Hopp til innhold

– Gutter er mindre flinke til å oppsøke hjelp når de sliter

Undersøkelser viser at flere og flere unge rammes av depresjoner og angst, i sin streben etter å være perfekte. Men guttene er mindre flinke til å søke hjelp hos helsevesenet.

Randi Elisabeth Olsen

Randi Olsen jobber som helsesøster på ungdomshuset Tvibit.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Det er mange som ikke tar kontakt med oss, og da spesielt ikke guttene, sier helsesøster Randi Olsen ved ungdomshuset Tvibit i Tromsø.

Forrige uke fortalte NRK om Cecilie Karlsen som gikk gjennom en tung depresjon etter at hun hadde jobbet og slitt for å være flink og perfekt.

– Jeg måtte være best, og strevde for å fremstille meg selv på best mulig måte. Jeg gikk aldri uten sminke, ville aldri vise en svakere side av meg selv. Å holde fasaden ble viktigst, sier syttenåringen fra Tromsø.

– Gutter skal klare seg selv

Selv om undersøkelser viser at det er flest jenter som sliter psykisk, innrømmer også gutter på gata i Tromsø at de sliter med presset om å være perfekte, ha rett kropp, hårfrisyre og dyrest mulig klær i garderoben.

Helsesøster Randi Olsen håper at også gutter som har problemer de trenger å snakke om tar kontakt.

– Jeg tror det handler litt om at guttene egentlig skal klare seg selv. Og jeg tror at de utfordringene vi har i dag gjelder for både jenter og gutter. Det er mange forventninger til begge kjønnene, men jeg tror jentene er flinkere til å snakke om problemene sine, og at de derfor er tettere på hjelpeapparatet enn guttene er, sier Olsen.

Sammenligner seg med kjendiser

Dagens tenåringer kan sammenligne seg med det som virker som verdens mest perfekte mennesker på nettet, uten at de samtidig får se apparatet som står bak for å få dem til å fremstå som perfekte, mener ungdommer som NRK har snakket med.

Olsen tror at frykten for å bryte med den perfekte fasaden kan være en grunn til at enkelte ikke oppsøker hjelp.

– Jeg tror mange opplever at det ikke er forenlig med å takle sitt eget liv å innrømme at man har problemer, sier hun.

– Lov å ha dårlige dager

For man skal være flink på skolen, man skal trene, være tynn og sporty og samtidig pen og populær. En uoppnåelig pakke, mener Olsen. Landsomfattende undersøkelser viser mange unge rammes av søvnproblemer, depresjoner, og angst fordi hverdagen blir for vanskelig.

Ingunn Skre

Førsteamanuensis Ingunn Skre.

Foto: Universitetet i Tromsø

Hun sier at det er et sunnhetstegn at ungdommene føler på at dette idealet er uoppnåelig.

– Det å ha lov til å ha dårlige dager. Å kjenne på at livet ikke alltid går på skinner, tror jeg er en viktig lærdom som vi er nødt til kommunisere til de unge, sier Olsen.

Ingunn Skre, førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet bekrefter at ungdom i dag blir utsatt for et voldsomt krysspress fra både media og jevnaldrende.

Overveldet av glansbilder

– De blir overveldet med glansbilder av tilsynelatende perfekt utseende mennesker, der bildene ofte er manipulert og motivene gjerne operert for å få dette utseendet. Spesielt jentene er omgitt med uoppnåelige idealer, men også unge gutter bruker anabole steroider og pumper jern for å få den rette kroppen, sier Skre.

Hun legger også til at presset for å fullføre videregående skole og være med på mange aktiviteter påvirker ungdommen.

– Det er også grunn til å være bekymret for den harde måten man omtaler hverandre på nett. Ungdom er veldig ivrige for å få likes, samtidig skjer det mye stygg mobbing på nett, sier Skre.

Hun mener ungdommen trenger voksenpersoner på skole, ungdomsklubb og treningsmiljøet som er tilgjengelige for dem om de ønsker å snakke.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark