Unge spillere viser tegn til utbrenthet

Inntil en av fire unge fotballspillere i engelske eliteklubber har opplevd symptomer på utbrenthet.

FBL-ENG-MAN CITY-ACADEMY FBL-ENG-MAN CITY-ACADEMY

Spillere fra Manchester Citys ungomdavdeling foran seniorlagets hjemmebane Etihad Stadium.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Jakten på de største talentene begynner tidlig i dagens fotballsirkus.

Det er mye press, og få vil passere gjennom nåløyet og oppleve proffdrømmen.

Det tidlige prestasjonsfokuset i klubbenes ungdomsakademier kan sette gleden ved fotballen på spill, viser resultatene.

- Kan være tøft

- En del unge utøvere viser tegn på kronisk stress, utmattelse og desillusjonering i ung alder, sier forsker Andrew P. Hill, som er tilknyttet University of Leeds.

- Det kan være tøft. På det verste snakker vi om et miljø som kan utvikle, fostre og opprettholde et tankesett der spillerne går helt opp i tanken om å bli den neste David Beckham, sier Hill.

For hvilken klubb ønsker ikke å fostre spillertyper som Beckham? Engelske toppklubber bruker da også mange hundre millioner kroner årlig i jakten på framtidas enere.

Irritabel og nedstemt

Den nye studien har sett på forholdet mellom tidlig perfeksjonering og spillernes psykiske reaksjoner.

Den omfatter 167 utøvere i alderen 13-16 år ved satsingsprogrammer hos åtte klubber.

En av fire har opplevd symptomer på utbrenthetssyndrom (se faktaboks) av og til. Én av hundre sier de opplever noen slike symptomer ofte, opplyses det i et presseskriv fra det engelske universitetet.

Som første symptomer ses ofte irritabilitet og generell nedstemthet. Senere kan personen i økende grad føle seg utmattet.

- Tungt å bære

Særlig spillere som opplever det som vanskelig at andre legger mye press på dem, og som frykter å gjøre feil, hadde høy risiko for å kunne bli rammet av utbrenthet, ifølge pressemeldingen.

- Perfeksjonisme kan være en sterk drivkraft, men kan også være tungt å bære for utøveren når ting ikke går så bra, sier Hill.

Spillere som ikke var så perfeksjonistiske av seg, og utøvere og som mest følte på press de la på seg selv, var mindre sårbare.

Både trenere, lagkamerater og foreldre kan bidra til et økt fokus på perfeksjon, ifølge studien.

Begynner senere i Norge

Når spillere ved de storeklubbenes akademier er 13-16 år, har de allerede vært gjennom flere silingsrunder. Hvert år opplever en andel av akademispillerne at de ikke får fortsette.

Internasjonalt begynner klubber i dag satsingen på unge spillere tidlig, fra 7-8 års alder, for eksempel i den nederlandske storklubben Ajax.

I Norge er det vanlig å starte med en mer spisset satsing på talentene i ungdomsfotballen, som er definert fra 13-19 års alderen.

PS: Mange proffdrømmer ender med skuffelse. Beregninger viser at blant 10 000 britiske barn som stadig driver med fotball, vil færre enn én prosent kunne lykkes som profesjonell.