Helgrillet lam

Med en god potetsalat og en tomatsalat blir det et festmåltid. Oppskriftene til salatene finner du nederst her.

Foto: Vegard Stana / NRK

Helgrillet lam

Et helgrillet lam blir saftig og smaksrikt. Det tar litt tid, men er verdt å vente på.

Slik gjør du

Helt lam kan du bestille via kjøttdisken i butikk eller hos din lokale slakter.
Det er også mulig å leie grill og stativ. Du trenger nemlig en stor grill, like stor som lammet.
Grillen bør stå i le slik at vinden ikke går utover grillingen.
Reguler varmen ved å flytte bort eller samle kullet.

Et lam på 10-15 kg tar ca. 6 timer å grille.
Med et eller flere steketermometer kan du se når de ulike delene er klare og du må flytte lit på kullet.
Ryggen (ytrefileten) blir gjerne først ferdig og kan dekkes til med folie.
Kjøttet er rosa ved 60 ºC og gjennomstekt ved 70 ºC.
Grill heller litt for lenge enn litt for kort på for høy varme.

Pensle med urteolje underveis.
Pass på at grillen ikke er for varm når du skal ta ned og skjære opp kjøttet.
Kjøttsaft og fett flammer opp på en varm grill.

Grillolje til lam

Kjør olje og hvitløk sammen i en hurtigmikser.
Bland inn hakkede urter, revet sitronskall og sitronsaft.
Smak til med salt og pepper.
Oppskriften dobles og triples etter behov.

Tips

Lammet serverer du med potetsalat og tomatsalat.

Se også: Lises grilltips

Kilde: Lise Finckenhagen i Sommeråpent 2009