NRK Meny
Normal

Nektet skyld i Bolivia-saken

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK.no) Den 22 år gamle Lillesand-kvinnen som er tiltalt i Bolivia-saken nektet straffskyld da ankesaken kom opp tirsdag.

bore

I RETTEN: Advokat Carl Bore (t.h.) er forsvarer for den 22 år gamle Lillesand-kvinnen i den såkalte Bolivia-saken som startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

Foto: NTB Scanpix

Den 22 år gamle kvinnen fra Lillesand ble frikjent av Oslo tingrett i november i fjor for å ha forsøkt å smugle kokain til Norge fra Bolivia. Den ble anket av påtalemyndigheten, som krevde seks og et halvt års fengsel.

I likhet med tre andre tiltalte i saken, nektet hun straffskyld etter tiltalen da ankesaken kom opp i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Den femte tiltalte, den 26 år gamle antatte hovedmannen, har kun anket over straffeutmålingen.

Retten ble hevet allerede klokken 11, fordi man kun hadde lagt opp til halv dag. Dermed vil innledningsforedragene først begynne onsdag.

Må bevise at hun visste om narkotikaen

22-åringen ble arrestert sammen med Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez 19. mai 2008 på flyplassen i Cochabamba i Bolivia, med det som først ble opplyst å være 22,4 kilo kokain i bagasjen.

Lillesand-kvinnen klarte å rømme fra Bolivia før saken mot henne og de to andre norske kvinnene kom opp for retten der i 2010.

Ankesaken vil dreie seg om bevisvurderingen. Det er et faktum at det ble funnet narkotika i kvinnens bag. Men skal påtalemyndigheten vinne ankesaken, må lagmannsretten komme til at tiltalte også visste hva hun hadde i bagen. Det må påvises forsett. Det er ikke varslet at det vil bli ført nye bevis under ankesaken.

Lillesand-kvinnen har tidligere forklart at hun ble lurt med på turen til Bolivia og at hun trodde hun skulle på ferietur til Spania med sin daværende kjæreste, Stina Brendemo Hagen, og venninnen Madeleine Rodriguez. De to ble dømt til ti år og åtte måneders fengsel, men Hagen rømte i fjor, og befinner seg nå i Norge.

Kvinnen og hennes familie var lettet da frifinnelsen var et faktum i november i fjor. Kvinnes forsvarer, advokat Carl Bore, forteller at saken har vært en belastning for henne.

– Dette er ikke hyggelig. Samtidig ser hun frem til å få et endelig punktum i saken etter lagmannsrettens behandling, sier han til nrk.no.

Forventer frifinnelse

Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez på vei inn i fengselet i Cochabamba, Bolivia

VITNER: Stina Brendemo Hagen (t.v.), her fotografert i kvinnefengselet i Cochabamba, skal vitne i Borgarting lagmannrett mot den tredje tiltalte kvinnen når ankesaken nå kommer opp. I Bolivia sitter Madeleine Rodriques (t.h.) igjen i fengselet.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Bore sier at det ikke er innhentet nytt bevismateriale etter frifinnelsen, og forventer en frikjennelse også i lagmannsretten.

– Uten nye bevis skal resultatet bli det samme, sier han.

Kvinnen var tiltalt sammen med fire andre personer, som ble dømt i tingretten. De fire har alle anket saken. Dermed blir det ny runde i retten også for de fire:

En 26 år gammel teologistudent fra Oslo, som aktor mener var hovedmannen, ble dømt i Oslo tingrett til fem år og seks måneders fengsel. Han anker kun over straffeutmålingen, ikke skyldspørsmålet.

En 23 år gammel skuespiller ble dømt til fem år og seks måneder i fengsel, hvorav to år skulle gjøres betinget med en prøvetid på to år.

I tillegg ble to menn på 22 og 25 år dømt til henholdsvis seks år og seks måneder og fem år og seks måneders fengsel for sine roller i saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger