Hopp til innhold

De får færre lam for å styrke kjøttprisen

ULVIK (NRK): Sauebønder blir oppfordret til å produsere færre lam i 2018. Kjøttprisen er kritisk lav, mener interesseorganisasjon.

sau

REDUSERER: Åsa Granqvist og Helge Tveit i Ulvik bygde nytt fjøs høsten 2015 og skulle etter driftsplanen ha økt produksjonen.

Foto: TALE HAUSO / NRK

Etter fostertellingen fikk sauebøndene Åsa Granqvist og Helge Tveit i Ulvik vite at de kan vente seg opp mot 292 lam i fjøset til våren. I fjor fikk de 331 lam.

– Jeg håper bøndene følger oppfordringen, jeg har gått ned mine prosenter. Men det er jo vanskelig å tvinge folk til dette. Bøndene har sine planer som de må følge for å få inntektene de trenger for å drive produksjonen, sier Tveit.

Paret bygde nytt fjøs høsten 2015 og skulle etter driftsplanen ha økt produksjonen.

Mye på lager

3000 tonn med kjøtt fra lam og sau lå i høst på fryselager i Norge. Prisen ble satt kraftig ned for å forsøke å redusere mengden.

Men prognosene til Nortura viser at det også i år vil bli et kjøttoverskudd.

– Prisene er så lave at det begynner å bli en kritisk situasjon. Nå er det på tide å finne ut hva den norske sauebonden har gjort for å hjelpe med dette, sier styreleder i Norsk Sau og Geit (NGS), Kjell Erik Berntsen.

Han sa i høst at han ville redusere egen produksjon med fem prosent. Berntsen har også oppfordret andre bønder til vurdere en reduksjon.

Ultralyd på sau

ULTRALYD: Ved hjelp av ultralyd kan sauebonden holde telling på hvor mange lam det blir.

Foto: Tale Hauso / NRK

Bruker ultralyd for å få oversikt

Tor-Erik Ertzaas er fosterteller. Han reiser rundt i norske fjøs og undersøker sauer med ultralyd. Ertzaas opplever at bøndene tenker på dette og ønsker å få bukt med det.

– Det er en del som har redusert produksjonen, sier Ertzaas.

Hos Granqvist og Tveit i Ulvik sjekkes 130 sauer slik at de kan få et svar på hvor mange lam de kan vente seg til våren.

– Det er jo veldig greit for oss å få denne oversikten. Da vet vi hvor mye fôr vi trenger, og vi vet mer om hvordan vi skal plassere dem i fjøset, sier Tveit.

Spør bøndene

Da oppfordringen om reduksjon kom, var det mange bønder som sa de ville følge initiativet. For å finne ut om dette stemmer med produksjonsplanen for 2018, har NGS nå sendt ut en spørreundersøkelse til norske sauebønder.

– Det er viktig at vi får denne oversikten tidlig på året. Det er flere som sier at de har redusert produksjonen, sier Berntsen.

Målet NGS har med undersøkelsen er å få et bilde av hvordan medlemmenes egne produksjonsplaner stemmer overens med Norturas prognosetall. De skriver på sine nettsider at undersøkelsen gjennomføres i samråd med både Nortura, Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund og Animalia.

Norsk Sau og Geit håper at resultatet blir klart i slutten av februar.