Hopp til innhold
Urix forklarer

Derfor rammer terroren Mali

Ustabilitet har gjort Mali til en kamparena for jihadister og ytterligående islamister.

MALI-UNREST-HOTEL

En kvinne eskorteres i sikkerhet ved Radisson Blu hotellet i Bamako i dag.

Foto: HABIBOU KOUYATE / Afp

11. januar 2013 intervenerte Frankrike nord i Mali med bakke- og luftstyrker. Dette skjedde på oppfordring fra Malis da fungerende president Dioncounda Traoré. Sentralregjeringen hadde mistet kontrollen over de nordlige delene av landet og fryktet at islamister vil kunne ta hovedstaden Bamako.

France Africa Security

Franske styrker på bakken i en landsby rett ved innfartsveien til Gao i februar 2013.

Foto: Jerome Delay / Ap

Gaddafis leiesoldater

I månedene før dette hadde ulike grupper kjempet om makten i regionen hvor UNESCO kulturarvbyen Timbuktu er det politiske sentrum og folkegruppen tuaregene er den dominerende folkegruppen. I 2012 startet et opprør som kastet Mali inn i en krig mellom uilke grupper som ønsket kontroll over de nordlige delene av landet.

Hjemvendte og hardnete tuareg-soldater som hadde kjempet for Gaddafi i Libya sluttet seg til kravet om uavhengighet for Nord-Mali og gikk inn bevegelsen Mouvement national pour la libération de l'Azawad (MNLA). 6. april erklærte de Nord-Mali som selvstendig stat under navnet Azawad. Allerede to måneder senere ble de utfordret av de to islamistiske gruppene Ançar Dine og MUJAO. I navnet til den siste av disse gruppene ligger det at de vil forene alle jihadister i det vestlige Afrika.

TOPSHOTS 2013-MALI-FRANCE-CONFLICT

Maliske soldater i kamp mot islamister utenfor Gao nord i Mali den 21. februar 2013.

Foto: FREDERIC LAFARGUE / Afp

Konflikten fortsetter på lavbluss

Den franske intervensjonen stanset islamistene før de klarte å ta byen Sevare, som også har en strategisk viktig flyplass. Utplasseringen av en afrikansk fredsbevarende styrke ble fremskyndet. Styrken var støttet av et mandat fra FNs Sikkerhetsråd og ledet av Den afrikanske union. Etter dette har Mali vært preget av både optimisme, fredsforhandlinger og en konflikt som har fortsatt på lavbluss i nord. Den uavklarte situasjonen og det svake statsapparatet gjør både hovedstaden og andre deler av landet sårbare for terrorhandlinger.

Rammer ikke bare Mali

Terroren i Mali har klare internasjonale ringvirkninger. Frankrike har svart på gisseltagningen med å sende inn spesialstyrker. Både franske, kinesiske og indiske borgere er blitt holdt fanget inn i hotellet. Alle tre land har betydelige politiske og økonomiske interesser i denne delen av Afrika.

I november i fjor sendte Kina en gruppe på 170 kommandosoldater som skulle slutte seg til FNs fredsbevarende oppdrag i Mali. Utplasseringen signaliserte et klart skifte i typen soldater som Kina er villig til å plassere utenfor sine nærområder og i oppdrag for FN.

Mali fikk sin uavhengighet i fra Frankrike i 1960. Kolonien ble før dette kalt Fransk Sudan. I fra 1960–1990 var landet et diktatur. Islam kom til Mali via handelsruter, og landet var fullt ut muslimsk i fra 1300-tallet.

SISTE NYTT

Siste nytt