Hopp til innhold

Høyre-kritikk: – Trine Skei Grande er Jonas Gahr Støres beste PR-agent

Grasrota i Høyre er lei av det de mener er urettferdig kritikk fra KrF og Venstre. Fylkesleder Yngve Brox mener støttepartiene har bidratt til at regjeringspartiene faller på meningsmålingene.

Trine Skei Grande

FÅR KJEFT: Trine Skei Grande og resten av Venstre har kalt budsjettforslaget fra Høyre/Frp-regjeringen en provokasjon. – Det viktigste for Venstre er å komme fram i media. De tenker ikke strategisk på hvordan det slår ut, hevder fylkesleder i Høyre.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Både KrF og Venstre har vært veldig høye og mørke i kommentarene. Det har ført til støy rundt budsjettet, som har bidratt til at regjeringspartiene faller, mens Ap stiger, på meningsmålingene, sier lederen i Sør-Trøndelag Høyre til NRK.

Yngve Brox

OPPGITT: Yngve Brox i Sør-Trøndelag Høyre hevder Venstre og KrF går altfor langt i sin kritikk av regjeringens budsjettforslag.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK Trøndelag

Brox mener støttepartiene KrF og Venstre har vært alt annet enn støttende siden Høyre/Frp-regjeringen la fram sitt første statsbudsjett 8. oktober.

KrF har kalt regjeringens budsjettforslag omvendt Robin Hood-politikk. Venstre har slaktet miljøprofilen og omtalt budsjettet som en provokasjon.

– Kritikken fra Venstre og KrF overgår nærmest den vi får fra Ap. De bør tenke seg om. Det er ikke klokt. Selv om de ikke sitter i regjering, så har de et medansvar, sier Brox.

Mener sentrum går Aps ærend

Trønderen mener Ap kan sitte helt stille i båten mens KrF og Venstre sabler ned regjeringens budsjett. Han er ikke i tvil om at kritikken fra sentrum er én av grunnene til at Høyre og Frp gjør det dårlig på meningsmålingene. I NRKs partibarometer for november går regjeringspartiene ned 6,4 prosentpoeng til sammen, mens Arbeiderpartiet går opp hele sju prosentpoeng og ender på en oppslutning på 40 prosent.

– For å si det litt spissformulert: Trine Skei Grande har vært Jonas Gahr Støres beste PR-agent den siste tiden, sier Brox.

Lise Berger Svenkerud står på en grønn plen

OVERRASKET: Liser Berger Svenkerud, leder i Hedmark Høyre, er forbauset over styrken i kritikken fra sentrum.

Foto: Torunn Myhre / NRK
Arve Mjømen

TAR I: Arve Harald Mjømen i Sogn og Fjordane mener KrF og Venstre tar i vel mye i sin kritikk.

Foto: Høgre
Harald Furre

UENIG: Harald Furre i Vest-Agder Høyre mener samarbeidspartiene kjøper venstresidens framstilling.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Også andre fylkesledere reagerer. Selv om de har forståelse for at KrF og Venstre posisjonerer seg foran budsjettforhandlingene og fremmer sine hjertesaker, er de overrasket over styrken i kritikken.

– Det ligger nok et markeringsbehov bak. Dette er partier vi skal samarbeide med, og de bruker veldig sterke ord. Jeg er overrasket over hvor langt de mener de kan gå, sier Liser Berger Svenkerud, fylkesleder i Hedmark.

– Jeg synes kritikken er unødvendig tøff. Jeg mener bestemt at KrF og Venstre kunne ha moderert seg litt og tenkt på at de har en samarbeidsavtale med regjeringen, sier Høyres fylkesleder i Sogn og Fjordane, Arve Harald Mjømen.

– Jeg tror det hadde vært fornuftig ikke å gå så høyt på banen med kritikken, og heller ventet og sett hva man kunne få til når man samlet seg rundt bordet for å få til et felles budsjettforslag, sier Arne Thomassen, fylkesleder i Aust-Agder.

– KrF og Venstre har hengt seg på venstresidens framstilling om at budsjettet tar fra de fattige og gir til de rike. Det er absolutt ikke riktig, sier fylkesleder i Vest-Agder Høyre, Harald Furre, til NRK.

Anklager Venstre for vingling

Venstres nestleder, Terje Breivik, ønsker ikke å gå inn i kritikken som kommer fra flere av Høyres fylkestopper.

– Fylkeslederne til Høyre må selvsagt få lov til å ha sin oppfatning av hvordan budsjettforslaget til regjeringen har blitt mottatt. Venstre er nå mest opptatt av å bidra til at statsbudsjettet blir grønnere, varmere og mer gründervennlig enn det som er utgangspunktet, er det eneste han vil si om saken.

Venstres Terje Breivik intervjues av NRK på vei inn til budsjettforhandlinger

TAR KRITIKKEN MED RO: Terje Breivik (V) er mer opptatt av budsjettforhandlingene enn kritikken fra Høyres fylkesledere.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Breivik vil heller ikke kommentere de siste dagers påstander om at Venstre er blitt et «vingleparti». Flere av fylkeslederne NRK har snakket med hevder Venstre har skiftet syn i flere sentrale saker den siste tiden.

– Regjeringen må bli forvirret over hvordan mellompartiene endrer standpunkt om både formueskatten og avgiftsfri import. Det var en sjarmerende oversikt i VG her, sier Furre i Vest-Agder Høyre.

Under tittelen «Vingle-Venstre» ramser avisen opp saker som utregningen av barnetillegget til uføre, 500-kroners grensen for momsfri netthandel og formuesskatten som eksempler på saker der Venstre mener noe annet nå enn før.

Ifølge Brox viser dette at Venstre snur kappen etter vinden for å ta seg best mulig ut i media.

– Det viser at markeringsbehov styrer politikken. De er mer interessert i hva som kommer på i media, enn i innholdet i politikken, sier fylkeslederen i Sør-Trøndelag.

Nettopp innholdet i politikken ligger nå på et forhandlingsbord i Stortinget. De neste dagene må finanspolitikerne fra Høyre, Frp, Venstre og KrF enes om et budsjettforlik som kan få flertall i Stortinget.

Forsvarer skattekutt

Ett av de vanskeligste temaene regjeringspartiene og sentrum må bli enige om er formuesskatten.

Regjeringens budsjettforslag går inn for å øke bunnfradraget fra 1 million kroner til 1,2 millioner kroner og kutte skattesatsen fra 1 prosent til 0,75 prosent. KrF mener regjeringen bør vente på utvalget som går gjennom skattesystemet, og reverserer hele kuttet i sitt alternative budsjett. Heller ikke Venstre, som i partiprogrammet skriver at de vil «redusere og på sikt fjerne formuesskatten», støtter regjeringens forslag.

Kritikken fra Venstre og KrF overgår nærmest den vi får fra Ap. De bør tenke seg om. Det er ikke klokt

Yngve Brox (H)

De vil heller øke fribeløpet til 2,2 millioner kroner og samtidig holde skatteprosenten på samme nivå som i dag.

Som NRK skrev tidligere denne uken åpner et flertall av fylkeslederne i Frp for at regjeringens løsning på formuesskatten er noe av det første som kan forhandles bort.

NRK har stilt 13 av 19 fylkesledere i Høyre spørsmål om det samme, og der er stemningen en helt annen. De aksepterer at forhandlingene kan føre til endringer, men slår samtidig ring om regjeringens løsning.

– Venstres innretning når formuende pensjonister mer enn næringslivet. Hvis pensjonister får mindre formueskatt, så betyr det mer penger inn i økonomien, og det er heller ikke dumt. Men det viktigste for meg er å sikre norske arbeidsplasser, sier Brox.

Flåtten: – God stemning

Ifølge Høyre er det ikke nok å bare øke fribeløpet, slik at færre betaler formuesskatt. Ifølge dem må selve satsen, altså hvor høy skatten skal være, senkes dersom man skal bedre konkurranseevnen for norskeide bedrifter.

Utenlandske eiere betaler ikke formuesskatt, og Høyre mener dagens ordning både er urettferdig og bedriftsfiendtlig. Fylkeslederne fortviler over det de mener er et medieskapt inntrykk av at kuttet først og fremst fører til at landets rikeste «slipper unna» med mindre skatt.

Høyres Svein Flåtten intervjues av NRK pg TV2

KJERNESAK: Svein Flåtten sier kutt i formuesskatten er en av Høyres viktigste politiske saker.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det er selvfølgelig sånn at man ved å redusere denne skatten aksepterer lavere skattetrykk for noen som har mye, men denne innretningen sikrer også sysselsettingen i næringer som ikke er oljedrevet, sier Svein Håvar Korshavn, leder i Oppland Høyre.

– Jeg er litt overrasket over at mellompartiene hiver seg på rettferdighetsdebatten, akkurat som om skattenedsettelse bare handler om hvem som trenger mer smør på bordet. Det handler ikke om det, men om å beholde folk med formue i Norge, slik at de kan skape arbeidsplasser her i stedet for å flytte til utlandet, sier Furre i Vest-Agder.

Svein Flåtten, som leder forhandlingene på vegne av Høyre, vil ikke svare på om partiet er villig til å forhandle seg vekk fra kuttene formuesskatt.

– Det er en del av budsjettdiskusjonen, som alt mulig annet, sier han til NRK etter seks timer med forhandlinger torsdag ettermiddag.

Når det gjelder kritikken fra KrF og Venstre sier Høyres budsjettgeneral at han ikke deler synet om at støttepartiene går for langt.

– Vi har hatt en veldig god stemning i forhandlingene her. Det går på fakta og konkrete saker, sier han.

KrF ønsker ikke å kommentere kritikken fra Brox og de andre fylkeslederne.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger