Hopp til innhold

– Absolutt ingen grunn til å bruke kontanter

Skattedirektør Hans Christian Holte får støtte fra flere når det gjelder forslaget om at bedrifter bør kunne nekte å ta i mot kontanter. Datatilsynet er svært kritisk.

Tar kun i mot kort.

Stadig flere virksomheter nekter å ta i mot kontanter som betalingsmiddel, til tross for at de da i mange tilfeller bryter norsk lov.

Foto: Tom Andersen

Kai A. Olsen

- Hvis man er bekymret for å bli sporet når man betaler elektronisk, må man i alle fall kaste telefonen sin, mener IT-professor Kai A. Olsen ved Høyskolen i Molde.

Foto: Anders Hviid © HVIIDPHOTOGRAPHY

IT-professor Kai A. Olsen ved Høyskolen i Molde har skrevet flere rapporter som er kritisk til at vi fortsatt har kontanter her i landet, og ser helst at de forsvinner raskest mulig.

Han kaller utspillet fra skattedirektør Hans Christian Holte om å snu opp ned på regelverket for betaling i Norge både riktig og logisk.

– Det var en gang kontantene var viktig. Nå har vi så godt utbygde eletktroniske systemer at det er helt unødvendig å ta i bruk kontanter, sier han.

– Dagens regler understøtter skattesnyteri

It- professoren mener dagens regelverk undersøtter den svarte økonomien.

– Når noen virksomheter kun tar i mot kontanter kan det bare være en grunn til det. Det er tungvint for kunden, som må finne en minibank og ta ut penger. Fordelen for den som driver butikken er at deler av omsetningen kan unndras fra moms og skatt. Jeg kan ikke se hvorfor myndighetene skal støtte opp om skattesnyteri, sier han.

Sjefen for Økokrim, Trond Eirik Schea støtter forslaget fra skattedirektøren i en twittermelding.

Laster Twitter-innhold

Også DNBs konsernsjef Rune Bjerke, som helst ser at kontantene forsvinner, synes det er bra at Skatteeaten kommer på banen.

Laster Twitter-innhold

Kristin Ruud i Pensjonistforbundet sier til NRK at mange eldre ikke er fortrolig med elektronisk betaling og er kritisk til å innføre begrensninger mot å betale mindre beløp med kontanter.

Heller ikke i Datatilsynet jubler man over forslaget, og ønsker ikke at vi går enda mer i retning av et storebror-ser-deg samfunn.

Datatilsynet: – Åpenbart at skatteetaten vil ha tilgang

Juridisk direktør Kim Ellertsen synes forslaget i utgangspunktet er en dårlig ide som skaper mange nye spørsmål og problemstillinger.

Kim Ellertsen i Datatilsynet

- Hvis man tvinger alle over i en sporbar verden vil det komme en motreaksjon, i form av at folk i større grad går over til bitcoin og forhåndsbetalte kort, mener juridisk direktør Kim Ellertsen i Datatilsynet. Han mener at andre og mindre sporbare betalingsløsninger vil tvinge seg frem hvis det blir for vanskelig å bruke kontanter.

Foto: Datatilsynet

– Det betyr at det oppmagasineres enorme mengder informasjon om hvem vi er og hvilke preferanser vi har, som kanskje blir bankens eiendom sier Ellertsen.

Han stiller spørsmål ved hvem som i så fall skal ha tilgang på opplysningene.

– Skattedirektøren er åpenbart interessert i dette. Hvis man spores av Skatteetaten, får det datalagringsdirektivet til å blekne, sier Ellertsen.

Finansministeren: – Ikke aktuelt å forby kontanter

Finansminister Siv Jensen sier at regjeringen nå vil gjennomgå regelverket, men at det er uaktuelt å skrote kontanter, blant annet med hensyn til de eldre, som i størst grad er de som bruker kontanter i det daglige.

– Den andelen av befolkningen som i størst grad bruker kontanter er de eldre. Å beskylde de for skatteunndragelser og svart økonomi, vil ikke jeg gjøre, sier finansministeren.

Hun sier at et heldigitalisert samfunn også gjør oss mer sårbare, og at tiden ikke er inne for å forby kontanter.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger