NRK Meny
Normal

Bolivia-saken i retten: – Forventer mer av sannheten denne gangen

Når ankesaken mot Lillesand-kvinnen i Bolivia-saken starter i Oslo tirsdag, sitter Madeleine Rodriques igjen i Bolivia og setter sin lit til ett vitne: Stina Brendemo Hagen.

Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez på vei inn i fengselet i Cochabamba, Bolivia

VITNER: Stina Brendemo Hagen (t.v.), her fotografert i kvinnefengselet i Cochabamba, skal vitne i Borgarting lagmannrett mot den tredje tiltalte kvinnen når ankesaken nå kommer opp. I Bolivia sitter Madeleine Rodriques igjen i fengselet og håper det kaster nytt lys over saken.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Den 22 år gamle kvinnen fra Lillesand ble frikjent av Oslo tingrett i november i fjor for å ha forsøkt å smugle kokain til Norge fra Bolivia. Den ble anket av påtalemyndigheten, som krevde seks og et halvt års fengsel.

Tirsdag starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett, og på ett vesentlig punkt skiller den seg fra saken i tingretten: Denne gangen får retten høre forklaringen til en av de andre nøkkelpersonene i saken – Stina Brendemo Hagen.

Hun er ekskjæresten til den tiltalte kvinnen, og ble i Bolivia dømt til ti år og fire måneder i fengsel for smuglingsforsøket. I juli i fjor slapp hun fri fra fengselet mot en kausjon på 350.000 norske kroner, meldeplikt og vilkår om å blant annet holde seg i byen.

I august 2011 rømte hun likevel fra Bolivia til Brasil, og etter nesten tre måneder på flukt kom Stina Brendemo Hagen seg hjem til Norge i oktober.

Rømte fra Bolivia

22-åringen ble arrestert sammen med Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez 19. mai 2008 på flyplassen i Cochabamba i Bolivia, med det som først ble opplyst å være 22,4 kilo kokain i bagasjen.

Lillesandskvinne med foldede hender

TILTALT: Kvinnen fra Lillesand må igjen i retten. Her fra rettssaken i fjor.

Foto: NRK

Senere har aktor i tiltalen nedjustert størrelsen på kokainbeslaget til 11 kilo, fordi det viste seg at kokainet ikke var skikkelig veid.

Lillesand-kvinnen klarte å rømme fra Bolivia før saken mot henne og de to andre norske kvinnene kom opp for retten der.

Igjen i Bolivia sitter Rodriques og soner sin dom på ti år og åtte måneder. Overfor NRK.no legger hun ikke skjul på at det føles urettferdig. Frikjennelsen av 22-åringen omtaler hun som naiv.

Men hun er optimistisk foran ankesaken.

– Jeg tenker at med Stina sitt vitnemål kommer kanskje mer av sannheten frem, sier Rodriques på telefon fra fengselet til NRK.no.

Kan vitne mot ekskjæresten

Artikkelen fortsetter under bildet

Stina Brendemo Hagen

Stina Brendemo Hagen har rømt fra Bolivia til Norge, og kan komme til å vitne i ankesaken mot 22-åringen. Her er hun i retten i Bolivia i 2010.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Lillesand-kvinnen har tidligere forklart at hun ble lurt med på turen til Bolivia og at

hun trodde hun skulle på ferietur til Spania med sin daværende kjæreste, Stina Brendemo Hagen, og venninnen Madeleine Rodriguez.

Først på flyplassen ble det avslørt for henne, som en overraskelse, at turen skulle gå til Bolivia, ifølge forklaringen.

– Jeg håper at Stinas vitnemål får frem at jeg ikke lurte tiltalte, at jeg aldri truet henne til noe, sånne detaljer som aldri kom frem i retten i fjor, sier Rodriques, som sier hun har det «greit» i fengselet.

– Du har ikke vurdert å gjøre som de to andre, og rømme?

– Jeg skal ut av Bolivia som en fri kvinne, og ikke være redd for å reise rundt fordi jeg er etterlyst av Interpol, sier hun.

– Kan belyse saken

Brendemo Hagen var ønsket som vitne også i tingretten, men var da på rømmen og vanskelig å komme i kontakt med. Også aktoratet håper hun kan hjelpe deres sak.

– Vi tror at hennes forklaring kan belyse saken bedre. Etter vitnemålet får vi dra konklusjoner, sier statsadvokat Petter Mandt.

Det er foreløpig fortsatt uklart om Brendemo Hagen har plikt til å vitne og hva hun kommer til å forklare seg om.

– Vi har ikke fått indikasjoner på at hun ikke kommer til å vitne. Hun har uansett møteplikt, så får retten ta stilling til om hun skal vitne, sier Mandt.

Forsvarer Carl Bore tror ikke Hagen sin forklaring vil ha nevneverdig innvirkning på saken.

– Hun har forklart seg i saken flere ganger tidligere, og det er ingen grunn til «frykt» eller liknende knyttet til et vitnemål fra henne. Det er for øvrig ikke gitt at hun vil avgi forklaring, da hun ikke har forklaringsplikt, sier Bore.

Forventer samme resultat

Kvinnen og hennes familie var lettet da frifinnelsen var et faktum i november i fjor. Kvinnes forsvarer, advokat Carl Bore, forteller at saken har vært en belastning for henne.

Advokat Carl Bore.

Lillesand-kvinnens forsvarer, advokat Carl Bore, forventer at hun blir frikjent også i lagmannsretten.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Dette er ikke hyggelig. Samtidig ser hun frem til å få et endelig punktum i saken etter lagmannsrettens behandling, sier han til nrk.no.

Bore sier at det ikke er innhentet nytt bevismateriale etter frifinnelsen, og forventer en frikjennelse også i lagmannsretten.

– Uten nye bevis skal resultatet bli det samme, sier han.

Flere anker

I samme sak stod fire andre personer tiltalt. Alle disse ble domfelt i Oslo tingrett. De fire har anket saken.

En 26 år gammel mann ble dømt til fem års fengsel, en 22-årig mann til fengsel i seks år og seks måneder og må betale 10.000 kroner, en 25-årig mann til fem år og seks måneders fengsel og til å betale 10.000 kroner, en 23 år gammel kvinne dømmes til fengsel i fem år og seks måneder, hvorav to år gjøres betinget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger