Hopp til innhold

Utsendt barnefamilie vant rettssak

I fjor ble den afghanske familien tvangsutsendt fra Brønnøysund i Nordland til hjemlandet. I dag ble vedtaket gjort ugyldig av Oslo tingrett.

Kristin Fagerholt Lund og Kari-Anne Rørmark

I over ett år har Støttegruppa for familien Hashemi jobbet for å få familien tilbake til Norge. Her står støttegruppas advokat, Kristin Fagerholt Lund sammen med Kari-Anne Rørmark.

Foto: Bente Milde / Brønnøysunds Avis

– Dette var en Davids kamp mot Goliat og denne gangen vant David. Det var rettferdigheten som seiret i dag, sier Kari-Anne Rørmark i familiens støttegruppe.

Det var i september for fire år siden at afghanske Arezou Hashemi og hennes tre barn kom til Norge. De fire fikk innvilget oppholdstillatelse og familien bosatte seg i Brønnøysund. Ett år senere kom faren til Norge, men fikk avslag på opphold.

Brønnøysunds Avis omtalte saken først i mars i fjor. Resten av familiens oppholdstillatelser og flyktningstatus ble da trukket tilbake, på bakgrunn av at de nå hadde et mannlig nettverk. 28. september i fjor ble familien sendt tilbake til Afghanistan, hvor de fortsatt befinner seg.

Men i dag kom dommen fra Oslo tingrett, som kan gjøre at familien får vende tilbake til Norge.

– Dette er nesten en liten bombe. I dommen står det at vedtaket er kjent ugyldig. Utover det har jeg ikke hatt tid til å spekulere i hva som skjer fremover, sier Rørmark.

Vil unngå tvangsekteskap

Hjemmet i Kabul

Her er ett av stedene familien har leid etter de ankom Kabul.

Foto: Arezou Hashemi

Både mandag og tirsdag denne uken var satt av til saken i Oslo Tingrett. Mor og de tre barna, Shila, Payman og Said Hashemi ga sin forklaring i retten via Skype. I forklaringen kom det frem at ifølge barna blir de slått og kalt hedninger av naboer. Voksne menn gjør tilnærmelser til fjorten år gamle Shila og barna går derfor ikke ut da de frykter kidnapping.

Familien skal ha vært nødt til å bytte bolig under oppholdet i Kabul. Huseiere skal ifølge morens forklaring ha krevd ekteskap med Shila som husleiebetaling. I dommen har retten lagt vekt på at å utsendelsen er i strid med menneskerettighetene.

Shila i Kabul.

Hjemme i Norge var hijaben lagt på hylla til fordel for fotballsko og skolebøker. Her er Shila avbildet i en videosnutt som moren sendte til NRK i fjor vinter.

Foto: Arezou Hashemi

«Å sende Shila til dette basert på vedtak fra norske myndigheter, er i strid med Grunnloven § 104 og grunnleggende menneskerettig­heter for unge kvinner.»

– At barnas beste trumfer innvandrerregulerende forhold i en rettssak er dessverre veldig sjeldent, det gjør at denne seieren kjennes svært god ut, sier Rørmark.

Avventer feiring

Flybillettene til Hashemi-familien er ikke bestilt. For til tross for at saksøkers advokat Kristin Fagerholt Lund, som representerer Hashemi-familien vant frem i retten kan det hende utlendingsnemnda anker.

– Det er klart familien i Kabul ble veldig glade, men seieren betyr ikke at de får komme hjem med første fly. Det kan bli flere runder i retten, forteller Rørmark.

– Nå må vi ta inn over oss det som skjedde i dag, så får vi samle oss på mandag igjen når kontorene åpner, slik at vi kan orientere oss i det juridiske landskapet.

NRK har ikke lyktes å komme i kontakt med utlendingsnemndas advokat.