Jonas Gahr Støre - INHABIL: Her blir utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) intervjuet om nordområdemeldingen tidligere i år. - Foto: Henrik Dvergsdal / NRK

INHABIL: Her blir utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) intervjuet om nordområdemeldingen tidligere i år.

Foto: Henrik Dvergsdal / NRK

Ny vurdering: – Støre var inhabil

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var inhabil i saken om millionstøtten til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. Det er konklusjonen til Kvale Advokatfirma.

Advokatfirmaet har på oppdrag fra Dagbladet har gjort en habilitetsvurdering av statsråden i saken om den omstridte millionstøtten til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. Konklusjonen er klar:

– Slik vi kjenner saken i dag, ser det ut til at de enkelte vilkårene forvaltningsloven oppstiller for å konstatere inhabilitet, er oppfylt, skriver Lars Trygve Jenssen på vegne av Kvale Advokatfirma.

Nært vennskap

– Våre hovedargumenter for dette er at vi anser Jonas Gahr Støres og Felix Tschudis vennskap for å være inhabiliserende nært, og at Felix Tschudis interesser i den reelle mottaker av midlene fra UD er både særegne og av tilstrekkelig styrke. De samlede omstendigheter er egnet til å svekke tilliten, skriver advokatfirmaet videre.

Støre selv sier via kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i UD at han tar vurderingen til orientering.

Står på sitt

– Utenriksministeren har i flere omganger, inkludert i Dagbladet, redegjort for at han mente han ikke var inhabil til å innvilge søknaden fra Norges Rederiforbund i 2008.

Det er den enkelte statsråd som må foreta den vurderingen, og han tar ansvaret for denne beslutningen. Han har selv tatt initiativet til å legge fram saken i hele dens bredde for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og ser fram til å gjøre dette om kort tid, sier Imerslund til Dagbladet.

Utenriksdepartementet ga i november 2008 seks millioner kroner i støtte til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk. Prosjektet var initiert av Norges Rederiforbund, som også bidro med seks millioner kroner.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Flere nyheter