Hopp til innhold

Kunnskapsministeren: – I dag skal vi være konkrete

Det akademiske Norge starter i dag prosessen som vil endre universitetene og høyskolene. Først ut er Nord-Norge. – Kvalitet må stå i høysetet, sier utdanningsministeren.

Studentene Gunhild Wigum og Ronja Danielsen

Kunnskapsministeren har varslet endringer i utdanningsstrukturen i Norge, og vil ha færre enheter. Det er ikke avklart om det i framtida skal være ett eller to universitet i Nord-Norge. Både Bodø og Tromsø vil ha høyskolene med på lag. Her studentene Gunhild Wigum og Ronja Danielsen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har varslet endringer i utdanningsstrukturen i Norge, og vil ha færre enheter.

Nils Kristian Bogen, rektor ved Høyskolen i Telemark

– Stemningen i Utdannings-Norge er blandet, sier Nils Kristian Bogen, rektor ved Høgskolen i Telemark.

Foto: Lorentz Berg

I dag møter han nordnorske universiteter og høyskoler til et dialogmøte i Bodø. Det er ikke avklart om det i framtida skal være ett eller to universitet i Nord-Norge. Både Bodø og Tromsø vil ha høgskolene med på lag. Blant annet Høgskolen i Narvik, med sitt teknologimiljø.

I Bodø vil kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) samle 30 aktører fra alle fem universiteter og høgskoler i Nord-Norge. Rektor ved Høyskolen i Telemark, Nils Kristian Bogen, sier møtet følges i hele Norge.

Blandet stemning

– Alle institusjoner i Norge gjør nå en stor jobb for å forberede seg på de endringene som vi er ganske sikre på at kommer nå, sier rektor Nils Kristian Bogen ved Høgskolen i Telemark.

Mange frykter prosessen fordi den vil rokke ved dagens utdanningsinstitusjoner.

– Stemningen er blandet. Noen er bekymret og engstelige, mens andre er spente og forventningsfulle. Endringer har et islett av uforutsigbarhet og fare i seg. Men jeg tror hele sektoren er enig i mye av den analysen som ligger til grunn for at regjeringen ønsker denne endringen. Vi har for spredte og grisgrendte fagmiljøer i dag, sier Bogen til NRK.no.

Ba om løsningsforslag

Torbjørn Røe Isaksen

Sentrale Høyre-politikere i Nordland har sammen med Arbeiderpartiet konkludert med at det må bli to universitet i Nord-Norge. – Det er bra at de deltar. Regjeringen har imidlertid ikke konkludert, sier Røe Isaksen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I mai ba kunnskapsministeren alle høgskoler og universitet i Norge om å komme med forslag til hvordan man best kan organisere høyere utdanning i framtida.

I Nord-Norge har forslagene og alliansene vært mange – og kontroversielle. For eksempel har Høgskolen i Nesna sør i Nordland flagget at de helst vil ligge under Universitetet i Tromsø, mens Harstad i Troms vil til Universitetet i Bodø. Dette synes Røe Isaksen er bra.

– Vi har spurt institusjonene selv om hvordan de ser for seg hvordan de skal styrke høyere utdanning i landsdelen. Det har kommet mange innspill, og så langt har det vært en god og bred debatt. Fredag skal vi diskutere konkrete løsninger, sier Røe Isaksen til NRK.no.

Kunnskapsministeren har fått med seg debattene som har vært i media, men sier han ikke er redd for å stikke hånden inn i et vepsebol.

– Mange følelser

– Jeg synes denne debatten har vært veldig bra. Jeg har lest avisinnleggene med stor interesse. Det er selvsagt slik at man har forskjellig utgangspunkt fra sted til sted. Men det alle er enige om er at i en landsdel – som har hatt den største veksten i Norge de siste årene, og som kommer til å ha store utfordringer innen energi og nordområdestrategi – må man diskutere hvilket utdanningssystem vi skal ha for å svare på de behovene.

– Kan løsningen bli at Bodø og Tromsø får beholde hvert sitt universitet?

– Vi har ikke konkludert på det. Men det ville vært rart dersom konklusjonen blir at akkurat den måten vi gjør det på i dag er den optimale for å få mest mulig kvalitet. Alle dører er åpne før møtet, men kvalitet skal stå i høysetet, sier ministeren.

Skaper støy

Arne Erik Holdø

Rektor Arne Erik Holdø ved Høgskolen i Narvik vil ha ett universitet i Nord-Norge.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Men denne type prosesser skaper uro i organisasjonene. Rektor Arne Erik Holdø ved Høgskolen i Narvik har følt uroen.

– Slike prosesser skaper støy. Til en viss grad kan diskusjonen om ett eller to universiteter være greit. På den andre siden kan det medføre at andre fagmiljøer føler usikkerhet rundt sin eksistens. Det vil vi helst ikke ha, sier Holdø.

Høgskolen i Narvik går for ett universitet i Nord-Norge.

– Det er bedre å samles om ett universitet og ett teknologimiljø i nord. Vi går inn for California-modellen hvor hvert campus har relativt akademisk frihet, men blir styrket ved at man ikke har direkte konkurranse.

Og det er mange som går inn i de nye prosessene med bange anelser.

– Noen vil kanskje være litt bekymret og engstelige, men samtidig tror jeg svært mange ser fram til dette med forventning. Veldig mange av oss er enige om at det bør skje endringer, sier rektor Nils Kristian Bogen ved Høgskolen i Telemark.

Han tror politikk kommer til å bli en viktig dimensjon i prosessen som nå kommer.

– Spesielt i Nord-Norge, hvor det ble en lang prosess før Universitetet i Nordland så dagens lys.

– Må samarbeide bedre

Nord-Norge bør samarbeide bedre om utdanningstilbudene. Det sier professor som har utredet studiestrukturen i Norge.

– Ingen er tjent med flere små studiesteder, dersom studentgrunnlaget ikke er stort nok, sier professor Steinar Stjernø om diskusjonen rundt hvor mange høyskoler og universiteter det skal være i Nord-Norge.

Han har tidligere ledet et utvalg som foreslå sammenslåing og nedlegging av flere høyskoler i landet.

Universitetet i Nordland

Vil Universitetet i Nordland bestå?

Foto: Harrieth Aira