Hopp til innhold

Skattedirektøren: – Bør påby elektroniske penger

Skattedirektør Hans Christian Holte mener tiden er inne for å snu opp ned på lovverket som regulerer betaling av varer og tjenester her i landet. Dagens regler er ikke fornuftig, sier han.

Skattedirektør Hans Christian Holte

Norsk lov bør endres slik at kontanter og elektroniske betalingskort blir likebehandlet i lovverket. Men det bør bli mulig for bedriftene å selv velge om de vil ta mot kontanter, mener skattedirektør Hans Christian Holte.

Foto: Kjetil Solhøi

De som driver virksomhet i Norge, bør pålegges å ta i mot elektroniske penger. Det mener skattedirektør Hans Kristian Holte.

– Vi ser at kontanthandel er en del av svart økonomi i Norge. Jeg synes ikke de ordningene vi har i dag, med å kreve kontant betaling men ikke gjøre det for elektronisk betaling, er fornuftig, sier han.

I sentralbankloven står det at kun kontanter er tvungent betalingsmiddel i Norge. Mener du at den loven bør endres?

– Jeg synes ut fra det oppdraget vi har, og ut fra hensynet til å bekjempe svart økonomi, så vil det være fornuftig å vurdere å heller stille krav til elektronisk betalingsformidling, sier Holte.

Betalingsterminaler som plugges i mobilen er blitt billige

Ny teknologi og nye løsninger gjør at enkle betalingsterminaler nå kan anskaffes uten kostnad og uten abonnentavgift for bedrifter og organisasjoner. Betaling skjer ved å plugge inn en enkel kortleser i en smarttelefon eller et nettbrett, og så betaler butikken en liten prosentandel av omsetningen til en mellommann.

Foto: iZettle

– Kontanter muliggjør svart økonomi

Han sier at han har forståelse for virksomheter som er skeptisk til kontanthandel, og mener virksomhetene som ønsker det må få lov til å la være å ta imot penger hvis de ikke vil.

– Kontanthandel muliggjør svart økonomi på en annen måte enn det å bruke bankkort. Det ligger større utfordringer i kontanthandel, det er vanskeligere å spore. Dagens system, som stiller større krav til kontanthandel enn muligheten for digitale løsninger kan være uheldig, sier Holte.

Finansminister Siv Jensen

- Jeg går selv bare rundt med kort, og bruker aldri kontanter. Men det er ikke slik at alle de som bruker kontanter er skatteunndragere, sier finansministeren. Hun vil nå gjennomgå regelverket.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Finansminister Siv Jensen sier til NRK at skattedirektøren reiser et viktig spørsmål som hun tar på alvor.

Vil se på loven

Nå vil hun gjennomgå regelverket, men sier det er for tidlig å si om resultatet ender opp i et forslag om å endre de relevante lovene.

– Det er for tidlig å si. Jeg ønsker velkommen den debatten som skattedirektøren reiser, og er enig i at økt tilgjengelighet på kortterminaler er positivt, sier Jensen.

– Han sier også at det bør være mulig for bedrifter å reservere seg mot å ta imot kontanter. Er det en god idè?

– Den andelen av befolkningen som i størst grad bruker kontanter er de eldre. Å beskylde de for skatteunndragelser og svart økonomi, vil ikke jeg gjøre. Her må tiden få lov til å virke med oss. Da må vi gå litt langsommere frem når det gjelder kontantbetaling, og raskere frem når det gjelder elektronisk betaling, sier finansministeren.

Hun sier at et heldigitalisert samfunn også gjør oss mer sårbare, og at tiden ikke er inne for å forby kontanter.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ