Hopp til innhold

Bolivia-forsvarer: – Ikke bevis for mer enn tre kilo kokain

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK.no) Forsvareren til den kokaintiltalte 22 år gamle kvinnen i Bolivia-saken mener beslaget, som først ble veid til 22,4 kilo, kan ha vært under tre kilo stort.

bore
Foto: NTB Scanpix

Under sitt innledningsforedrag i Borgating lagmannsrett trakk forsvarer Carl Bore størrelsen på kokainbeslaget i tvil. Tre norske jenter, deriblant en 22 år gammel Lillesand-kvinne som sitter tiltalt i retten nå, ble tatt med det som ble veid til å være 22,4 kilo kokain i bagasjen på flyplassen i Cochabamba i Bolivia 19. mai i fjor.

– Ikke ulovlig å gå med bag

Dette ble overraskende nedjustert til 11 kilo da saken var oppe i Oslo tingrett i fjor. Da kom det frem at ingen noensinne har slått fast nøyaktig hvor stort kvantum narkotika som ble funnet på de tre norske jentene, som boliviansk og norsk påtalemyndighet mener har fungert som kurerer for et større organisert narkotikanettverk. Kokainen ble nemlig veid i bagene den ble funnet i.

Den 22 år gamle kvinnen er tiltalt for å ha forsøkt eller medvirket til å innføre «et meget betydelig kvantum» på minst tre kilo – noe statsadvokat Per Mandt mener det ikke er tvil om at den er. Det fikk Bore til å reagere. 22-åringen ble frikjent i tingretten, og nektet straffskyld da ankesaken kom opp.

– Det er ikke enighet om at det er snakk om mer enn tre kilo. Det var tvert imot et svært begrenset fokus på kvantum i tingretten, sa han i innledningen.

Overfor NRK.no bekrefter Bore at uklarheten rundt den faktiske størrelsen på kokainbeslaget vil bli sentralt i ankesaken de neste ukene.

Politiadvokat Joakim Staff og statsadvokat Petter Mandt

KARTLEGGE: Påtalemyndigheten, ved statsadvokat Petter Mandt og Joakim Staff, vil kalle inn en rekke vitner og se på flere bevis for å dokumentere det brede narkonettverket i Bolivia-saken.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Det er ikke ført bevis for at det er funnet mer enn tre kilo. Det er det aktoratet som må bevise. Under vår bevisførsel vil vise til at det vi vet om beslaget ikke gir grunn til å konkludere at det dreier seg om mer enn tre kilo, sier Bore.

Det er på det rene at det ble funnet kokain i bunnen av bager som lå i 22-åringens koffert. Det sentrale spørsmålet i ankesaken er hvorvidt kvinnen visste om dette, og om hun dermed drev med planlagt kokainsmugling. Selv har hun hele tiden hevdet at hun var totalt intetanende om dette, og at hun ble lurt i en felle.

– Det kan få betydning for skyldspørsmålet i den forstand at det kan ha hatt noe å si for om hun merket det på bagasjen at det lå noe der, sier Bore, som også er svært misfornøyd med behandlingen beslaget fikk i Bolivia. Kokainen ble brent før størrelsen ble fastslått.

– Den ble veid i bagen. Det er ikke ulovlig å gå med bag, sier han.

Dropper mafiaparagraf for to

Lillesand-kvinnen klarte å rømme fra Bolivia før saken mot henne og de to andre norske kvinnene kom opp for retten der i 2010, etter å ha blitt løslatt mot kausjon og fått nødpass. De to andre kvinnene, Stina Brendmo Hagen og Madeleine Rodriques, ble dømt til ti år og åtte måneders fengsel i Bolivia, men også Hagen klarte å rømme. Mandag er hun innkalt som vitne i saken. Rodriques sitter fremdeles fengslet i Bolivia, og har, i motsetning til de to andre, innrømmet at smuglerturen var planlagt.

På tiltalebenken i Borgarting lagmannsrett sitter ytterligere fire personer påtalemyndigheten mener er en del av det organiserte kriminelle nettverket kokainsmuglingen var en del av.

En 24 år gammel tidligere skuespiller ble sammen med en 26 år gammel mann, utpekt som hovedmannen i Bolivia-saken, dømt etter mafiaparagrafen – og dermed ansett som en del av en organisert kriminell gruppe. Mannen har kun anket over skyldspørsmålet, mens kvinnen hevder at hun ikke hadde noe med narkosmuglingen å gjøre og nekter straffskyld.

De to andre tiltalte, en 22 og en 25 år gammel mann, var i tingretten også tiltalt etter mafiaparagrafen. Men nå vil ikke statsadvokaten denne gangen forsøke å få dem dømt etter denne. I stedet for «nøyer» han seg med å tiltale dem for medvirkning til narkotikainnførsel til Norge.

Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen

DØMT I BOLIVIA: Madeleine Rodriques og Stina Brendemo Hagen ble dømt i saken i Bolivia i 2010, men Hagen rømte i fjor og skal vitne i retten mandag.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Vi har akseptert at de er frifunnet for dette, sier statsadvokat Petter Mandt til NRK.no.

– Hva visste de

De to har innrømmet og er dømt for heleri og hvitvasking av flere hundre tusen kroner – penger som aktoratet mener stammer fra organisert kokainsalg. Anken i lagmannsretten dreier seg først og fremst om hvorvidt de hjalp til med kokainsmuglingen – noe de selv nekter.

Det er kalt inn totalt 63 vitner i saken, flere av dem nye. Mange av disse er vitner med base i Bolivia, deriblant en rekke bolivianske advokater og andre med kjennskap til saken derfra. I Bolivia sitter også to andre sentrale personer i saken fengslet, Alex Ramiro Pereira Blacutt og Augusto Cesar Toro Blacutt dømt til fengsel i 13 år og fire måneder. Den tiltalte 22-åringen skal ha hatt flere reiser til Brasil hvor han leverte penger som stammet fra narkosalg til de to.

LES OGSÅ: Heiser flagget for datteren

Statsadvokat Petter Mandt gjorde det i sitt innledningsforedrag klart at han vil bruke mye tid på å gå igjennom relasjonene mellom de mange involverte. Det har også vært flere turer til Bolivia og Brasil i forkant av turen som endte med pågripelse 19. mai 2008, som vil bli gjennomgått.

Den tiltalte antatte hovedmannen, en 26 år gammel tidligere teologistudent, er også dømt for den såkalte Arlanda-saken, hvor to unge kvinner ble tatt med over seks kilo kokain i det de var i ferd med å smugle det inn til Norge. Flere vitner har tilknytning til denne saken.

– Hvorfor skal vi bruke så mye tid på andre turer når vi har én tur? Jo, vi har mafiaparagrafen, og må vite: Var dette en gruppe? Og så har vi det subjektive: Hva visste den enkelte om dette.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger