Hopp til innhold

KrF-topper mener Ap-samarbeid er mer naturlig nå

Med SV ute av et rødgrønt samarbeid, er Arbeiderpartiet straks blitt en mer aktuell partner for KrF, mener flertallet av KrFs fylkestopper. Ingen av dem svarer ja på om de vil fortsette i fire nye år som støtteparti for en regjering med Fremskrittspartiet.

Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide tar hverandre i hendene etter en debatt

NYE ALLIERTE? Ap-leder Jonas Gahr Støre har flere ganger fridd åpenlyst til KrF-leder Knut Arild Hareide. SVs rødgrønne exit gjør det mer fristende for KrF å ta imot Aps utstrakte hånd, mener et klart flertall av KrFs fylkesledere.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

  • Tre av fire KrF-fylkesledere mener det er lettere å nærme seg Arbeiderpartiet nå
  • Elleve av dem er negative til en ny periode som støtteparti for en regjering med Frp – seks sier klart nei, ingen svarer klart ja
  • Flere drømmer om samarbeid med Høyre alene, men så lenge Frp følger med, vil de heller se til Arbeiderpartiet
  • – Ikke overrasket over at mange nå ser muligheten til et annet samarbeid, sier KrF-nestleder

​​Halvannet år før stortingsvalget åpner flere KrF-topper for et samarbeid med Arbeiderpartiet i neste stortingsperiode.

Nøkkelordet er SV. SV-leder Audun Lysbakken gjorde det nemlig for en knapp uke siden klart at SV før stortingsvalget neste år ikke vil binde seg til et rødgrønt regjeringsalternativ.

Dermed har det åpnet seg et nytt politisk landskap, som kan gi resultater for Arbeiderpartiets mange frierier til KrF.

– Helt klart lettere å nærme seg Ap

NRK har tatt kontakt med KrFs 19 fylkesledere og fått svar fra 18 av dem.

Blant dem sier tre firedeler, 14 fylkesledere, at det er lettere og mer naturlig for KrF å nærme seg Arbeiderpartiet nå som de ikke er bundet til et regjeringsprosjekt med SV.

Trude Brosvik, fylkesleder i KrF, gestikulerer med hendene mens hun snakker

NYTT LANDSKAP: – Det er lettere å nærme seg Ap nå, ettersom de ikke har et fløyparti knyttet til seg, sier Trude Brosvik, KrFs fylkesleder i Sogn og Fjordane.

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

Resten er avventende.

– Nå er det ikke lenger en rødgrønn blokk. Jeg mener det umiddelbart gjør det lettere for KrF å nærme seg Arbeiderpartiet, ettersom de ikke lenger har et fløyparti knyttet til seg. Det politiske landskapet ser sånn sett helt annerledes ut nå etter Lysbakkens uttalelse, sier Trude Brosvik, fylkesleder for KrF i Sogn og Fjordane.

– Det er annerledes når man kan forholde seg til enkeltpartier enn et allerede eksisterende samarbeid. For min del er det veldig viktig at Arbeiderpartiet nå står alene. På den andre siden er det en kompliserende faktor at Høyre vil fortsette i regjering med Frp, sier Ingunn Ulfsten, fylkesleder i Akershus.

– Det er klart det er lettere for KrF å nærme seg Arbeiderpartiet nå, for ytterfløyene i politikken har vi sett at vi har problemer med å gå inn i regjering sammen med, sier Ole Døvik, KrFs fylkesleder i Vestfold.

  • Se hva alle de 18 fylkeslederne har svart nederst i artikkelen.

KrF velger strategi

KrF er i gang med en strategiprosess innad i partiet med tanke på hvem de vil søke samarbeid med etter valget i 2017.

Arbeidet skal legges frem for landsstyret i november.

– Lysbakkens uttalelse vil soleklart forenkle den beslutningen. Det vil alltid være lettere å nærme oss Arbeiderpartiet når SV ikke er med, mener Ann Kathrine Skjørshammer, KrFs fylkesleder i Oslo.

To av tre negative til nye år som støtteparti

Per Pedersen

– HAR IKKE GITT MERSMAK: Per Pedersen, fylkesleder for KrF i Nordland, vil ikke at KrF skal fortsette som støtteparti for en regjering med Frp i en ny periode.

Foto: Øystein Nygård / NRK

NRK har også spurt fylkeslederne om de ønsker at KrF skal fortsette som et støtteparti for en regjering Frp er en del av, i fire nye år.

Til sammen elleve av dem er negative til dette, hvorav seks sier klart nei. Ingen svarer klart ja.

– De to siste årene har ikke gitt mersmak. Jeg vil ikke gi min støtte til en løsning som også innebærer Frp. Vi har prøvd det nå, og det eksperimentet har jeg ikke lyst til å være med på en gang til, sier Per Pedersen, fylkesleder for KrF i Nordland.

– Jeg var allerede før 2013-valget klar på at jeg ikke ønsket at vi skulle støtte en regjering Frp er en del av. Nå har Frp fått prøve seg, og jeg sier nei takk til gjentakelse. De presser på mange av grunnverdiene våre, og det blir veldig slitsomt i lengden, sier Kjell Bjørseth, fylkesleder for KrF i Hedmark.

Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide, Erna Solberg og Siv Jensen holder pressekonferanse i Nydalen

SAMARBEIDSPARTIENE: Etter lange forhandlinger i Nydalen i Oslo, ble Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen enige om en samarbeidsavtale etter at KrF og Venstre bestemte seg for å stå utenfor regjeringen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Heller Ap enn Høyre + Frp

En rekke av fylkeslederne NRK har snakket med, peker på at de nå øyner muligheten for å jobbe for et sterkt sentrum og mener det er viktig å fri seg fra fløypartiene.

Morten Halling

VIL SKIFTE: Morten Halling, fylkesleder for KrF i Oppland, vil heller vende seg til Ap dersom Høyre og Frp går til valg på å fortsette i regjering sammen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Drømmen for mange er et samarbeid mellom sentrumspartiene og Høyre, men så lenge Høyre er bundet til Frp, vil flere heller se til Arbeiderpartiet.

– En løsning med samarbeid mellom Arbeiderpartiet og sentrum er helt klart blitt mer aktuell nå, sier Morten Halling, KrFs fylkesleder i Oppland.

Dersom alternativene er Høyre og Frp på den ene siden, og Arbeiderpartiet alene på den andre siden, mener du da det er bedre for KrF å slå seg sammen med Arbeiderpartiet?

– Jeg tenker at Frp har fått sin sjanse i regjering. Vi er vitne til hvordan det har gått og opplever at store skarer i KrF ikke er særlig bekvemme med det, så svaret på spørsmålet ditt er ja, et samarbeid med Arbeiderpartiet blir lettere.

KrF-nestleder åpen for flørting

KrF-leder Knut Arild Hareide har sagt at velgerne i god tid før stortingsvalget neste år skal få vite om partiet søker samarbeid til høyre eller venstre.

2. nestleder i KrF, Olaug Bollestad, er ikke overrasket over svarene fylkeslederne gir NRK nå.

– Fløypartiene på begge sider er jo de partiene som har størst avstand til KrFs politikk i sentrum, så det er klart at når et fløyparti tar avstand, skaper det et større handlingsrom for KrF, sier Bollestad.

– Jeg er ikke overrasket over at veldig mange nå ser en mulighet til et annet samarbeid ut fra et tyngdepunkt i sentrum.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har ved flere anledninger fridd åpenlyst til KrF. Under partilederdebatten i Stortinget valgnatten i fjor, benyttet Støre anledningen til å peke på områder KrF og Arbeiderpartiet kan finne fellesskap i.

– Jeg opplever at Arbeiderpartiet og KrF alltid har hatt et felles engasjement knyttet til velferd, sosiale spørsmål og internasjonal solidaritet. 2013 hadde omstendigheter som brakte et annet resultat. Vi må jobbe for at det skal bli annerledes i 2017, sa Støre.

Bollestad er åpen for mer flørting fra Arbeiderpartiets side, men understreker at det er et varig forhold basert på gjensidig respekt som er det viktigste.

– Det er alltid kjekt med flørting. Men det som jo er viktig for KrF, er ikke flørtingen i seg selv, men innholdet i den. Det må være en mening med den, slik at vi faktisk kan få gjennomslag for politikk. Det har vi klart de siste årene, og dersom vi skal velge noe annet i 2017, må det være gjennomslag for politikken og ikke antall blunk med øyet som betyr mest, sier Bollestad.

  • Se video fra da Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide besøkte det kristne sommerstevnet i Sarons dal i Kvinesdal for å snakke om sin tro:
Jonas G ahr Støre og Knut Arild Hareide skal snakke om sin tro på scenen i Sarons Dal

Dette svarer fylkeslederne:

Fylkeslederne svarer på egne vegne, det er ikke fattet vedtak i fylkeslagene ennå om hvem KrF bør samarbeide med etter 2017-valget.

  1. Gjør Lysbakkens utspill det lettere og mer naturlig for KrF å nærme seg Arbeiderpartiet?
  2. Ønsker du at KrFs rolle som støtteparti for en regjering med Frp skal fortsette i neste stortingsperiode eller ikke?

Trude Brosvik, fylkesleder Sogn og Fjordane

  1. Det som er interessant nå, er at SV har hoppet av, slik at det ikke lenger er en rødgrønn blokk. Jeg mener det umiddelbart gjør det lettere og mer naturlig for KrF da å nærme seg Ap, ettersom de ikke lenger har et fløyparti knyttet til seg. Det politiske landskapet ser helt annerledes ut nå etter Lysbakkens tale.
  2. Per i dag tenker jeg at sentrum må bli sterkt og tydelig, så kan vi dra ett av de store partiene, Høyre eller Ap, mot sentrum. Jeg mener det ikke er en god løsning å fortsette som støtteparti for en regjering med Frp. Det har jeg ment hele veien.

Ingunn Ulfsten, fylkesleder Akershus

Ingunn Ulfsten i FFO

IKKE FIRE NYE ÅR: Ingunn Ulfsten understreker at KrF skal holde samarbeidsavtalen denne perioden, men vil ikke gjenta samarbeidet med en regjering med Frp etter valget neste år.

Foto: FFO
  1. At SV ikke binder seg til et rødgrønt regjeringsalternativ, gjør det lettere for KrF å nærme seg Ap. Det er annerledes når man kan forholde seg til enkeltpartier enn et allerede eksisterende samarbeid. Men om samarbeid med Ap er veien vi skal velge, vet jeg ikke ennå. Men for min del er det veldig viktig at Ap står alene. Det er en kompliserende faktor at Høyre vil fortsette i regjering med Frp.
  2. Vi må være en seriøs samarbeidspartner, og jeg mener det er viktig at vi holder vår del av samarbeidsavtalen i denne perioden. Men etter de erfaringene vi har gjort oss, har jeg for min del konkludert med at jeg ikke ønsker at KrF skal fortsette som støtteparti for en regjering med Frp. Saker knyttet til bistand og flyktninger, og den retorikken vi har sett fra en del Frp-ere mot KrF, er en utfordring. I en del saker og retorikk er KrF og Frp i hver sin ende av skalaen.

Morten Halling, fylkesleder Oppland

  1. For oss oppnår vi den beste politikken med en samling i sentrum. Da mener jeg også at fløypartiene er dem vi ikke er så glade i å samarbeide med. Så ja, det er lettere for KrF å nærme seg Ap nå. En avtale der enten SV eller Frp er involvert, er for min del uaktuelt.
  2. Min mening er at jeg ikke ser noen grunn til at vi skal gjenta vår samarbeidsavtale og – tid med Frp, det er uaktuelt. Men om Høyre skulle ville vende seg mot et forhåpentligvis sterkt sentrum, med KrF, Venstre og Sp, vil det være det beste alternativet.

Kjell Bjørseth, fylkesleder Hedmark

  1. Lysbakkens uttalelse gjør det helt klart lettere å nærme oss Ap. Men det er ikke dermed sagt at jeg vil dit. Jeg husker hva som ble sagt til oss fra Ap i forkant av 2013-valget. Da ble vi henvist til en tribuneplass, og det er ikke aktuelt.
  2. Jeg var allerede før 2013-valget klar på at jeg ikke ønsket at vi skulle støtte en regjering Frp er en del av. Nå har Frp fått prøvd seg, og vi har sett hvordan det har gått, så svaret mitt er nei takk til gjentakelse. De presser på mange av grunnverdiene våre, og det blir veldig slitsomt i lengden.

Hva skal til for at du skal kunne støtte en Høyre-regjering?

– Vi må fri oss fra Frp – fri oss fra fløypartier generelt.

Svein Iversen, fylkesleder Finnmark

Svein Iversen, leder for sentralstyret i Motorførernes Avholdsforbund

SIER NEI: Svein Iversen sier nei til en ny periode som støtteparti for en regjering Frp sitter i.

Foto: Knut Klevstad
  1. Ja, jeg er ikke fremmed for å tenke at når man som sentrumsparti har sagt at man skal kunne samarbeide både til høyre og venstre, har vi ennå til gode å prøve et samarbeid sentrum-venstre. I den grad det er mulig å få til der SV ikke er en del av alternativet, ser jeg på det som positivt. Det har vært en holdning jeg har hatt lenge, blant annet ut fra de erfaringene vi har i de nordnorske fylkene med sentrum-venstre-samarbeid. Det har vært vanskeligere når Ap har vært klistret mot SV, for da trekkes Ap lenger mot venstre enn ønskelig for oss, på samme måte som når Høyre inngår regjeringssamarbeid med Frp. Rent politisk ønsker jeg sentrum-Høyre eller sentrum-Ap, for da kan vi trekke politikken mot sentrum.
  2. Jeg har sagt at jeg ikke ser for meg at vi fortsetter som støtteparti. Politikken blir dratt for langt mot høyre i viktige saker for KrF, spesielt i flyktning- og innvandringssaken og i distriktspolitikken.

Per Pedersen, fylkesleder Nordland

  1. Jeg har sagt klart at det for min del er vanskelig å binde seg opp til høyresiden dersom den også består av Frp. Det er ikke sikkert Ap skal være den veien vi skal inn på, jeg mener vi først og fremst bør jobbe inn mot sentrum og invitere Venstre og Sp til samtaler.
  2. De siste to årene har ikke gitt mersmak. Ikke så lenge den løsningen også innebærer Frp. Jeg vil ikke gi min støtte til en slik løsning. Vi har prøvd nå, og det eksperimentet har jeg ikke lyst til å være med på en gang til.

Jon Normann Tviberg, fylkesleder Nord-Trøndelag

  1. Det kan være lettere for KrF å nærme seg Ap nå. KrF er et veldig tydelig sentrumsparti, og det er lettere for KrF å dra et samarbeid mot sentrum når et fløyparti er borte. Det gjelder den andre veien også – blir Frp og Høyre uenige og ikke klarer å holde sammen, blir det lettere for KrF den veien også.
  2. Jeg har ikke tatt stilling om vi bør fortsette som støtteparti etter 2017-valget. Vi må evaluere grundig den erfaringen vi har gjort oss.

Ann Kathrine Skjørshammer, fylkesleder Oslo

  1. Partilederen vår har vært veldig klart på at vi er et sentrumsparti og kan samarbeide både til høyre og venstre. Det vil alltid være lettere å nærme oss Arbeiderpartiet når SV ikke er med, for er man avhengig av et fløyparti på siden, må man vurdere hele bredden av dem man skal samarbeide med. Så Lysbakkens uttalelse vil soleklart forenkle den beslutningen.
  2. Tidligere erfaring med dem vi skal samarbeide med, og ikke minst personlig kjemi, vil også spille inn. Vi har mange gode erfaringer med Høyre, men klimaet mellom Frp og KrF har ikke vært det beste i denne perioden. En reprise av Bondevik 1 eller 2 står høyt på ønskelisten. Vi skal ha en prosess i partiet nå, men å være en del av en regjering med Frp ser ikke ut som et aktuelt alternativ.

Olav Moe, fylkesleder Østfold

Olav Moe

NY DYNAMIKK: Olav Moe mener SVs rødgrønne exit skaper en ny dynamikk i det politiske landskapet i Norge.

Foto: Bjørn Ruud / NRK
  1. Sentrum får en annen interesse når SV er ute av bildet. Det blir selvfølgelig lettere for KrF å nærme seg Ap etter Lysbakkens uttalelse. Det skaper en helt annen dynamikk. Så gjenstår det å se hvilke politiske saker vi kan finne møtepunkter i.
  2. Det er ingen uproblematisk måte å jobbe på slik det er i dag. Vi har fått gjennomslag på en del områder til tross for høy temperatur, men nå må vi trekke pusten og se på hvilke saksområder vi ønsker å få profilert inn mot neste valg.

Per Kåre Foss, fylkesleder Rogaland

  1. Lysbakkens uttalelse gjør det opplagt lettere for KrF å nærme seg Ap. Jeg tror SV opplevdes så langt vekk fra KrF de årene de satt i regjering, at det at de trekker seg vekk, åpner for helt andre konstellasjoner som er mer aktuelle for KrF.
  2. Jeg vil ikke gå ut nå og si at jeg aktivt ikke ønsker en fortsettelse av situasjonen med KrF som støtteparti for en regjering med Frp. Men det er andre konstellasjoner jeg har lenger oppe på min ønskeliste. Mitt personlige ønske er en regjering bestående av sentrum pluss Høyre.

Knut Duesund, fylkesleder Telemark

  1. Det SV nå har gjort, vil være en del av den vurderingen vi har innad i partiet nå. Det er klart det er et element som har betydning for vår vurdering. At det ikke er en rødgrønn blokk, gir et åpnere landskap med tanke på hva slags alternativer det er for KrF.
  2. Jeg har hele tiden sagt at jeg synes det er veldig utfordrende å samarbeide med Frp. Vi må vurdere ut fra totaliteten, men særlig når det gjelder flyktning- og innvandringspolitikken står vi veldig langt fra hverandre.

Ole Døvik, fylkesleder Vestfold

  1. Vi har akkurat begynt en prosess, så vi skal ikke konkludere ennå. Men det er klart det er noe lettere for KrF å nærme seg Ap nå, for ytterfløyene i politikken har vi sett at vi har problemer med å gå inn i regjering sammen med.
  2. Det er vanskelig å konkludere knyttet til om vi bør fortsette som støtteparti for en regjering med Frp, men det ser ikke så heldig ut. Det er ikke akkurat det en ser for seg.

Hege Irene Fossum, fylkesleder Buskerud

Hege Irene Fossum

ØNSKER SENTRUMSALTERNATIV: – Da kan det kanskje være greiere å snu seg til Ap når man vet at de ikke er bundet opp mot SV, sier Hege Irene Fossum.

Foto: Ingar Andreassen / NRK
  1. og 2. Vi har hatt et vedtak der vi sier at det er vanskelig for oss å se en løsning i regjering både der vi samarbeider med ytre venstreside og ytre høyreside. Jeg tenker at et sentrumsalternativ er den beste løsning, og da vil ytterfløyene være vanskelige å ha med. I og med at jeg snakker varmt for et sentrumsalternativ, kan det kanskje være greiere å snu seg til Ap når man vet at venstresiden ikke er bundet opp mot SV. Men til syvende og sist er det politikken som avgjør, hvor vi kan få størst gjennomslag.

Pål Kårbø, fylkesleder Hordaland

  1. Ja.
  2. Jeg ønsker primært å arbeide med sentrum og så samarbeide med ett av de store partiene uten fløypartiene. Frp i regjering blir mer og mer krevende.

Per Sverre Kvinlaug, fylkesleder Vest-Agder

  1. Det gir oss et større handlingsrom.
  2. Det er for tidlig å si om jeg ønsker at KrF skal fortsette som støtteparti til en regjering med Frp, eller ikke. Jeg er veldig opptatt av at vi nå bidrar til et styrket sentrum. Det vil utfordre både høyre- og venstresiden.

Helge Marie Bjerke, fylkesleder Troms

  1. Jeg mener det er opplagt at vi nå står sammen med Venstre og Senterpartiet. Et regjeringssamarbeid med Ap sier mange nå er forlokkende, men jeg synes det er sider ved Aps politikk som ikke er så enkle heller – men det er et mindre krevende samarbeid uten SV.
  2. Jeg vil ikke svare ubetinget ja eller nei på det. Det kommer an på hvilke andre konstellasjoner som foreligger. Men det er ikke en optimal løsning, det har vært for mye bølger og støy.

Arild Iversen, fylkesleder Møre og Romsdal

Arild Iversen

– UTFORDRENDE: – Det er ingen hemmelighet at samarbeidet med Frp har vært utfordrende, sier Arild Iversen.

Foto: Trond Vestre / NRK
  1. Det er vanskelig å si hva SVs utspill har å si for KrF. Vi skal ha en prosess hvor vi tar stilling til sånne ting.
  2. Det er ingen hemmelighet at samarbeidet med Frp til tider er utfordrende. Jeg skulle egentlig ønske at fløypartiene i norsk politikk fikk mindre innflytelse i fremtiden, ettersom jeg mener det ofte blir gode og varige forlik med utgangspunkt i sentrum.

Trine Syvertsen, fylkesleder Aust-Agder

  1. KrF er opptatt av å drive sentrumspolitikk, men har gode erfaringer med både Ap og SV i enkeltsaker.
  2. Det kommer helt an på hva slags politisk gevinst KrF vil få, og hva slags eventuell samarbeidsplattform som ligger til grunn for et eventuelt samarbeid, i tillegg til hvilke andre politiske partier som er med i dette samarbeidet.

AKTUELT NÅ