den grønne siden av regjeringens forslag.

– Siv Jensen vil bygge fengsler, motorvei og flere oljeboringsplattformer for å redusere ledigheten. De Grønne vil heller bygge fremtiden, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne til NTB.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger