Luksusmagasinet Harrods skal selge norsk skrei

Torsken er i full fart mot ny salgsrekord etter godt fiske og godt salg i januar. Nå skal til og med Londons mest ekslusive butikk selge norsk skrei.

Fin torsk leveres til Hovden Fiskeindustri, avd Straumsjøen.

Fin torsk leveres til Hovden Fiskeindustri, avd Straumsjøen.

Foto: Bjørnar Hansen

Norsk torsk har blitt så populært å spise i Europa at 2012 vil overgå fjorårets rekordomsetting.

I januar økte eksporten med 20 prosent, og fiskerne har tjent 70 millioner kroner mer enn til samme tid i fjor.

I kriselandet Portugal, som mange trodde ville redusere torskekonsumet, er norsk torsk like etterspurt som før finanskrisa.

Ville etter klippfisk

Karin Olsen

Karin Olsen i Norsk sjømatråd.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe / Bladet Nordlys AS, 9272 Tromsø
Bacalao

BACALAO: Slik serveres torsken ofte i Portugal.

Stormagasinet Harrods i London

Stormagasinet Harrods i London.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

I matprogrammet til stjernekokken Victor Sobral i Portugal, hylles norsk torsk, eller bacalao som portugiserne kaller torsken. 30 prosent av norsk torskeeksport går til Portugal, og lite tyder på at de i år kommer til å spise vesentlig mindre, sier ansvarlig for torsk i Norsk sjømatråd, Karin Olsen.

– Det vi ser er at de kjøper klippfisk oftere, men kanskje i mindre mengder, hver gang. Portugiserne spiser også mer klippfisk hjemme enn før.

– De må jo også spise!

Og fiskerne, som Kjell Ingebrigtsen fra Bodø, er glade for at både portugisere og andre setter pris på torsken han nå fanger på feltene utenfor Vesterålen.

– Det er et bevis på det vi har forfektet hele tiden. Det siste som portugiseren vil slå fra seg å kjøpe, er jo maten, sier Ingebrigtsen til NRK.no.

Optimismen blant torskefiskerne skyldes også at svenskene har funnet tilbake til norsk torsk.

Også Harrods biter på

De har holdt seg unna på grunn av overfiske av bestandene i Nordsjøen og Østersjøen. Og i England skal selve ikonet når det gjelder butikker, Harrods, selge fersk torsk i hele mars.

– De har en av de beste ferskfiskdiskene i hele England, og de synes historien og sesongen rundt skreien er så bra at de kjører egne kampanjer i mars, sier Karin Olsen i Norsk Sjømatråd til NRK.no.