For å finne bakgrunnen for gårsdagens sprengning i Kåfjorden, må vi tilbake til krigens dager.

Den britiske marinen ville høsten 1943 senke det tyske krigsskipet «Tirpitz», som lå som en truende gigant på finnmarkskysten.

Omfattende aksjon

Slagskipet Tirpitz, 53.000 BRT dødvekt! - Tirpitz var et fryktinngytende krigsskip. Det ble skadet av en britisk miniubåt i 1943, og ble senket av britiske fly i 1944. - Foto: Bombercommand Museum, UK /

Tirpitz var et fryktinngytende krigsskip. Det ble skadet av en britisk miniubåt i 1943, og ble senket av britiske fly i 1944.

Foto: Bombercommand Museum, UK

I «Operasjon Source» angrep tre miniubåter slagskipet som lå godt beskytta i flåtebasen bak flere torpedonett og vaktbåter inne i den trange Kåfjorden. Dette er trolig et av den 2. verdenskrigs mest vågale og spektakulære angrep.

To av mini-ubåtene klarte å plassere sine bomber under «Tirpitz».

Slagskipet som trua de livsviktige forsyningskonvoiene til Sovjetunionen, ble satt ut av spill i seks måneder. Mannskapene fra miniubåtene som overlevde, fikk victoria-korset. Men skjebnen til den siste ubåten X-5 og dens mannskap på tre, er aldri sikkert klarlagt.

Petter Lundqvist - Petter Lundqvist er oberst og kommunikasjonssjef for forsvarets operative hovedkvarter.NRK

Petter Lundqvist er oberst og kommunikasjonssjef for forsvarets operative hovedkvarter.

Foto: NRK

Knirkefritt

Den to tonn tunge bomba som søndag ble sprengt, kan tyde på at også X-5 kom seg inn i flåtebasen.

– To av forsvarets minefartøy deltok i operasjonen, og det var minedykkerkommandoen som utførte oppdraget, sier oberst Petter Lindqvist, kommunikasjonssjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

«Tirpitz» ble til slutt senket av britiske bombefly ved Håkøya utenfor Tromsø i november 1944.

Minedykkerkommandoen fortsetter nå langs kysten av Troms og Finnmark, der de skal uskadeliggjøre flere sprenglegemer. Men ikke alle er av like stor historisk verdi som gårsdagens operasjon.