Hopp til innhold

– Gud, så lenge jeg har ventet på den nøkkelen

I fire år har Solveig Worum (93) ventet på at Oslo kommunes nye boligsatsing for eldre skal være klar for innflytting. En ny epoke i hennes liv står nå for døra. Hun grugleder seg.

Video Bokollektiv for eldre

SE VIDEO: Solveig Worum, (93) pakker de siste eskene i det som har vært hjemmet hennes i 18 år. Hun håper livet i Treschows hus vil by på litt mer selskap i hverdagen.

Gudameg, så lenge jeg har venta på den nøkkelen. Jeg er veldig spent, sier Solveig Worum.

Følelsene er til å ta og føle på i den koselige leiligheten som har vært hennes hjem i 18 år. I dag skal den spreke 93-åringen endelig få se sin nye leilighet i boligprosjektet for eldre i Treschows hus på Sagene i Oslo, som nettopp har åpnet dørene.

– Jeg har ikke sett leiligheten ennå, bare et bilde av den, hvisker hun.

Alternativ til sykehjem

Treschows hus, som er en del av Oslo kommunes nye omsorg+-prosjekt består av en rekke toromsleiligheter for eldre som kan bo alene, men som trenger praktisk hjelp i hverdagen, og kanskje også litt selskap. Tilbudet er et alternativ til spreke seniorer, som ennå ikke er klare for sykehjem.

– Jeg gjør det først og fremst på grunn av det sosiale. Jeg har fine naboer, men jeg blir gående for det mest alene her om dagen, sier 93-åringen åpenhjertig.

Etter 30 år som enke, håper hun hennes nye liv vil by på nye venner som også kunne tenke seg noen flere å dele hverdagen med.

I Treschows hus vil leietakerne ha hver sin leilighet, men også ha fellesrom, få praktisk tilrettelegging og tilbud om sosiale aktiviteter.

– Den siste uka har jeg nesten ikke sovet, men våknet og tenkt: Jeg lurer sånn på hvordan badet er, er det vinduskarmer der som jeg kan ha blomstene mine i, forteller Solveig.

Maste om å flytte inn før

Helse- og sosialsjef i Oslo, bydel Sagene, Inger Lise Myklebust sier det har vært stor interesse for det nye boligprosjektet som åpnet nå i mars. De fleste av leilighetene ble utleid før de to bygningene var ferdige til innflytting.

– En del ringte og maste på om de kunne flytte inn før vi åpnet, og allerede første dagen som vi åpnet kom det tre på døra som hadde hørt om oss og ville se på leilighetene, sier Myklebust.

Solveig Worrum

Solveig grugleder seg til å flytte. Hun har ofte ligget våken om natt og lurt på hvordan det nye livet kommer til å bli.

Foto: Camilla Wernersen / NRK
Svein Olav Daatland

– IKKE BARE TAK OG VEGGER: Forsker Svein Olav Daatland sier det er viktig at kommunene faktisk fyller omsorgsboligene med et tilbud, og ikke bare blir et vanlig bosted.

Foto: NOVA
Treshows hus

NYÅPNET: Allerede før boligprosjektet Treschows hus åpnet, ringte leietakere for å spørre om de kunne flytte inn før.

Foto: Camilla Wernersen / NRK
Myklebust

Helse- og sosialsjef i Oslo, bydel Sagene, Inger Lise Myklebust sier det har vært stor interesse for boligprosjektet som nettopp åpnet dørene.

Foto: Camilla Wernersen / NRK
Bye

TRYGGHET: Arne Bye er fersk innflytter i Treschows hus. Han liker at det er vakt i huset til seint på kvelden.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Hun innrømmer at husleieprisen på 8000–9000 kroner i måneden kan virke i overkant for en slunken pensjon, men hun peker på fordelene:

– Her skal vi tilby fotpleie, datarom, håndverksklubb, diskusjonsgrupper og vi håper at det blir et levende og aktivt senter, lover Myklebust.

– Det som skiller oss fra vanlige sykehjem er at alle er leietakere med egen leilighet hvor de lever sine egne liv, men samtidig, så har vi husvert som de kan ringe, natt-og hjemmetjenestene, og også mulighet til å delta i aktiviteter, sier Myklebust.

– På tide

Ifølge NOVA-forsker Svein Olav Daattland er det stor forskjell fra kommune til kommune når det gjelder hvilke tilbud de har til sine eldre, men at trenden har vært færre sykehjemsinstitusjoner og mer omsorgsboliger i ulike varianter.

– Det er på høy tid at Oslo også satser på slike tilbud om beskyttende boforhold. Kommunen har vært en sinke når det gjelder å tilby slike mellomløsninger for eldre, sier Daattland til NRK.

Les også: – Politikerne skaper selv misnøye rundt eldreomsorgen

Per i dag finnes det også et liknende omsorgstilbud som Treshows hus også på Ensjø i Oslo.

I den ferske rapporten Bærekraftig omsorg? har Daattland og andre forskere kartlagt behov og omsorg over livsløpet, utviklingen av omsorgstjenestene, variasjonen mellom kommunene, idealer og realiteter i dagens situasjon og dilemmaer for årene framover.

– Må være mer enn bare tak og vegger

– Mange vegrer seg, og vil helst slippe å flytte på sykehjem. Derfor er det veldig positivt at Oslo har begynt å tilby denne typen beskyttende boforhold for å unngå sykehjemsplasseringer. Uten disse mellomløsningene, så må eldre flytte rett fra sitt hjem og til sykehjem, som er mer institusjonalisert, forklarer forskeren.

Han advarer likevel mot å tro at alt ar fryd og gammen bare kommunen oppretter en slik omsorgsbolig.

– Det er veldig forskjellig hvor mye man har satset på dette. Noen steder har de vært gjerrige med å fylle omsorgsboligene med innhold. De kan mangle betjening og hjelp, slik at pårørende og beboere har følt seg utrygge. Omsorgsboligene må være et tilbud, ikke bare tak og vegger, sier Daattland.

Fester

– En skulle ha vært født hest, fleiper Arne Bye (76), idet han lemper nok en flytteeske inn i sin nye leilighet i Treschows hus.

Kamfertrekista står allerede plassert i gangen.

– Jeg har åtte esker fulle av klær, vaser og forskjellig ting. Nå gleder jeg meg til å slappe av og ta en kopp te før jeg pakker ut, forteller Bye.

Han sier hovedgrunnen til at han ønsket å flytte inn i den nye omsorgsboligen på Sagene er fordi han ønsket å bo trygt.

– Jeg begynner å bli en gammel mann. Jeg nærmer med 77, legger han til.

Solveig har pakket det meste av det hun skal ha med seg til sitt nye liv. Hun gruer seg til å ta farvel med den lille verandaen som hun pleier å sitte på, og den grønne hageflekken foran leiligheten, som hun liker så godt å stelle.

– Men de sier at de har en felles takterrasse der, så vi får se. Kafeteriaen synes jeg kanskje er viktigere, også sier de at det skal være underholdning der, smiler Solveig oppglødd.

– Det minner jo litt om et kollektiv med fellesrom og sosiale aktiviteter. Tror du det kommer til å bli mye fester?

– He, he – Det vet jeg ikke, men folk kan jo bo der allerede fra de er 67 år, så det det jo hende at det blir fester, flirer 93-åringen.

Solveig Worum

UTSIKT: Solveig har aldri bodd høyere enn første- og andreetasje. Den nye leiligheten byr på utsikt over hovedstaden. Hun inspiserer den sammen med sin datter.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

AKTUELT NÅ