Hopp til innhold

Unge føler seg presset til å delta på treningsutfordringer i sosiale medier

Silje (20) har prøvd en av de mange treningsutfordringene som det fristes med i sosiale medier. Men effekten ble ikke helt som ventet.

planking

HJEMMEPLANKE: Silje Stenberg (20) utfører 'planken' hjemme i egen stue. Treningsopplegget lovte at hun skulle klare å stå slik i 240 sekunder etter 30 dager.

Foto: Malin Andersen Emblem / NRK

– Utfordringene har vært delt på ulike sosiale medier og mange av vennene mine snakket om å delta. Man blir jo pressa til å bli med, både av venner og alt kroppsfokuset som herjer i mediene.

Det sier Silje Stenberg (20). Hun er student og som mange andre på hennes alder, opptatt av kropp og trening. Hun ble derfor med på en treningsutfordring som ble postet på Facebook, men hun fant raskt ut at de såkalte «Challengene», hadde flere baksider.

– Jeg måtte droppe ut etter kort tid. For en person som ikke er i altfor god form, ble det for krevende.

Du føler ikke at du oppnår den fremgangen som det sies du skal ha. Det gir følelsen av å ikke være god nok og at man ikke mestrer noe man kanskje burde.

Kristin Olsen (21), student

Intens trening i 30 dager

– Mange kaster seg på trenden, men jeg vil ikke anbefale den, sier førsteamanuensis ved institutt for folkehelse, idrett og ernæring, Monica Torstveit.

Treningsutfordring

IKKE SOM FORVENTA: Silje Stenberg er skeptisk til denne formen for trening og vil ikke prøve flere utfordringer som legges ut i sosiale medier.

Foto: Malin Andersen Emblem / NRK

Hun er førsteamanuensis ved universitetet i Agder og forteller at det er mange unge som søker til internett og sosiale medier når de er på jakt etter inspirasjon, råd og motivasjon.

– Den yngre garde har ikke de samme filtrene som de eldre har tilegnet seg om hva som er fornuftig og ikke. Derfor vil denne typen utfordringer være motiverende for mange. Selv vil jeg ikke anbefale dem, sier hun.

Utfordringene går ut på at man skal trene en spesifikk muskelgruppe og utføre den samme øvelsen hver dag i en måned. Belastningen skal økes daglig. Det fokuseres ofte på muskelgrupper som mage, rumpe og lår og man blir lovt synlige resultater etter kort tid.

Fenomenet har den siste tiden spredt seg kraftig og er nå å finne i flere ulike typer sosiale medier. Instagram, Facebook og blogger er bare noen av plattformene der det har dukket opp.

Treningsopplegg

LOVER RESULTATER: Et googlesøk er nok til å fylle skjermen med treningsopplegg som lover strammere mage og fastere lår

Foto: Malin Andersen Emblem / NRK

Kristin Olsen (21) er også student og har i likhet med Silje tatt utfordringen. Hun forteller til NRK at den lovte fremgangen og resultatene lot vente på seg og at interessen forsvant raskt.

– Du føler ikke at du oppnår den fremgangen som det sies du skal ha. Det gir følelsen av å ikke være god nok og at man ikke mestrer noe man kanskje burde. Min opplevelse med denne form for trening ble heller dårlig, avslutter hun.

Les også:

Deler egne treningsopplegg

Eier av bloggen «fitfocuse.blogg.no», Desiree Andersen, utformer og deler egne treningsopplegg på bloggen sin. Hun synes utfordringene kan være morsomme for de som har trent litt fra før og som er bevisste på hva som er fornuftig og ikke. Hun forteller at faren med utfordringene er at de ofte retter seg mot de mindre erfarne og at dette ofte kan kan ødelegge målet med treningen.

– Selv lager jeg komplette opplegg som fokuserer på kosthold i tillegg til trening av hele kroppen. Oppleggene strekker seg over tretti dager, fordi dette er en overkommelig tidsperiode. Målet med bloggen min er å hjelpe de med mindre erfaring å komme i gang.

Hun forteller også at fokuset på trening i media ikke vil forsvinne med det første og at de som skriver om trening, har et ansvar.

– Mange som legger ut egne opplegg er kanskje ikke så bevisste på ansvaret de har, derfor er jeg veldig nøye med hva jeg selv legger ut på bloggen.

Desiree Andersen

DELER TRENINGSBILDER: Blogger og personlig trener Desiree Andersen er svært aktiv i sosiale medier og deler sine egne treningsopplegg med leserne sine.

Foto: PRIVAT

Lett å pådra seg skader

I tillegg til demotivasjon, kan for mye fokus på å trene en muskelgruppe være skadelig. Bloggeren forteller at mange som kaster seg på ut utfordringene, tar dem for bokstavelig.

– Folk tenker kanskje at de da kun skal fokusere på de musklene som man vil trene opp, men ensidig trening vil kunne svekke andre deler av kroppen.

Et eksempel er «squat-utfordringen» der det er fokus på rumpe og lår. Her skal man daglig ta knebøy og øke antallet repetisjoner hver dag. Noe mange glemmer, er at dette er en tung belastning for knær og rygg. Mange pådrar seg rygg- og nakkeproblemer, samtidig som betennelse i ledd er svært utbredt.

Ikke glem den vanlige treningen

Personlig trener ved Spenst Lillehammer, Petter Leistad, mener at utfordringene kan være gode for motivasjonen, dersom de ikke erstatter den vanlige treningen.

– Det viktige man må huske på er at resultatene ikke bare avhenger av treningen, men kosthold og aktivitetsnivået over lengre tid enn en måned, sier han.

Personlig Trener

MANGE BOMMER: Fysioterapeut og personlig trener ved Spenst Lillehammer, Petter Leistad mener det er viktig å ikke glemme den vanlige treningen.

Foto: Malin Andersen Emblem / NRK

Leistad forteller at mange bommer når det kommer til intens trening over kort tid. Dette fordi man tar i alt for hardt fra begynnelsen av, og vil kunne svekke videre utvikling.

– Når man begynner å trene, er det viktig å la utviklingen skje gradvis. Hva du gjør i starten har alt å si for videre utvikling. Det lureste er å ta et steg av gangen. Mange glemmer dette og tar både to og tre steg med en gang, noe som gir et dårligere utgangspunkt for progresjon, sier han.

Normalt å legge ut treningsbilder

Førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Berit Skog, skriver til NRK at i følge en av hennes undersøkelser, deler om lag 30% av de spurte Instagrambrukerne, egne treningsbilder. De yngste er mest ivrige.

Videre forteller hun at bildene både fører til større fokus på kropp og helse, samt inspirerer. For andre vil de virke negativt inn på selvtilliten, noe som kan få mer alvorlige konsekvenser.

– Følelsen av å mislykkes eller det å alltid måtte prestere, er ødeleggende for mange. Det er viktig å merke seg at de som legger ut bilder, ofte er fornøyde med kroppen sin, eller har oppnådd et resultat de er stolte av, skriver hun.

Og Skog har en klar mening om hvorfor de sosiale mediene blir så hyppig brukt som de gjør.

– Sosiale medier er velegnede arenaer for å fange opp og inspirere brukerne til å følge trender. Dermed er det en fin kanal for å poste ulike utfordringer og oppfordre til å følge bestemte treningsopplegg. Tilsvarende gjenkjenner vi i bruken av sosiale medier til å delta i demonstrasjonstog, på ulike aksjoner og liknende.

Kommer nok ikke til å delta igjen

Silje Stenberg sier til NRK at hun forstår at utfordringene kan være et morsomt moment for de som er godt trente fra før, men hun er bestemt på at hun selv ikke ønsker å delta igjen med det første.

– Jeg vil heller ikke anbefale andre å delta. Er du en veltrent person, så er det ikke noe problem. Har du derimot trent lite fra før, er det svært usannsynlig å forbedre deg fra å stå i planke i 20 sekunder den første dagen, til 240 sekunder på dag nummer tretti, avslutter studenten.