Hopp til innhold

Få gutter tester seg for kjønnssykdommer

70 prosent av alle som tester seg for kjønnssykdommer er kvinner. Menn venter ofte til de har en mistanke, tror Folkehelseinstituttet.

Klamydiatest

PINLIG: Bjørn (22) sjekker seg for klamydia for første gang. - Jeg har utsatt dette i to måneder nå, fordi jeg ikke hadde lyst. Dette er ikke veldig gøy - det er bare pinlig, forteller han.

Foto: Julie Wentzel Frøland / NRK

Vi møter "Bjørn" (22) på et stappfullt venterom på Sex og samfunn-senteret i Oslo. Her sitter, illustrerende nok, fire gutter og rundt 15 jenter.

22-åringen er her for første gang. Han er tydelig nervøs.

– Jeg hadde ikke dratt her uten grunn, for å si det sånn. Dette er ikke akkurat som å være på tivoli.

Hvorfor er du her da?

– Jeg var i utlandet, da, på guttetur. Der skjedde det jo litt forskjellig. Og man vet jo aldri hva man kan få av sykdommer og greier der nede.

venterom, sex og samfunn

TIPS: Utenfor venterommet på Sex og samfunn kan en få gode tips til hvordan unngå å havne der igjen.

Foto: Julie Wentzel Frøland / NRK

Høyere terskel

NRK har i dag skrevet om at fastleger oppfordrer flere jenter til å ha med kondomer i vesken, for å unngå kjønnssykdommer. Men når uhellet først er ute, er jentene mye flinkere til å sjekke om de har fått uønskede følger av samleiet.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at bare 30 prosent av alle som tester seg for klamydia er gutter.

– Jenter har flere muligheter for å teste seg, når de skaffer prevensjon eller går til gynekolog for eksempel. Kanskje er jenter også generelt litt bedre på å følge opp sin egen helse, sier Hilde Kløvstad, seniorrådgiver i FHI.

Hun tror gutter oftere har en spesiell mistanke før de tar turen til klinikken. For eksempel at de har de fått symptomer, eller et brev i posten om at en tidligere partner har en kjønnssykdom.

– Lavterskeltilbud må til

Sara Rydland Nærum, sex og samfunn

TILGJENGELIGHET VIKTIG: Flere tester seg nok når det blir lettere. For eksempel om tilbudene har gode åpningstider, mener politisk rådgiver på Sex og samfunn-senteret i Oslo. Hun tror jenter generelt er flinkere til å sjekke helsetilstanden på generell basis, men oppfordrer gutter til å la seg teste.

Foto: Julie Wentzel Frøland / NRK

Ved Sex og samfunn-senteret er det stadig flere ungdom som kommer for å teste seg. I september var andelen gutter nede i 26 prosent.

– Lavterskeltilbud er nok det som skal til for å få flere gutter hit. Vi har for eksempel startet med selvtest, altså at man tar prøven selv inne på toalettet, sier politisk rådgiver Sara Rydland Nærum.

– Av dem som tester seg, er det en høyere andel gutter som får positivt svar, så det er viktig at de også tar steget.

Vil ha kjønnsdeling

En annen vi møter på venterommet, er "Jonathan" (23). Han har gjort dette 10-20 ganger før. Men det er ikke en fast rutine, sier han.

– Jeg har vel bare vært uheldig mange ganger, ler han og fikler smånervøst med ventelappen.

Han skulle gjerne gjort testen på en mer komfortabel måte, som for eksempel over internett. Dette tilbys blant annet i Bergen.

– Det hadde vært mye bedre. Eller kanskje hvis de hadde hatt egne jenteklinikker og egne gutteklinikker, så hadde jeg i hvert fall ikke måttet bekymre meg for å møte på jenter jeg kjenner.

Ventelapp på sex og samfunn-senteret

NERVØS: Jonathan (23) fikler med kølappen mens han venter. Han mener han er ganske flink til å teste seg når han bør. - Men kompisene mine er ikke særlig flinke, jeg måtte tvinge en av dem ned hit en gang, forteller han.

Foto: Julie Wentzel Frøland / NRK

AKTUELT NÅ