Hopp til innhold

Reagerer på samekarakteristikker

Redaktør reagerte på karakteristikken av samer i nettdebatt og klagde saken inn for Pressens faglige utvalg. Saken behandles tirsdag.

Nils Martin Kristensen

Redaktør i den samiske nærradiokanalen GLR, Nils Martin Kristensen.

Foto: Ann-Irene Buljo / NRK

Avisa Harstad Tidende hadde i april en nyhetsartikkel på nettet som dreide seg om hvorvidt Harstad bør skiltes med sitt samiske navn. I forbindelse med artikkelen ble det en nettdebatt.

Kraftig skyts

Redaktør i den samiske nærradiokanalen GLR , Nils Martin Kristensen, reagerte på karakteristikken av samer i et av innleggene og klagde dette inn for Pressens faglige utvalg (PFU) .

Kristensen skriver i klagen at kraftigere rasistisk og personlig skyts har han vel neppe sett før i et kommentarfelt.

Avviser klagen

Harstad Tidende avviser klagen til Kristensen og mener at formen på debattinnlegg på nett er annerledes enn øvrig redaksjonelt stoff, hvor takhøyden er større.

De mener at de aktuelle innlegg er innenfor det en gruppe må tåle og at en del av påstandene åpenbart ikke er ment bokstavelig. De mener også at de som føler seg utsatt for kritikk, har muligheter til å svare på kritikken i kommentarfeltet.

Ekstreme synspunkter

Avisen mener også at grunnstrategien for pressen i en slik situasjon heller må være å la ekstreme synspunkter slippe frem i debatten, i stedet for å feie dem under teppet og late som de ikke eksisterer.

Kristensen opprettholder sin klage og stiller spørsmål ved forholdet mellom en fri debatt og det redaksjonelle ansvaret.

« … under alibiet at vi skal ha en fri og uinnskrenket debatt, også på våre kommentarsider, så begrenser man det redaksjonelle ansvaret så godt man kan, og lar kommentarene fullt ut leve sine egne liv…», skriver Kristensen.

Prinsipiell debatt

Kristensen spør hva en minoritetsgruppe skal tåle.

«Mitt litt prinsipielle spørsmål er også hvor mye grov sjikane en liten minoritet skal tåle før det reageres fra redaktøren og ev PFU?», skriver Kristensen, han viser også til at flere av kommentarene ikke er i tråd med Vær varsom-plakaten.

Avisen har ingen ytterligere kommentarer til saken, men skriver at tilsvaret gir ansatser til en debatt som er interessant nok både praktisk og prinsipielt, men som de ikke kan se fruktbart tilhører en konkret klagesak i PFU.

Saken skal opp på neste PFU-møte, som er tirsdag den 22. november.

Korte nyheter

  • Tilbyr gratis helsekontroll

    Les på lulesamisk.

    Du som bor i Hamarøy kommune og er mellom 40 og 79 år, kan nå få en helsekontroll uten å betale for det.

    29. april startet Saminor 3-undersøkelsen i Hamarøy kommune, og varer fram til 14. mai.

    Alle som deltar får tilbakemelding på blant annet blodtrykk og om de er i faresonen for å utvikle diabetes. Kommunen får ikke vite noe om helsen til enkeltpersoner.

    – Et veldig godt tilbud jeg håper alle takker ja til, sier kommuneoverlege Elisabeth Richter i en pressemelding på kommunens nettside.

    – Vi får en anonym oppsummering av resultatene etterpå. Det er nyttig når vi skal planlegge helsetjenester i årene som kommer. Jo flere som deltar, jo bedre rapport får vi, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i pressemeldingen.

    Kommunen tilbyr gratis buss til helsesjekken på Storjord, der Saminor har etablert en midlertidig helsestasjon.

    Femti kommuner er med i Saminor 3. For første gang i Norge skal en befolkningsundersøkelse også forsøke å kartlegge hvordan fornorskningspolitikk og andre verdenskrig påvirker helsa vår i dag.

  • Melder seg inn i Norske kjernekraftkommuner

    Norske kjernekraftkommuner (NKK) har invitert samtlige fylkeskommuner og kommuner i landet til å bli medlem av organisasjonen. I den forbindelse bes det også om at kommuner legger frem sak til politisk behandling der det tas stilling til medlemskap.

    Kommunestyret i Hamarøy vedtok i dag med 15 mot to stemmer å melde seg inn i NKK og betale årskontingent tilsvarende 20 000 kr for 2024 for å tilegne seg mer informasjon om kjernekraft.

    Ordfører Britt Kristoffersen Løksa er skeptisk til vindkraftutbygging, og mener at det er arealkrevende og har mange potensielle konflikter, blant annet med reindrift og fugleliv, og mener kommunen bør utforske mulighetene med kjernekraft.

    – Begrunnelsen for min del er at kjernekraft er umodent, men det å delta i norske kjernekraftkommuner synes som en meget god mulighet til å være med og påvirke politikken og tilrettelegging av regelverk for noe som potensielt kan komme å være aktuelt i framtida, sa Løksa under kommunestyret.

    Per-Elling Braseth Ellingsen (SV), som stemte i mot, mener det blir et påskudd for å unngå å se på alternative løsninger som energieffektivisering, som sol og vind.

    – Norge som land har ingen store fordeler utover thoriumforekomster til å drive med kjernekraft. I hvert fall ingen fordeler når det gjelder vann og elver, og det som trengs til kjøling for kjernekraft. Jeg ser ikke noen grunn til å bruke 20 000 eller 10 000 kroner på å være med på dette. Heller bruke de pengene på andre områder hvor vi har komparative fortrinn, som vannkraft, vindkraft, og bølgekraft for den saks skyld.

    Organisasjonen NKK etableres formelt under årsmøtet 31. mai 2024. Ordfører deltar på vegne av Hamarøy kommune.

  • Svensk gruveprosjekt kan bli strategisk EU-projekt

    Loga sámegillii.

    Gruveselskapet Blulake Minerals vil gjøre gruveprosjektet Rönnbäcken til et strategisk EU-prosjekt.

    Bluelake Mineral har tre utvinningstillatelser vest for Tärna, i Sverige. Selskapet vil satse mest på utvinning av nikkel og kobolt.

    Begge stoffene brukes til batterier og mineraler, og står på EUs nye kritiske og strategiske liste, som er en liste mineraler som EU beregner som mineraler verden vil trenge i tiden som kommer.

    Selskapet regner med å få langt raskere saksbehandling dersom prosjektet er et strategisk EU-prosjekt.

    Naturvernforbundet i Sverige frykter at gruvene vil få store konsekvenser for naturen. Det skriver SVT Sápmi.

    Landskap fra en fjelltopp med innsjø i bakgrunnen. Grantrær i fjellsida ned mot vannet.
    Foto: SR sameradion