Hopp til innhold

5 ting du ikke visste om påsken

Vet du bakgrunnen for fenomenet påskekrim? Eller hva ordet «påske» egentlig kommer av? Her kan du lese mer om det, i tillegg til andre mer eller mindre interessante ting om påsken.

Påske på Folkemuseet

Dekorerte egg er mye eldre enn påsken, og både egg og harer er gamle fruktbarhetssymboler, forteller folklorist Erik Henning Edvardsen.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Erik Henning Edvardsen, leder for Ibsen-museet

Folklorist og museumsleder ved Ibsenmuseet i Oslo, Erik Henning Edvardsen.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

Du visste kanskje at påsken, sammen med julen, er den mest sentrale av de kristne høytidene, og at den feires til minne om «Jesu Kristi siste nattverd, lidelse, død og oppstandelse».

Men visste du at ordet påske er avledet av det hebraiske «pesach», som betyr «å gå forbi»?

– Dette var en seremoni holdt til minne om hvordan Moses på denne tiden av året førte israelittene ut av fangenskapet i Egypt, hvor faraoene hadde holdt dem som slaver, forteller folklorist Erik Henning Edvardsen, som er museumsleder ved Ibsenmuseet i Oslo.

Her forteller Edvardsen om fem andre ting du kanskje ikke visste om påsken:

1. Påskekrim

Påskekrim for barn

Det finnes også påskekrim for barn.

Foto: Gyda K. Hesla

Påskekrim er et særnorsk fenomen, som skyldtes en hoax – altså det å forsøke å lure noen til å tro at noe er sant, uten at det egentlig er det.

Dette skjedde under lanseringen av Nordahl Grieg og Nils Lies kriminalroman «Bergenstoget plyndret i natt», som ble skrevet under fellespseudonymet Jonathan Jerv.

Det var forfatterens bror, Harald Grieg i Gyldendal, som kjøpte en førstesides annonse i Aftenposten en uke før palmesøndag i 1923. De store overskriftstypene fikk folk til å tro at det dreide seg om en nyhetsoverskrift, og det lille merket «avert.» nederst i annonsen, som fortalte at dette var en reklame, var det få som la merke til.

Avisredaksjonen ble nedringt av fortvilte mennesker med familie og venner som var passasjerer på toget.

Dermed ble publikummets forventninger om krim i påsken skapt, og denne kriminalromanen var opptakten til fenomenet «påskekrim».

2. Skjærtorsdag

"Nattverden" av Leonardo da Vinci

«Nattverden» av Leonardo da Vinci.

Foto: ANTONIO CALANNI / AP

Skjærtorsdag kommer av det norrøne ordet «skíra», som betyr «å rense». «Renselsestorsdag» viser til at Jesus av gjestfrihet vasket disiplenes føtter (Joh. 13, 1-15) før det siste kveldsmåltidet (nattverden).

3. Påskelam

Lam i fjøset til Egil Jårvik på Ullandhaug

Lam er for mange forbundet med påske.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

Påskelammet var et slaktoffer jødene skulle utføre under pesach-feiringen til minne om flukten fra Egypt (2 Mos 12).

Denne sikken har vært vanlig helt siden jødene vandret ut av Egypt, og er til minne om hvordan jødene ved å smøre blodet til et lam på døren sin unngikk å få sine førstefødte drept under den tiende plage som Gud sendte over Egypt.

4. Slik finner du ut når påsken kommer

Kalender

Påsken kan tidligst komme 22. mars, og senest 25. april.

Foto: colourbox.com

Det ble oppnådd enighet om den såkalte «påskeformelen» under kirkemøtet i Nikea i år 325. Da ble det bestemt at påskedagen, som bevegelig helligdag, skulle falle på første søndag etter fullmåne regnet fra 21. mars.

Tidligst mulige dato er 22. mars, mens seneste alternativ er 25. april.

5. Jesus kan ha blitt født rundt påsketider

Murillos maleri av Jesu fødsel

Den spanske barokkmaleren Murillos maleri av Jesu fødsel viser den tradisjonelle oppfatningen av at Jesus ble født i en stall med hyrder og dyr rundt seg.

Foto: Faksimile

Mange mener at Jesus egentlig ikke kan ha blitt født midtvinters, men kanskje heller rundt påsketider. Det er blant annet fordi Bibelen beskriver det slik at hyrdene stod på marken med sauer og lam, noe som ikke ville skjedd i november eller desember – selv ikke i Midtøsten.

Påsken er et mer riktig tidspunkt på året etter beskrivelsene i Bibelen, mener Edvardsen.

  • Har du noen interessante fakta om påsken? Del dem i kommentarfeltet under.