Hopp til innhold

– Dette er ikke en drømmesituasjon

Foreldre i Kautokeino fortviler etter skolebusskutt som gjør at de må ta barna med seg på jobb.

Ann Kristin Sara Bongo

Ann Kristine Sara Bongo sier skolebusskuttet får store konsekvenser for henne.

Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK

En nystartet aksjonsgruppe i Kautokeino er opprørt over endringer i barneskolen i kommunen.

Etter at Finnmark fylkeskommune fjernet skolebusstilbudet midt på dagen, så har Kautokeino kommune endret på skoledagene til barneskoleelevene. I stedet for fem dagers skoleuke, har elevene fått lengre dager og en fridag midt i uken.

Vedtaket om å kutte ut skolebusstilbudet midt på dagen ble gjort allerede 28. mai, men foreldrene i Kautokeino fikk ikke vite noe om konsekvensene før i forrige uke.

– Er utfordrende

Forelder og tannlege, Ann Kristine Sara Bongo, sier endringene skaper store utfordringer.

– Å ha en første- og andreklassing med seg på jobb er utfordrende. Jeg har jo pasientene og kollegene mine som jeg må forholde meg til. Dette er ingen drømmesituasjon. Og det skaper ekstra problemer at jeg først nylig fikk vite om endringene siden jeg ikke har søkt om SFO-plass til barna. Og hvis ikke venner eller familie kan stille opp og passe barna, så må jeg ta barna med på jobb, sier Sara Bongo til NRK.

Anne Risten Bongo og Nina Therese Bongo

Her spiser Anne Risten Bongo og Nina There Bongo lunsj på tannlegekontoret der mora Ann Kristine Sara Bongo jobber i Kautokeino.

Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK

Anne Lajla Utsi i «Aksjonsgruppen skulk eller skole» mener det offentlige bare lemper ansvaret over på foreldrene til skolebarna.

– Og noen av foreldrene har flere barn som rammes av endringene, og for dem betyr det at barna har fri på to forskjellige dager i uka. Hva gjør man da? Skal man ta barna med på jobben, eller skal de være alene hjemme og se på barne-tv? Er det det man tenker? Her har fylkeskommunen, kommunen og skolen overlatt problemet til foreldrene og barnene, og det er helt uakseptabelt, sier Utsi.

Nå spør aksjonsgruppen om ikke Finnmark fylkeskommune og Kautokeino kommune snakker med hverandre.

Fylkesråd overrasket

Fylkesråd for samferdsel i Finnmark, Grethe Ernø Johansen, sier at det er kommunen sitt ansvar å informere.

– Jeg er veldig overrasket over at foreldrene ikke har visst om dette før nå. Vi sendte ut brev om dette like etter at vedtaket ble gjort, og da visste kommunen om det. Og det er trist at ikke kommunen har gjort noe med det, spesielt siden det går ut over små barn som jo kommunen har ansvar for. Andre kommuner i Finnmark har lagt til rette etter at vedtaket ble fattet, sier fylkesråden til NRK.

NRK har i dag gjentatte ganger søkt rådmann, ordfører, varaordfører og rådgiver for skole i Kautokeino for et intervju, men har ikke fått svar.