Hopp til innhold

– «Plus size» er et feilslått begrep

Bruken av begrepet «plus size» i motebransjen skaper debatt: Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser vil ha vekk hele betegnelsen, og Støttegruppa for overvektige mener at modellene som kalles «plus size» er for tynne.

Plus size-modeller

«Plus size»-modellen Tara Lynn (t.v) på forsiden av juli-utgaven av norske Elle. Modellen Erin Tinsley (t.h.) fronter H&Ms plus size-kolleksjon.

Foto: Elle/H&M

I julinummeret til motebladet Elle prydet den såkalte «plus size»-modellen Tara Lynn forsiden. I den siste katalogen til kleskjeden Hennes & Mauritz reklameres det for kleskolleksjonen HM pluss som tilbyr størrelsene 44 til 54.

Facebook-sidene til klesgiganten reagerer Veronica Melå på at modellene i plus size-delen av katalogen er som normale kvinner, og ikke det hun forbinder med plus size.

– Hvilke signaler sender dere når deres plus size-modell er en uoppnåelig drøm for mange som sliter med vekt, både den ene og den andre veien?, spør hun.

Innlegg på HMs Facebook-side

Veronica Melå skrev et innlegg på Facebooksiden til H&M etter at hun fikk deres nye katalog i posten og så modellen kleskjeden bruker i sin pluss-kolleksjon.

Foto: Skjermdump Facebook

– Negativt for alle som er større enn henne

NRK tok med seg H&Ms katalog ut på gaten, og spurte folk hva de mente om modellen.

– Hun er ikke en størrelse Large. Jeg er en «plus size» selv, så det er litt rart. Jeg ser ikke sånn ut. Det er negativt for alle som er større enn henne når hun omtales som «plus size», sier Iben Pernille Sandberg Lund om H&Ms modell.

PR-ansvarlig i H&M Norge, Vibeke Holann, understreker at H&M pluss er navnet på en kolleksjon.

– Vi har ikke hatt stor pågang fra våre kunder vedrørende vår H&M pluss-modell i Norge. Innom H&M pluss-kolleksjonen tilbyr vi størrelsene 44–54. Modellen på bilde heter Erin Tinsley, og hun bruker størrelse 44, opplyser Holann.

Mange reagerer på Hennes og Mauritz' "plus size"-modell.

Folk på gata NRK spurte, synes ikke modellen i H&M-katalogen, ser ut som en «plus size», men som en helt normal størrelse.

– Sammenligner seg med «plus size»-modeller

Daglig leder i Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser, Elin Olsen, blir provosert av begrepet «plus size».

– Det er fordi vi ser at så mange kvinner sliter med et fordreid bilde av seg selv. «Plus size» setter alle innunder en kategori og sier at er du over en viss størrelse, så er du utenfor normalen.

Betegnelsen gjør det ikke bedre for dem som allerede sliter, mener hun.

– Hele begrepet burde ha vært borte. En modell er en modell uavhengig av størrelse. Vi frykter at flere vil sammenligne seg med disse «plus size»-modellene, og dermed tenke at de er for store, sier Olsen.

– Feiloppfatning av hva som er normalt

Mari Mette Graff i landsforeningen for overvektige veide tidligere 150 kilo, før hun tok en slankeoperasjon.

Hun kikker på «plus size»-modeller på nettet.

– Min kropp den gangen i disse klærne krever betydelig forestillingsevne, sier hun.

Også Graff mener at begrepet «plus size» er overflødig.

– Klær er klær og folk er folk. Hvorfor skal vi sortere i hva som en normal, og hva som er utenfor normalen? Det er det vi gjør, når vi bruker pluss om noen. Det kan i verste fall føre til at vi får en feiloppfatning av hva som er normalt, sier hun.

Mari Mette Graff

Begrepet plus size er overflødig, mener Mari Mette Graff i landsforeningen for overvektige.

Foto: Privat

AKTUELT NÅ