NRK Meny
Normal

Fire enkle reiseråd for deg som skal hjem til jul

Flere hundre tusen skal hjem til jul de neste tre dagene. Her er Oslo Lufthavns reisetips for å få en minst mulig stressende flyreise hjem.

SE VIDEO MED TIPS ØVERST.

Over 200.000 nordmenn skal reise gjennom Oslo Lufthavn Gardermoen de neste tre dagene. Torsdag blir den mest hektiske dagen. Da forventer flyplassen 85.000 reisende.

Kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen, Joachim Westher Andersen, kommer med fire enkle råd til deg som skal reise via Gardermoen:

1. Gå med nisselue

Hvis du reiser med nisselue kan du benytte deg av Gardermoens familiesluser – og kommer dermed fortere gjennom sikkerhetskontrollen.

– Vi ønsker god julestemning på flyplassen, så alle som reiser med nisselue kan benytte familieslusene våre. Disse vil være pyntet til jul og vil holde juleåpent fra torsdag 21. desember og helt frem til julaften, forklarer Andersen

2. Dyre gaver i håndbagasjen

Har du med gaver hjem til jul som er av høy verdi – som et dyrt kjede, en arkeologisk skatt eller en Oscar-statuett – så legg dette i håndbagasjen. Slik at det ikke forsvinner eller blir ødelagt.

– Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt ta bort deler av julegaven. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene, sier han.

(tipsene fortsetter under videoen)

Se NRK prøve å gjenskape «Love Actually» på Gardermoen:

3. Ikke alle kaker

Mat er tillatt i håndbagasjen – men du kan ikke ta med deg alle slags julekaker. Krem klassifiseres som flytende – så hvis du har med kremkaker i håndbagasjen kan du dele det med vakta før sikkerhetskontrollen.

– Kremkaker bør vertskapet stå for dit man skal, forteller Andersen.

4. Reis midt på dagen

Reis midt på dagen for å unngå mye folk. Mellom kl. 12 og 14 er det ofte minst trafikk.

– Har du mulighet til å komme til flyplassen på den tiden, kan du spare deg for tid og stress. Etter klokken 22 og fram mot midnatt minsker også trafikken mye, sier Andersen.

Kommunikasjonssjefen anbefaler også, for dem som klarer å vente, å dra hjem lille julaften. Da forventer de færre reisende.

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.