Forskerne har «talt» 100 millioner skrei

Havforskningsinstituttet bekrefter det «alle» har sett – det står enorme mengder med skrei i Lofoten og utenfor Vesterålen og Senja.

Første påskedag avsluttet Havforskningsinstituttet sitt årlige skreitokt, og i dag presenterer toktleder Erik Berg årets skreikart.

– Vi måler skreibestanden ved hjelp av akustiske målinger, og det ligger alltid en viss usikkerhet inne i disse målingene. I år har vi sett at det er store mengder skrei over større områder enn i fjor, men i 2011 var det noen flekker ved Værøy og Røst hvor skreien stod ekstremt tett, og vi har ikke vært i nærheten av slike konsentrasjoner i år, sier Berg.

Det er derfor han ikke tar ordet «rekord» i sin munn i år.

Lenger øst

I år har skreitoktet gått lenger øst enn tidligere, og målingene viser at det står store mengder skrei fra Lofotodden til Kanstadfjorden i Lødingen.

– Dette forteller oss at bestanden er i meget godt hold, sier Berg.

Målingene viser at det er omtrent 100 millioner individer av sju år gammel nordøstatlantisk torsk i området som skreitoktet har dekket.

– Samtidig ser vi at det 75 millioner åtteåringer, noe som tyder på at den sterke 2004-årsklassen fortsatt er viktig for den videre rekrutteringa til torskebestanden, sier Berg.

I fjor, da denne årsklassen var sju år, ble den målt til 180 millioner eksemplarer.

Halvparten er hunnfisk

Her står skreien - På dette kartet ser vi hvor tett skreien står. - Foto: Havforskningsinstituttet /

På dette kartet ser vi hvor tett skreien står.

Foto: Havforskningsinstituttet

Berg sier det er omtrent 50/50 fordeling mellom hanner og hunner i skreibestanden.

– Det er også et godt tegn, fordi mengden hunner er viktigere for den videre rekrutteringa enn hannene, sier Berg.

Han ser bare ett skår i gleden – gjennomsnittsvekta for årets åtteåringer er 0,6 kilo lavere enn det åtteåringene veide i fjor.

– I 2011 veide en åtte år gammel skrei 4,5 kg i gjennomsnitt, i år veide gjennomsnittsåtteåringen 3,9 kg, avslutter Berg.

Video VM i skreifiske - Foto: Nyhetsspiller /

VM i skreifiske

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Flere nyheter

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Se de flotte værbildene.
Snøfall på E6 sør i Helgeland skaper store trafikale utfordringer onsdag ettermiddag. Europaveien vil være stengt i flere timer fremover.

Flere nyheter

Radio

Radio Nordnytt

Hør siste radiosending fra NRK Nordland

TV-sending

NRK Nordland

Se TV-sendinger fra NRK Nordland igjen

Nordlandsstemmer

Nordlandsstemmer

Les alle ytringene fra Nordland her