Video Minesprengning Altafjorden - Foto: Nyhetsspiller /

(Foto: Kai Erik Bull)

Her sprenges bomba som skulle senke «Tirpitz»

Kjempebomba som kunne ha senket det tyske slagskipet «Tirpitz», ble søndag sprengt av norske minedykkere i Kåfjorden i Finnmark.

For å finne bakgrunnen for gårsdagens sprengning i Kåfjorden, må vi tilbake til krigens dager.

Den britiske marinen ville høsten 1943 senke det tyske krigsskipet «Tirpitz», som lå som en truende gigant på finnmarkskysten.

Slagskipet Tirpitz, 53.000 BRT dødvekt! - Tirpitz var et fryktinngytende krigsskip. Det ble skadet av en britisk miniubåt i 1943, og ble senket av britiske fly i 1944. - Foto: Bombercommand Museum, UK /

Tirpitz var et fryktinngytende krigsskip. Det ble skadet av en britisk miniubåt i 1943, og ble senket av britiske fly i 1944.

Foto: Bombercommand Museum, UK
Omfattende aksjon

I «Operasjon Source» angrep tre miniubåter slagskipet som lå godt beskytta i flåtebasen bak flere torpedonett og vaktbåter inne i den trange Kåfjorden. Dette er trolig et av den 2. verdenskrigs mest vågale og spektakulære angrep.

To av mini-ubåtene klarte å plassere sine bomber under «Tirpitz».

Slagskipet som trua de livsviktige forsyningskonvoiene til Sovjetunionen, ble satt ut av spill i seks måneder. Mannskapene fra miniubåtene som overlevde, fikk victoria-korset. Men skjebnen til den siste ubåten X-5 og dens mannskap på tre, er aldri sikkert klarlagt.

Petter Lundqvist - Petter Lundqvist er oberst og kommunikasjonssjef for forsvarets operative hovedkvarter.NRK

Petter Lundqvist er oberst og kommunikasjonssjef for forsvarets operative hovedkvarter.

Foto: NRK

Knirkefritt

Den to tonn tunge bomba som søndag ble sprengt, kan tyde på at også X-5 kom seg inn i flåtebasen.

– To av forsvarets minefartøy deltok i operasjonen, og det var minedykkerkommandoen som utførte oppdraget, sier oberst Petter Lindqvist, kommunikasjonssjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

«Tirpitz» ble til slutt senket av britiske bombefly ved Håkøya utenfor Tromsø i november 1944.

Minedykkerkommandoen fortsetter nå langs kysten av Troms og Finnmark, der de skal uskadeliggjøre flere sprenglegemer. Men ikke alle er av like stor historisk verdi som gårsdagens operasjon.

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.