Hopp til innhold

Frykter helsevesenet «nedprioriterer» døden

Professor Torgeir Bruun Wyller frykter at behandling av mennesker som er ved livets slutt skal bli sett på som unødvendig.

Torgeir Brun Wyller byline

«KLARE FOR DØDEN»: Jeg er redd for at eldre og skrøpelige vil føle på dette – at de rett og slett skal svare at de er mette av dage og klare for døden nettopp fordi de skjønner at det forventes at de skal gi et slikt svar, sier professor Torgeir Bruun Wyller.

– Du kan like gjerne dø hvis du ikke er i stand til å yte noe. Det er en holdning som fort kan snike seg inn i debatten om hvordan vi skal behandle alvorlig syke og døende, sier professor i geriatri, Torgeir Bruun Wyller, til NRK.

«Ønsker ikke å leve lenger»

NRK har de siste dagene satt søkelyset på de eldre og de døendes situasjon i Norge. I følge sykepleierforbundet dør mange pasienter alene på sykehjem. Mange føler seg også utrygge fordi de føler at de er til bry.Wyller, som også er overlege ved geriatrisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, frykter konsekvensene av en slik holdning.

– Mamma ble ikke tatt godt nok vare på de siste dagene. Hun ble flyttet fra det trygge på Lovisenberg til en lindrende avdeling på et sykehjem og døde full av angst, sier datteren Elisabeth Grimsø.

– Ja, jeg gjør det. Vi risikerer å få et helsevesen som legger seg på et lavere behandlingsnivå overfor denne pasientgruppen, et helsevesen som avstår fra å iverksette livsforlengende tiltak fordi pasientene jo har sagt at de ikke ønsker å leve lenger.

Han frykter at vi skal få et helsevesen som ikke lenger prioriterer livsforlengende behandling.

– Jeg spissformulerer meg litt nå, men vi aner denne holdningen i den politiske debatten og hos enkelte mennesker, selv om få vil si det direkte. Jeg er redd for at eldre og skrøpelige vil føle på dette – at de rett og slett skal svare at de er mette av dage og klare for døden nettopp fordi de skjønner at det forventes at de skal gi et slikt svar, sier Wyller.

– Umenneskelig og pengestyrt helsevesen

Wyller påpeker at vi i mange år har vært bekymret for å overbehandle – at vi bare skal fortsette å behandle pasienter lenge etter at vi burde skjønt at de er døende, og at den aktive behandlingen derfor er meningsløs.

Sykepleierstudenten Ida Ramsrud satt frivillig og ubetalt hos en døende pasient en hel natt fordi sykehjemmet ikke ville kalle inn en ekstravakt som kunne sitte hos pasienten.

– En annen fare han frykter er at vi kutter ut aktiv behandling der det fortsatt vil være meningsfylt. Jeg er redd for at vi nå er i ferd med å havne i denne siste grøften, sier han.

Norge ligger på bunn i Europa når man teller sykehussenger i forhold til folketallet. Dermed blir liggetiden i sykehus bli kort, og eldre pasienter skrives ut og overføres til sykehjem raskere enn mange mener de bør.

– På sykehjemmene blir derfor belastningen på de ansatte stadig større, de skal jo behandle mange svært dårlige og akutt syke pasienter uten at systemet de jobber innenfor er dimensjonert for dette. Døende som trenger lindrende behandling blir fort de mest skadelidende i et system som må prioritere de akutt syke, mener Wyller.

Han mener vi har skapt et umenneskelig og pengestyrt helsevesen.

– Det rammer alle. Men først og fremst rammer det de eldre og mest sårbare, sier Torgeir Bruun Wyller.

AKTUELT NÅ