Hopp til innhold

– Det har blitt trendy å si at man er deprimert

Stadig flere unge forteller om depresjon og tunge dager i hverdagen på nettet. Ikke overraskende, sier professor i barnepsykologi Willy-Tore Mørch.

Sophie elise Isachsen

Sophie Elise er en av landets mest leste «rosabloggere» men har også skrevet om egne psykiske problemer.

Foto: Privat / sophieelise.blogg.no

– Dessverre tror jeg det er en slags trend å si man har depresjon, spiseforstyrrelser og alt mulig uten at man egentlig har det. Dette er sykdommer som skal bli diagnostisert av en psykolog, man har ikke depresjon om man er litt lei seg en dag, sier Sophie Elise Isachsen (19) fra Harstad til NRK.

Hun driver en av de mest leste blogger på nettportalen blogg.no. Gjennom flere år har hun delt bilder og historier fra hverdagen sin med opp mot 40.000 daglige lesere.

Mellom innlegg om silikonoperasjon, dagens antrekk, fester med venner eller dyrevern har hun også skrevet om tunge dager og vanskelige perioder.

Blant annet om at hun det første året på videregående slet med en depresjon, og i en periode gikk til psykolog for å få hjelp. Sophie Elise kom seg ut av depresjonen og sier at hun i dag ikke er syk eller får behandling.

Fortalte om angstanfall

Jeg har hatt det så utrolig bra den siste tiden. Mye å gjøre, mye å se fram til og masse spenning. Tenkte jeg, da. Så fikk jeg angstanfall (som legene kalte det) på gardemoen, kastet opp, besvimte og måtte på sykehus. Etter det lå jeg i sengen i 16 timer. Trøtt men fikk ikke sove. Sliten, men ville gjøre noe. Vondt i kroppen. Men jeg føler meg ikke syk - jeg er jo langt ifra deprimert, slik som jeg har vært.

Slik beskriver Sophie Elise angstanfallet på bloggen sin

Da hun nylig skulle reise til Las Vegas opplevde Sophie Elise et angstanfall på Gardermoen. Også dette valgte hun å dele med sine lesere, så de skulle vite hvorfor hun ikke reiste til USA likevel.

– Når man får rollen som forbilde er det viktig å vise at man er menneskelig og kan ha dårlige dager også. Selvfølgelig bretter jeg ikke ut om alt av oppturer og nedturer, men jeg vil gi leserne et realistisk bilde av hvordan det faktisk er å være meg, sier bloggeren om hvorfor hun har valgt å åpne seg.

Selv om hun angrer på noe av det hun har delt, har tilbakemeldingene vært gode.

– Jeg får heldigvis utrolig mye støtte på slike innlegg. Når andre deler erfaringer fra samme situasjon så føler jeg meg bedre, sier hun.

Mange blogger om depresjon

Sophie er ikke alene om å skrive om tunge tanker på bloggen sin. Nesten alle de best leste bloggerne i Norge har på et eller annet tidspunkt blogget om det de betegner som depresjon eller perioder de er langt nede.

Her er noen eksempler:

«Sorry for ingen blogging i dag men nå for tiden er jeg bare utroolig deprimert. Føler jeg er helt tom for energi hele tiden, har ikke matlyst, ser ikke vitsen noen ting lenger.»

«Heiisann alle kjære lesere jeg er veldig deprimert for tiden av ulike årsaker mest på skolen.»

«Grunnen til det plutselige fraværet er en personlig sak som jeg ikke vil gå nærmere inn på, men kan hvertfall si at jeg føler meg mer deprimert om dagen..»

Samtidig som mange bloggere bruker ord som deprimert eller depresjon i enkeltinnlegg, finnes det også mange blogger som i hovedsak forteller om spiseforstyrrelser og psykiske problemer.

Ofte er disse bloggerne anonyme:

Willy-Tore Mørch

Willy-Tore Mørch, spesialist i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

« Jeg har aldri kuttet meg og jeg har aldri villet det heller, men lørdags kveld gikk ting til helvette. Jeg kom hjem fra fest og så begynte jeg uheldigvis og tenke på gamle minner, gamle følelser og litt andre ting.»

«Tenkte jeg skulle skrive et innlegg om hvordan det er å være manisk depressiv, og hvordan dette påvirker hverdagen min og de rundt meg. »

– Selv om man ikke skal ta lett på, eller skryte på seg alvorlige lidelser som depresjon, mener jeg det er bra at det er blitt mer åpenhet rundt temaet, sier Sophie Elise Isachsen.

– Får trøst når de deler

Det er ikke så rart at det nå dukker opp så mange slike offentlige bekjennelser, mener Willy-Tore Mørch, spesialist i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø.

Han tror selve bloggteknologien har en del av årsaken.

– Det er mye lettere å komme med en sånn bekjennelse når man sitter bak et tastatur, enn ansikt til ansikt. Før hadde vi ikke den muligheten, sier Mørch.

Det at personlige bekjennelser fører til så mye støttende tilbakemeldinger, gjør at mange føler at det er en god idé å dele sin egen historie.

– De ser at andre får trøst og respekt, og ønsker å føle seg verdifulle. Men selv om det føles god å åpne seg, er det viktig å tenke på at når historien er publisert, har man ingen kontroll på reaksjonene som kommer, sier Mørch.

Advarer unge mot å åpne seg

Spesielt advarer han unge bloggere mot konsekvensene av å dele for mye.

– Det er en grunn til at de kalles fjortiser. 14-15-åringer er veldig styrt av følelsene sine, og klarer ikke å forutse hvilke reaksjoner de kan få.

Mørch mener at foreldre bør se det som like naturlig å følge med på barnas blogging som å sette grenser i det virkelige livet utenfor datamaskinen.

– Barn bør ikke ta avgjørelsen om å legge ut sensitive opplysninger om seg selv på egen hånd. De bør snakke med foreldrene om dette er en god idé først, sier Mørch.

Kan være smittsomt

Han tror også at en årsak til at mange blogger om psykiske problemer er at det rett og slett «smitter» å lese om andres problemer. Det kan bli fristende å dele sin egen historie, når andre gjør det.

– Om noen ramser opp symptomene sine og definerer dette som depresjon, kan leserne som kjenner seg igjen, oppfatte seg selv som syke, sier Mørch.

Dette kan være uheldig dersom depresjonsbegrepet blir brukt i andre tilfeller enn ved en depresjonsdiagnose.

– De fleste tenåringer opplever det som for dem er traumatiske hendelser. Om det så handler om en konflikt i vennegjengen, med foreldrene eller kjærlighetssorg. Men de færreste er deprimerte, noe som er en alvorlig tilstand, sier Mørch.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark