Hopp til innhold

2000 andøyværinger skapte menneskelig Orionfly i protest

I dag markerte Andøysamfunnet sin protest mot forslaget om å legge ned flystasjonen på Andøya. LO-leder Gerd Kristiansen mener regjeringen må ta en ny runde med seg selv.

Andøyamarkering

Andøyværingene stilte seg opp og formet et P3 Orion-fly i full størrelse under folkemøtet i kveld.

Foto: Bjørn-Erik Thorud

Blant de to tusen fremmøtte var LO-leder Gerd Kristiansen. Hun mener regjeringen må ta en ny runde med seg selv før de legger ned flystasjonen.

Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen mener regjeringen må ta en ny runde med seg selv før de legger ned Andøya flystasjon.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– De har nok gjort en god jobb, men den er ikke god nok. De bør gå tilbake og ta med seg de samfunnsmessige konsekvensene av nedleggelsen, i tillegg til de forsvarsmessige, mener Kristiansen.

Det var i forbindelse med framleggingen av forslaget til Forsvarets langtidsplan i juni, at regjeringen foreslo å legge ned Andøya flystasjon. Planen er at Andøya flystasjon skal erstattes av en ny fremskutt base på Evenes, der de framtidige overvåkningsflyene vil bli stasjonert.

Dette er demokratiet på sitt beste

Ordfører Jonni Solsvik

Flere partier har gått ut og sagt at de vil kjempe for å bevare Andøya flystasjon. Blant de er Venstre og SV.

– Konsekvensene av å legge ned Andøya ville vært betydelige, både for Andøya og Vesterålen. Det er ikke gode forsvarsfaglige argumenter for å legge ned, mener leder i Nordland SV, Marius Jøsevold.

Store konsekvenser

En nedleggelse vil få store konsekvenser for lokalsamfunnet og 1 av 5 innbyggere vil rammes. Flere ansatte ved flystasjonen mener at urent spill ligger bak og at begrunnelsen om nedleggelse er basert på uriktige opplysninger.

For regjeringen er et bredt forlik på Stortinget avgjørende for at forslaget skal gå gjennom. Ordfører i Andøy kommune, Jonni Solsvik fra Høyre, mener markeringen i kveld er et tydelig signal til sine regjeringskolleger i Oslo.

Stortinget Andøya

Utenfor Stortinget holdt Bård Vegar Solhjell appell til de fremmøte både i Oslo og på Andøya. SV gikk tidligere i dag inn for å bevare Andøya flystasjon.

Foto: Bjørn-Erik Thorud

– Dette er demokratiet på sitt beste. Vi opplever et voldsomt folkelig engasjement på en viktig sak, og det tror jeg virker, sier ordføreren.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland sier avgjørelsen vil bli katastrofal for kommunen lengst nord i Nordland. Forsvaret har 300 ansatte i kommunen, og mellom 7–800 arbeidsplasser vil bli berørt ved en nedlegging.

– Å legge ned Andøya er en katastrofe for lokalsamfunnet. Dette er en fullstendig katastrofe for Andøya. Forsvaret er den største arbeidsplassen, og Andøy har vært en god vert for Orion-flyene i flere tiår. Kommunen vil få en omstilling vi ikke har sett maken til noen gang.

Stortinget skal behandle saken i november.