Hopp til innhold

Tirpitz-museet i Tromsø

Hør hvordan Tirpitz ble senket utenfor Tromsø i november 1944. Museum tar deg også med til en nedlagt ammunisjonsbunkers hvor Tromsø Forsvarsmuseum har en stor samling gjenstander og effekter fra det sunkne skipet.

Slagskipet Tirpitz, 53.000 BRT dødvekt!
Foto: Bombercommand Museum, UK

På en vakker formiddag med fri sikt og klart vær, den 12.november 1944, kom en skvadron Lancasterfly inn over Tromsø. De hadde fløyet direkte fra en base i Skottland og hvert fly hadde kun en bombe hver. Til gjengjeld veide bombene 5,4 tonn og kunne knuse det mest solide panserstål.

Langt unna

Tirpitz etter bombetoktet 12.november 1944 ved Håkøya utenfor Tromsø

Tirpitz etter bombetoktet 12.november 1944 ved Håkøya utenfor Tromsø.

Foto: Bombercommand Museum, UK

Problemet var at bombene måtte slippes fra en høyde på fire tusen meter, like utenfor rekkevidden til kanonene på Tirpitz. - Landskapet lå badet i et fantastisk, arktisk lys og langt der nede på det blå og grønne vannet lå Tirpitz bak sine torpedonett som en edderkopp, sa lederen av skavdronen, J.B. Tait på ekte, britisk vis da han ble intervjuet av BBC etter toktet.

De som var der

Tall boy bombene veide 5,4 tonn hver. Det var plass til kun en bombe under hvert fly

Tall boy bombene veide 5,4 tonn hver. Det var plass til kun en bombe under hvert fly.

Foto: Bombercommand Museum, UK

I Museum denne gang kan du høre både wingcommander Tait og øyenvitnet Per Bjørgan, som i arkivopptak forteller at han kom inn til Tromsø med en evakueringsbåt akkurat da bombene falt.
– Vi kom ganske nær Håkøya, der Tirpitz lå, og båten vi var i ble nesten veltet av lufttrykket av bombene fortalte Bjørgan i et NRK-program fra 1984.

Tromsø Forsvarsmuseum

Gjenstander og effekter fra Tirpitz fra gulv til tak i den nedlagte ammunisjonsbunkersen.

Gjenstander og effekter fra Tirpitz fra gulv til tak i den nedlagte ammunisjonsbunkersen.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Du kan også bli med til Tromsø Forsvarsmuseum, som ligger i en nedlagt amunnisjonsbunkers fra krigens dager. Der er det fullt fra gulv til tak med gjenstander som er hentet opp fra vraket av Tirpitz, og daglig leder Leif Arneberg forteller om slagskipets historie.

Overlevende kommer på besøk

På Tirpitzmuseet i Tromsø er det alle slags gjenstander fra Tirpitz. Her er vrakgods fra messa.

På museet er det alle slags gjenstander fra Tirpitz. Her vrakgods fra messa.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Arneberg møter regelmessig overlevende fra Tirpitz, både de som besøker Tirpitz-museet, og når han blir invitert til veterantreff i Heiligenhafen i Tyskland. – På mitt siste besøk fortalte en av matrosene at han klatret over rekka når skipet fikk slagside, og fortsatte å gå oppover . Til slutt sto han og noen av hans kamerater på bunnen av Tirpitz som da hadde tippet helt rundt.