Hopp til innhold

Sønnen tok livet sitt: – Han var supersmart, og ingen så noe

– Sønnen min var lynskarp. Han tok universitetsfag mens han gikk på videregående, sier Ellen Charlotte Maceira. For seks år siden tok han plutselig livet sitt.

selvmord

En ny forskning gjort av Folkehelseinstituttet viser at det mange unge, vellykka menn som velger å ta livet sitt fordi de ikke klarer å leve opp til egne forventninger.

Foto: Illustrasjonsbilde/ Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Han var ekstremt smart. Han tok universitetsfag da han gikk på videregående. Han var flere år foran de andre i utdanninga.

Det er seks år siden Ellen Charlotte Maceira (59) fikk sjokktelefonen fra sin eldste sønn:

– De hadde funnet yngstemann i leiligheten sin i USA. Han hadde ligget der i fire dager.

Ingen merka noe

Maceiras sønn var 22 år, hadde nettopp begynt på en doktorgrad i kjemi og underviste samtidig på et universitet i USA.

– Det var ingen grunner til at han skulle ta livet sitt. Men i ettertid kan man jo se at han la et hardt press på seg selv, forteller mora.

Det har vært svært tungt å ikke kunne finne noe svar på hvorfor den vellykka sønnen ikke orka å leve. Heller ikke noen av lærerne hadde reagert:

– Som mor tenkte jeg jo at dette burde jeg sett. Jeg måtte dra til barnehagen han hadde gått i. Jeg oppsøkte alle skolene, og snakka med de fleste lærerne. Noen måtte vel ha sett noe, sier hun.

– Men han var lynskarp, og ble derfor ikke fanga opp. Det er få som merker at noe er galt hvis en elev ikke er utagerende eller har en form for lærevansker, sier Maceira.

Unge menn orker ikke presset

Anne- Lill Haddeland

– Noen er prega av perfeksjonisme, og da kan fallet bli høyt, sier seniorrådgiver i selvmordsforebygging, Anne-Lill Haddeland i Bufetat.

Foto: Eva Dønnestad / RVTS

En ny forskning gjort av Folkehelseinstituttet viser at det mange unge, vellykka menn som velger å ta livet sitt fordi de ikke klarer å leve opp til egne forventninger.

Hver måned tar i gjennomsnitt seks unge menn mellom 20 og 30 år livet sitt i Norge. Også på Agder er det denne gruppa som topper statistikken.

Fra 2009 til 2012 tok 135 mennesker livet sitt på Agder, 99 av disse var menn. Tallene for 2013 er ikke klare.

– Noen er prega av perfeksjonisme, og da kan fallet bli høyt, sier seniorrådgiver i selvmordsforebygging, Anne-Lill Haddeland i Bufetat.

Forskninga viser at svært mange ikke hadde psykiske problemer, men en følelse av å være mislykka. De klarte ikke leve opp til egne forventninger og mål:

– Der ligger mye i tida vår at man skal være så vellykka. Se på sosiale medier, sier Haddeland.

Hun tror også at menn tyr til selvmord fordi de ikke har noen å snakke med. Mange kan ha opplevd samlivsbrudd og lite kontakt med barna sine, og klarer ikke takle sitt eget sinne:

– Der ligger mye smerte hos menn som lever alene. Kvinner har sine nettverk, og de snakker sammen. Menn holder alt for seg selv.

Mange av dem som tar livet sitt, har vært hos fastlegen like før, sier Haddeland. Hun mener legene bør bli mye flinkere til å ta opp temaet:

– Vi vet at mange har vært hos fastlegen, men dette har ikke vært tema. Legene har en stor mulighet til å påvirke her.

– Det gir et slags svar

Maceira synes forskninga er med på å gi et slags svar:

– Jeg får en bekreftelse fra den nye forskningen at det var nettopp denne måten jeg opplevde situasjonen. Det har vært vondt å ikke kunne trekke frem noen klare grunner til at min sønn tok livet sitt.

– Unge menn er sårbare, og det er mye press på dem. De snakker heller ikke mye om sine private tanker, og skal klare alt selv. Til slutt klarer de ikke mer, og tar livet sitt, slik som min sønn, sier Maceira.

– Har du forsont deg med situasjonen?

– Det har tatt langt tid. Jeg har vært alene etter at jeg flytta fra USA til Arendal, og det har vært tøft. Men man har to valg. Enten legge seg ned, eller stå oppreist og arbeide gjennom sjokket, smerten og sorgen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Her stjeler beveren ved 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,8 kr
Dyrest kl. 10 2,37 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,8 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %