Hopp til innhold

Sender Hercules-fly til krigsherjede Mali: – Vil bidra til å redde liv

Den norske styrken på 60 personer er forberedt på skarpe situasjoner, sier mannen som skal lede oppdraget.

Rune Støtvig

Obersløytnant Rune Støtvig leder det norske FN-bidraget i Mali.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

Torsdag var oberstløytnant Rune Støtvig i Bodø for å få en siste oppdatering fra ledelsen i Forsvaret.

Hercules C-130

Det norske Hercules-flyet og styrken på 60 personer skal ha base i Bamako de neste seks månedene.

Foto: Nils Skipnes, Ole-Sverre Haugli / Forsvarets mediesenter

Til daglig er han sjef for 335-skvadronen ved 135 luftving, men til uken reiser han til det krigsherjede Mali for å lede det norske FN-bidraget.

– Det er et viktig oppdrag. Vi er veldig stolte over å skulle markedsføre Norge og Forsvaret på den internasjonale arenaen. Det er ingen tvil om at det vi bidrar med, vil bidra til å redde liv på bakken, sier Støtvig til NRK.

En uke etter at han er på plass i landet, ankommer det norske Hercules-flyet som skal frakte forsyninger for FN dit de trengs. Den norske styrken skal i seks måneder ha base ved flyplassen i hovedstaden Bamako i Mali.

Flere terrorangrep

Hercules-flyet inngår i FN-styrken i den tidligere franske kolonien med 17,5 millioner innbyggere.

Ustabilitet har gjort Mali til en kamparena for terrorister. I november ble 22 mennesker, drept i et blodig angrep mot Radisson Blu-hotellet i Bamako. Den norske forsvarsledelsen er blant dem som tidligere hadde bodd på hotellet.

28. november ble tre mennesker er drept i et rakettangrep mot en FN-base i Kidal nord i landet.

Oberstløytnant Rune Støtvig mener terrorhandlingene forrige høst betyr lite for oppdraget.

– Vi tok tidlig beslutningen om at bidraget skal bo i en leir som ligger ved den internasjonale flyplassen. Ferdsel ute blant de sivile blir begrenset til det som er absolutt nødvendig.

MALI-UNREST-HOTEL

22 mennesker ble drept i det blodige angrep mot Radisson Blu-hotellet i Bamako.

Foto: Sebastien RIEUSSEC / Afp

– Sikkerhet i høysetet

Han anser det som lite sannsynlig at den norske styrken vil havne i skarpe situasjoner. Men om det skulle skje er de godt forberedt.

– Vi har sikkerhet i høysetet når det gjelder alle operasjoner vi utfører, både i leiren i Bamako og ute på oppdrag. Vi skal operere på flyplasser der FN i utgangspunkt skal ha kontroll. Hvis ikke sikkerheten på bakken er ivaretatt, kommer vi ikke til å lande der.

Flyet skal frakte personell og det materialet FN ønsker. Støtvig ser for seg at det for eksempel kan være vann, medisiner og drivstoff.

– Vi vet at det å frakte drivstoff til enkelte byer langs landeveien har vært en stor utfordring, så det kan bli det. Det er spesielt disse kolonnene med forsyninger som har vært gjenstand for angrep, der det har gått ganske mange menneskeliv.

Forventer høye temperaturer

På spørsmål om hva han mener blir den største utfordringen, peker han på varmen i landet som strekker seg langt inn i Sahara.

– Vi forventer opp mot 40 varmegrader. Å operere i det klimaet blir selvsagt en utfordring. Vi har operert i lignende klima i Afghanistan og Afrika tidligere, men å operere så lenge blir noe nytt.

Haakon Bruun-Hanssen (fv) og Arne Tuskin (til høyre i bildet).

Få dager før gisselaksjonen på Radisson Blu-hotellet i Mali var norsk forsvarsledelse samlet på hotellet. Bildet viser forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (t.v.) og kontingentsjef Arne Tuskin (t.h.) i hotellets lobby.

Foto: Oblt Rune Gaustad / Forsvaret