Hopp til innhold

Derfor vil ikke KrF og Venstre vite noe om budsjettet på forhånd

Etter budsjettbråket i fjor ønsket regjeringen å involvere KrF og Venstre mer. Men sentrumspartiene vil heller stå fritt til å kritisere det blåblå forslaget.

Terje Breivik og Hans Olav Syversen

FORHANDLINGER: Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V) skal kjempe for sentrumspolitikk når Høyre og Frp skal finne flertall for sitt budsjett.

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

– De har i alle fall fått et tilbud om å bli mer informert i forkant. De har gjort en vurdering i forhold til det. Det må stå for deres regning, sier Hans Andreas Limi.

Fremskrittspartiets ferske finanspolitiske talsman håper likevel at årets forhandlinger blir «mer smidige» enn sist.

I fjor ble 900 poster, fordelt på over tolv milliarder, endret før budsjettforliket omsider kom i havn. I mellomtiden kom støttepartiene med knallhard kritikk mot regjeringen, og grasrota i Høyre følte seg urettferdig behandlet.

Ikke interessert

Samarbeidet fikk noen blåmerker, og både statsministeren og finansministeren sa at de ville invitere sentrum tettere inn i budsjettarbeidet neste gang.

Er det for eksempel saker vi burde avklart før budsjettet kom? Er det noe innsyn de burde hatt tidligere? Vi bør kanskje jobbe litt grundigere på forhånd.

Erna Solberg / NRK 23.11.2014

Jeg mener at å involvere KrF og Venstre på et tidligere tidspunkt og informere dem bredere om hvilke ambisjoner regjeringen har, vil være en fordel.

Siv Jensen / NRK 29.12.2014

Men Venstre og KrF ønsket ikke en slik løsning.

– Venstre er et opposisjonsparti, og er du et opposisjonsparti så må du være det fullt ut. Det er regjeringens privilegium å utarbeide og foreslå sitt statsbudsjettforslag. Så skal Venstre lage sitt statsbudsjettforslag, og så møtes vi til forhandlinger, sa finanspolitisk talsperson Terje Breivik da han presenterte Venstres krav mandag.

Heller ikke KrFs Hans Olav Syversen er interessert i å bli tettere bundet til budsjettprosessen.

– For å få en helhetlig runde på budsjettet mellom partiene, så er det regjeringen som legger frem, og så tar vi forhandlingene i Stortinget.

Dermed står støttepartiene fritt til å kritisere regjeringens forslag, uten å bli konfrontert med hva de visste eller ikke visste på forhånd.

– Opposisjonspartiers privilegium er å ha armslag for å mene en god del om budsjettforslaget. Samtidig er vi vårt ansvar bevisst. Samarbeidsavtalen ligger i bunn, sier Breivik.

Vil ikke spå om bråk

Ifølge Erna Solberg (H) har regjeringen på forhånd snakket med samarbeidspartiene «om enkeltsaker og enkeltspørsmål, men ikke hele budsjettet».

– Tror du det blir mindre bråk denne gangen?

– Jeg kan ikke vurdere hvor mye bråk det blir, jeg mener vi har laget et godt budsjett.

Onsdag klokken 10 får vi vite om KrF og Venstre er enige.

Selv om de ikke ønsker å være mer «hands on» når budsjettforslaget skrives, forventer begge sentrumspartiene at regjeringen har hatt dem i tankene.

– Jeg regner med at regjeringspartiene kjenner godt til våre viktige punkter i et budsjett. Hvis de har tatt hensyn til det, som jeg tror de har, så blir prosessen lettere, sier Syversen til NRK.

AKTUELT NÅ