Hopp til innhold

Eksperter: Syrere kan bli vanskelig å få i jobb

Flyktninger fra Syria til Norge har lavere utdanning enn det mange hadde trodd.
Eksperter mener det dermed blir vanskeligere for flyktningene fra Syria å komme seg inn på arbeidsmarkedet og forsørge seg selv.

Syriske flyktninger ved Hvalsmoen asylmottak

TIL NORGE: Bare forrige uke kom det 788 asylsøkere fra Syria.

Foto: Tormod Strand / NRK

Så godt som alle syrere får opphold i Norge, og kan bo her for resten av livet.

Norskkunnskaper og utdanning fra hjemlandet er den raskeste veien til jobb i Norge. Uten at syrere kommer seg i arbeid, vil det bli dyrt.

NRK har fått tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser hva syrere som ble bosatt i Norge i 2014 hadde av utdanning. Fordelingen er slik:

  • 30 prosent har gått grunnskole
  • 15 prosent videregående utdanning
  • 12,4 prosent har høyere utdanning inntil 4 år
  • 5,8 prosent har høyere utdanning utover 4 år
  • Ca 35 prosent vet vi ingenting om

– Vil bli utfordringer

Oddbjørn Raaum er direktør på Frisch-senteret, og forsker på innvandring og arbeidsmarked. Han mener tallene ikke ser veldig lovende ut, dersom de er representative for de syriske flyktningene som nå kommer til landet.

– Det betyr at utfordringen med å integrere denne gruppen inn i arbeidsmarkedet er større enn om de hadde hatt lenger og bedre kompetanse.

– Hva synes du om tallene?

Det ser i utgangspunktet ut til at syrere har lavere utdannelse enn mange flyktninggrupper som har kommet til Norge tidligere, sier Raaum.

Les også: – Bare havet foran oss

– Kunne vært bedre

Også Sylo Taraku, som jobber med integrering av innvandrere, mener tallene kunne vært bedre.

Noen er ganske klare for det norske arbeidsmarkedet, men det ser dårligere ut enn man har trodd tidligere når det gjelder flertallet, sier Taraku, generalsekretær i LIM.

Syrere kommer nå til Norge i stort antall. Bare forrige uke kom det 788 asylsøkere fra Syria.

Syrere vil bli boende på asylmottak kanskje i flere år, fordi kommuner sliter med å bosette flyktninger. Men på asylmottak får de ikke norskundervisning, og integreringen starter ikke for alvor før de blir bosatt i en kommune.

– Dette må vi endre på, mener Taraku, og legger til:

– Derfor er det viktig at kvalifisering til arbeidslivet starter allerede på asylmottak. Ventetiden på mottak kan være veldig ødeleggende og passiviserende for asylsøkere. Vi trenger å opprette egne integreringsmottak med sterkt fokus på kvalifisering til arbeidslivet allerede mens asylsøkere bor på asylmottak, sier Sylo Taraku.

AKTUELT NÅ