Hopp til innhold

Norsk tørrfisk opp i Champagne-klassen

Tørrfisken fra Lofoten rykker opp i den eksklusive europeiske matligaen sammen med fransk champagne og italiensk parmaskinke.

Tørrfisk fra Lofoten blir det aller første matprodukt som får status som Protected Geographical Indication (PGI) i EU. Søknaden om det juridiske vernet har blitt behandlet i rekordfart i EU-kommisjonen, skriver Lofotposten.

– Dette er en milepæl både for Norge og tørrfisken. Tørrfisk fra Lofoten er det første norske produktet som får juridisk EU-beskyttelse. Dette er det sterkeste vernet et matprodukt kan få, sier fagsjef Nina Wærnes Hegdahl i Matmerk til NRK.no.

Merkeordningen Beskyttede betegnelser blir forvaltet av KSL Matmerk i samarbeid med Mattilsynet.

Symbolet på Lofoten

 Nina Wærnes Hegdahl

Fagsjef Nina Wærnes Hegdahl i Matmerk.

Foto: Matmerk

For mange er den hengende tørrfisken selve symbolet på Lofoten. I mer enn 1000 år har tørrfisk vært en viktig norsk handelsvare.

– Tørrfisken var Norges første eksportvare, og har betydd mye for norsk økonomi opp gjennom flere århundre. Den har fortsatt en unik posisjon i norsk matkultur, og det er ikke tilfeldig at det er akkurat tørrfisken som er første produkt ut, sier Nina Wærnes Hegdahl til NRK.no.

Hun håper EU-vernet kan føre til at flere norske matprodukter kommer etter.

– Fortsatt er det slik at verken norsk skrei eller klippfisk har dette vernet. Disse produktene har ikke engang norsk lovbeskyttelse, slik som tørrfisk fra Lofoten, norsk fenalår og moreller fra Hardanger har.

Norsk beskyttelse i 2007

Tørrfisk fra Lofoten oppnådde status som en beskyttet geografisk betegnelse i Norge i 2007. Det betyr at produktnavnet Tørrfisk fra Lofoten er hjemlet i den offentlige merkeordningen Beskyttede betegnelser.

Vernet er det sterkeste verktøyet mot kopiering, samtidig som det er en anerkjennelse av produktkvalitet.

– Godkjenningen er også en anerkjennelse av tørrfiskens produktkvalitet. Det er ingen andre steder i verden du finner kombinasjonen av en så fantastisk råvare som skreien er og de unike tørkeforholdene som finnes i Lofoten, sier Nina Wærnes Hegdahl til NRK.no.

Den norske ordningen er etablerte etter mønster fra EU, der kjente merkevarer som Parmaskinke, Roquefort og Scottish Farmed Salmon er blant de rundt 1000 ulike matproduktene i Europa som har slik beskyttelse.

Seks måneders behandlingstid

 Det våres på Ballstad

Tørrfisk er et av Norges eldste eksportprodukter. Historisk ble tørrfisken et viktig produkt da den katolske kirke innskjerpet forbudet mot å spise kjøtt blant annet i fastetiden. Mesteparten av eksporten i dag går til Italia.

Foto: Toril Irene Wahl

Ifølge Nina Wærnes Hegdahl i Matmerk er det tre måneders høringsfrist i EU før den endelige godkjenningen er på plass.

– Vi håper at prosessen er i havn i løpet av et halvt år.

Og når det skjer, vil det bli en skikkelig markering.

– Ja, det kan du skrive under på. Det vil bli en historisk merkedag, sier fagsjefen.