Hopp til innhold

Utdanningsdirektør om mobbing: – Skal ikke være nødvendig å flytte

Utdanningsdirektøren i Nordland mener det er skolen og kommunens ansvar at mobbesaker ikke går så langt at familier føler seg nødt til å flytte.

Utdanningsdirektør Guri Adelsten Iversen i Nordland

Utdanningsdirektøren mener det er skolen og kommunens ansvar å sørge for et trygt miljø uten mobbing.

Foto: Monica Helland / NRK

Nylig fikk Andøy kommune en foretaksbot for ikke å ha gjort nok i en mobbesak. Nå får de kraftig kritikk fra en annen familie, som hevder kommunen har hatt et mobbeproblem i årevis.

– Vi anbefaler ikke folk å flytte. Kommunen og skolen har en plikt til å sørge for at elevene har et læringsmiljø som gjør at de har det bra, sier utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Nordland, Guri Adelsten Iversen.

Flyttet på grunn av mobbing

Sammen med kona Katrine Gjertsen og barna tok Vidar Pedersen for tre måneder siden den vanskelige avgjørelsen om å bryte opp, og flytte fra Andøy kommune i Nordland til en annen kommune.

– Dette har pågått i kommunen i mange år. Vi flyttet dit i 2005, og allerede da så jeg at ting ikke var helt som det skulle være. Men som nyinnflyttet ville jeg ikke si så mye da, forteller han.

Årsaken? To av barna ble mobbet på skolen, hevder de.

Foreldre rømte fra Andøy

– Å rive barna løs fra kjente omgivelser og vennene deres var vanskelig, men vi følte at vi var nødt til å gjøre noe med situasjonen, sier Vidar Pedersen og Katrine Gjertsen. De valgte å flytte fra Andøy kommune fordi to av barna ble mobbet.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Anbefaler ikke flytting

Utdanningsdirektør Guri Adelsten Iversen kan ikke kommentere den nevnte saken spesifikt, men mener at mobbesaker ikke skal gå så langt at foreldre føler seg nødt til å flytte med barna.

– Å anbefale noen å flytte fordi skolen og kommunen ikke får dette til, vil vi absolutt ikke gjøre.

– Er det vanlig at flytting blir resultatet av slike saker?

– Nei, det er det heldigvis ikke. Som oftest klarer skolen i et samarbeid med foreldrene å få til et opplegg som gjør at barnet blir godt ivaretatt. Man må prøve andre tiltak før det blir nødvendig å flytte den som blir mobbet eller den som har mobbet.

Men for familien Pedersen Gjertsen handler det om å skape trygge rammer for barna. De har en fått ny hverdag etter flyttinga.

– Barna stortrives, og fikk venner med en gang. De har begynt å smile igjen etter skolen, og synes det er veldig gøy å være ute og leke, sier foreldrene.

Ordføreren: – Tar mobbing på alvor

Ordfører Jonni Solsvik Andøy kommune.

Ordfører Jonni Solsvik Andøy kommune.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Ordfører i Andøy, Jonni Solsvik, sier han ikke kjenner til at noen har flyttet fra kommunen som følge av mobbing.

Han påpeker at han ikke kan kommentere enkeltsaker, men understreker at de tar mobbing på alvor.

– De aller fleste saker håndteres veldig godt i samarbeid mellom elev, foreldre og skolen. Så er det noen saker, heldigvis få, som vi ikke klarer å løse like godt. Og i ett tilfelle såpass dårlig, for å si det slik, at det ender opp i en foretaksstraff for kommunen.

Det har ikke lykkes NRK å få tak i rektor ved den omtalte skolen. Oppvekstsjef i kommunen, Torfinn Bø, ønsker ikke å svare på spørsmål i dag, men vil komme tilbake til saken.

Oversiktsbilde Andøy

I desember i fjor fikk Andøy kommune 25.000 kroner i foretaksstraff for brudd på opplæringsloven i forbindelse med en annen mobbesak. Kommunen har godtatt boten.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK